Jak naložit žebra

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naložit žebra

    Jak naložit žebra?

    Ať už budeme nakládat žebra vepřová, hovězí nebo třeba jehněčí, vždy platí, že je před marinováním omyjeme a dobře osušíme.

    Někdo žebra před naložením pokrájí na jednotlivé kousky, jiný nakládá vcelku. Pokud necháme žebra vcelku, rozhodně si s nimi usnadníme manipulaci.

    Minimálně bychom měli žebra nakládat 3 – 4 hodiny před tepelnou úpravou, ideální je potom nechat je v marinádě přes noc. Naložená žebra uchováváme v uzavřené nádobě, samozřejmě v lednici. Z lednice vytahujeme žebra 1 – 2 hodiny před grilováním či pečením a necháme při pokojové teplotě odpočívat.

    I z marinády budou žebra potřebovat 1 – 1,5 hodiny na grilu nebo v troubě. Po jejich tepelné úpravě je před samotnou konzumací ještě necháme 5 – 10 minut odpočívat.

    Spěcháme-li na rychle hotovou večeři, je možné žebra předvařit v hrnci ve vodě. Marinádou je pak potřeme předtím, než je vložíme na plech či na gril (je ale možné předvařená žebra i nějakou chvíli marinovat).

    Na talíři můžeme doplnit již naložená a připravená žebra chlebem, dobře vychlazeným pivem a naloženými paprikami.

  2. Jak naložit žebra na gril?

    Výborně se žebra dají kombinovat s medovou marinádou. K její přípravě nám stačí pouze pár ingrediencí. Je ale samozřejmě možné si marinádu doladit dle našich chuťových pohárků.

    Připravíme si tekutý med, díky kterému bude mít marináda krásně nasládlou chuť. Přidáme pár prolisovaných stroužků česneku (využít lze také například naložený česnek v soli), pepř a sójovou omáčku. Použít můžeme i hořčici nebo kečup. Vše smícháme s trochou oleje (zkusit můžeme i pivo) a vložíme žebra.

    Necháme marinovat v uzavřené nádobě v lednici, klidně do druhého dne. Před vložením na gril žebra osolíme, například hrubozrnnou solí.

  3. Jak naložit žebra na pečení?

    Na pečení naložíme žebra stejně snadno, jako postupujeme při nakládání na gril. Postupem se tedy inspirujeme z boxíku č. 2.

    Naložená žebra můžeme péct nejen v troubě, ale je možné vyzkoušet například remosku. V remosce připravená marinovaná žebra budou potřebovat jenom o trochu déle času na pečení než v troubě.

    Ovšem pozor, pokud připravujeme jednotlivé kousky žeber, vždy je na plech, do pekáče nebo remosky skládáme pouze v jedné vrstvě.

  4. Jak naložit jehněčí žebra?

    Naložená jehněčí žebra jsou také bezpochyby výtečnou pochoutkou, kterou si můžeme vychutnat při parádní grilovačce. Pokud je navíc naložíme dobře, zajisté si pochutnáme.

    Jsme-li zastánci zdravé stravy, můžeme si k naloženým žebrům (ale nejen k nim) připravit zázvorový čaj. Poslouží nám v létě jako báječné osvěžení.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.