Jak naložit olivy

Zdeňka Kolářová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naložit olivy

    Co jsou olivy?

    Olivy jsou plodem olivovníku, se kterým se běžně můžete setkat při cestách do Středomoří. Vyrábí se z nich olivový olej nebo se sterilují a prodávají naložené většinou ve slaném nálevu nebo v oleji s bylinkami. Můžeme je zakoupit i plněné mandlemi, papričkou nebo například ančovičkami.

    V obchodech lze koupit zelené a černé olivy. Ty černé jsou pouze více dozrálé zelené olivy. Na trhu lze koupit různé odrůdy oliv, asi nejznámější jsou Calimata či Picholine.

  2. Jak naložit olivy do vody

    Tato metoda se hodí pouze pro nakládání zelených oliv. Po naložení do vody se olivy zbaví ostré hořké chuti, ale u dozrálých černých oliv samotná vody nestačí.

    Postup: Čerstvé zelené olivy přeberte a odstraňte poškozené plody, poté je omyjte a rozlomte nebo jemně nařízněte, ale snažte se nepoškodit pecku.

    Vložte do plastové nádoby, zalijte studenou vodou, tak aby byli ponořeny, případně zatěžkejte a v uzavřené nádobě na chladné a tmavé místo. Jednou denně musíte vyměnit vodu a po cca týdnu by se měli zbavit hořkosti, což vyzkoušíte ochutnáním.

    Až nebudou hořké připravte si nálev na uskladnění ze 4 litrů studené vody, 1,5 šálku nakládací soli a 2 šálku vinného octa. Přecezené olivy dejte do sklenice zalijte nálevem a podle chuti můžete přidat, česnek, celý pepř nebo plátky citrónu. V uzavřené nádobě vydrží v lednici cca 1 rok.

  3. Jak naložit olivy do slaného nálevu

    V tomto nálevu, který je vhodný pro černé i zelené olivy, plody déle vydrží a získají slanější chuť. Podobně nakládáme i jiné druhy plodů, například pepř.

    Postup: Čerstvé olivy přeberte a odstraňte poškozené plody, poté je omyjte a rozlomte nebo jemně nařízněte, ale snažte se nepoškodit pecku. Vložte do skleněné nádoby nádoby (nechte nahoře 3 cm místa) a zalijte nálevem připraveným ze 3 šálku nakládací soli a 3 litrů vody. Poté uložte na chladné a temné místo.

    Po týdnu olivy sceďte, vraťte do sklenice a zalijte novým nálevem připraveným z 1,5 šálku nakládací soli a 3 litrů vody. Poté opět dejte uzavřené na chladné a temné místo. Za dva měsíce by měli dosáhnout olivy požadované chuti, pokud se vám nezdají ještě správně uležené můžete je scedit a opět do nového nálevu naložit.

  4. Jak naložit olivy na sucho

    Tento způsob se hodí pouze pro zralé černé olivy.

    Postup: Čerstvé olivy přeberte a odstraňte poškozené plody, poté je omyjte a rozložte na papírové ubrousky a nechte oschnout.

    Poté důkladně smíchejte olivy se solí (na každých 900g oliv potřebujete 450g nakládací soli) a dejte do dřevěné krabice. Ta by měla být alespoň 20 cm hluboká a vystlaná pytlovinou. Olivy ještě zasypte znovu napovrchu solí, zakryjte plátnem a dejte ven na plachtu (budou prosakovat štávy), nejlépe na vyvýšené místo kvůli cirkulaci vzduchu.

    Po týdnu olivy promíchejte a přesypte do nové krabice, opět promíchejte, odstraňte plesnivé plody a vraťte do původní krabice. Tento postup opakujte 1x týdně cca 4-6 týdnu. Olivy jsou naložené až budou svraštělé a měkké. Poté olivy preceďte, nechte přes noc vyschnout a vložte do zavíratelných sklenic společně se solí ( 450 g soli na 5kg soli).

  5. Jak naložit sterilované olivy

    Kromě čerstvých oliv si můžeme doma naložit i koupené sterilované olivy.

    Ingredience: 1 balení zelených oliv, 1 balení černých oliv, česnek, provensálské koření, chilli, olivový olej

    Postup: Vše promícháme necháme odležet alespoň hodinu při pokojové teplotě a poté přes noc v lednici. Pak můžeme konzumovat.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.