Jak naložit nivu

Zdeňka Kolářová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naložit nivu

    Co je niva

    Jedná se o sýr s modrou ušlechtilou plísní vyrobený z kravského mléka. Jde o poloměkký sýr smetanové barvy, napovrch celistvý a uvnitř na řezu je viditelná šedá až šedozelená ušlechtilá plíseň. Podle zralosti je sýr více či méně prorostlý plísní a dokonce může mít velmi zralý sýr i mazlavou konzistenci.

    Ve své podstatě jde o napodobeninu francouzského legendárního sýru Rokquefort.
    Již ve 40.letech 20. století byl název francouzského sýra patentově chráněn, a proto technolog v tehdejších mlékárnách v Českém Krumlově musel zavést jiný název. Jelikož mu sýr připomínal úrodnou louku, zvolil název niva. Pod tímto názvem tento druh sýry užívají dodnes všichni výrobci v českých mlékárnách.

    Pouze dvě značky Jihočeská niva a Zlatá jihočeská niva mají ochrannou známku Evropské unie.

  2. Jak nakládat sýry

    Nakládat lze obecně jakýkoliv druh sýru, ale nejvhodnější jsou sýry čerstvé, zrající nebo plísňové.
    Základem při nakládání je pečlivě umytá a vysušená sklenice.

    Do olejového základu ze slunečnicového nebo olivového oleje lze dát jakékoliv koření a bylinky v čerstvém nebo sušeném stavu podle vlastní chuti. Vhodná je cibule, česnek nebo při pikantnější verzi i chilli papričky.

    Na naložení sýrů stačí nechat je uležet týden a skladovat v chladu je lze 3-6 týdnů.

  3. Nakládaná niva s paprikou a houbami

    Ingredience: niva, čerstvé houby, červená paprika, ocet, voda, cukr, olivy, česnek, cibule, olivový olej, bobkový list, tymián, celý pepř, nové koření, feferonky

    Postup: Nejprve svaříme ocet s vodou,částí koření a cukrem. Do ještě vařícího nálevu na 15 minut nasypeme houby a papriku. Do sklenice dáme na kostičky nakrájenou nivu a střídáme vrstvy s houbami a papriku. Postupně mezi vrstvy dáváme olivy, cibuli, česnek a zbylé koření. Na závěr zalijeme zalijeme olivovým olejem.

  4. Nakládaná niva s bylinkami

    Ingredience: niva, cibule nakrájená na kolečka, sůl, nejlépe čerstvé bylinky (oregano, petržel, tymián), chilli papričky, olej olivový

    Postup: Cibuli osolíme, aby změkla, pak promícháme s bylinkami a kousky chilli papriček. Do připravené sklenice dáváme střídavě vrstvy nivy a cibulové směsi s bylinkami. Na závěr zalijeme zalijeme olivovým olejem.

  5. Nakládaná směs sýrů

    Ingredience: niva, eidam, balkánský sýr, olomoucké tvarůžky, romadur, česnek, cibule, sušená rajčata, kapary, hrubozrnná hořčice, grilovací koření, barevný pepř, rozmarýn, tymián, olej

    Postup: Cibuli a česnek nakrájíme, stejěn tak rajčata a kapary a slolečně s hořčicí a kořením a bylinkami smícháme s olejem. Mezitím si nakrájíme všechny sýry a plníme střídavě do sklenice se směsí oleje.

    Vynikající je i tip jak naložit olivy.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.