Jak naložit králíka

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naložit králíka

    Jak naložit králíka?

    Králíka je před samotným naložením lepší naporcovat. Jednotlivé porce se po naporcování (před naložením) i protkají (= prošpikují) slaninou či špekem, aby maso získalo další chuť a vůni.

    Pro snadnější špikování si kousky špeku připravíme jako první. Pokud si totiž ze špeku vykrájíme klínky, dáme v jedné vrstvě na talíř a celý talíř vložíme na chvíli (klidně ale i na hodinu) do mrazáku, velice si usnadníme práci. S tvrdým (zmrzlým) špekem bude o mnoho lepší manipulace.

    Do masa poté ostrým nožem uděláme hluboké zářezy. O chlup delší, než máme špekové klínky, aby se pohodlně vešly. Vložíme špek a část špikování máme za sebou.

    Pokud budeme králíka nakládat do nálevu, tzv. mořidla, připravíme si předem i nálev. Budeme totiž potřebovat, aby vychladnul.

    Na nálev budeme potřebovat:

    • 700 – 900 ml vody
    • 1 polévkovou lžíci octa
    • 1 citron
    • 5 – 7 kuliček nového koření
    • 2 kousky bobkového listu
    • 6 – 7 kuliček černého pepře
    • 2 cibule
    • 2 mrkve
    • 1 celer
    • 2 petržele
    • dle potřeby sůl
    • pokud chceme, tak i špetku sušeného tymiánu, rozmarýn a jalovec

    Mrkev, celer, petržel a cibuli oloupeme a pokrájíme na menší kousky. Citron pokrájíme na kolečka (můžeme ho také oloupat). Vše vložíme do hrnce, přilijeme vodu a přidáme koření. Přivedeme k varu a 5 – 8 minut povaříme. Necháme vychladnout.

    Povařit můžeme ale pouze vodu s octem a kořením. Zeleninu sice pokrájíme na menší kousky, ale syrovou nasypeme na kousky prošpikovaného králíka. Poté zalijeme nálevem s kořením.

    Jakmile lze mořidlo, v závislosti na teplotě, použít, do vhodné nádoby naskládáme prošpikované porce králíka a přelijeme mořidlem (včetně zeleniny). Maso musí být celé ponořené. V případě potřeby je možné králíka něčím zatížit.

    V chladu necháme naloženého králíka odležet minimálně jeden den. Naloženého králíka dále použijeme dle zvoleného receptu, ve kterém lze použít i scezený nálev.

  2. Jak naložit králíka na svíčkovou?

    Naložit králíka na svíčkovou můžeme podle receptu uvedeného v boxíku č. 1. Dále potom můžeme postupovat podle samotného receptu na svíčkovou.

    Všechnu zeleninu, kterou potřebujeme na přípravu svíčkové, si připravíme čerstvou. Tu z mořidla používat nebudeme. Králíka po vyndání z nálevu osušíme a dále postupujeme dle předpisu.

  3. Jak naložit králíka na gril?

    Jak naložit králíkaKrálíka na gril můžeme naložit do námi osvědčené marinády z oleje a bylinek. Rozhodně neuděláme chybu, pokud použijeme například rozmarýn, tymián, česnek, pepř či šťávu z citronu.

    Vyzkoušet místo oleje lze i bílé či červené víno.

    Pokud si pro začátek na gril nevěříme, můžeme nejdříve zkusit králíka upéct.

  4. Jak naložit králíka na smetaně?

    Naložit králíka pro přípravu králíka na smetaně není v podstatě nutností. Pokud ale nakládat chceme, využijeme návod pro naložení králíka na svíčkovou. Můžeme totiž postupovat úplně stejně, neboť se jedná o stejný pokrm, pouze jinak pojmenovaný.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.