Rozmarýn → návod na pěstování, účinky, použití

Lenka Rutteová
Publikováno 1. prosince 2022
  • Rozmarýn prokrvuje končetiny a pomáhá zvyšovat krevní tlak
  • V kuchyni pomáhá neutralizovat pachy mas
  • Lze ho pěstovat na záhonu, na zimu ho je nutné schovat do tepla

Rozmarýn

Rozmarýn → návod na pěstování, účinky, použitílatinsky rosmarinus officinalis

Rozmarýna lékařská, čili rozmarýn je u nás tradičně používanou trvalou bylinkou, kterou opěvuje nejedna lidová písnička. Jde o keřík a zdobí ho snad nejkrásnější květy z celé jeho čeledi hluchavkovitých. Navíc má velké kouzlo ve své stálé zelenosti (i přes zimu).

Díky tomu a také díky své pronikavé a někdy i omamné vůni si mezi lidmi vydobyl symboliku lásky, manželství, smrti, ale i nepomíjivosti. V naší přírodě volně neroste, pochází ze Středozemí. Na zahrádkách se mu daří dobře, za oknem už tolik ne, ale pěstování ve velkých nádobách na balkonech a terasách mu absolutně vyhovuje.

Účinky rozmarýnu

  • Zvyšuje krevní tlak a zároveň zlepšuje krevní oběh
  • Prokrvuje i končetiny, nejsou pak tolik chladné
  • Tonizuje cévy i nervovou soustavu (dokonce i po mrtvici)
  • Zklidňuje, odstraňuje nervové vyčerpání
  • Celkově posiluje organismus
  • Zvyšuje pocení i močení – celkově odvodňuje
  • Uvolňuje křeče při zažívání
  • Dokáže pomoci při ženských chorobách (mimo těhotenství)
  • Ve formě výplachů léčí výtoky
  • Upravuje menstruaci
  • Ve formě odvaru čistí pleť, hojí ekzémy i rány
  • Tlumí svalové i nervové bolesti
  • Studie stále častěji potvrzují preventivní účinky proti rakovině
  • Při vyšší konzumaci ve formě čajů a jiného vnitřního užívání hrozí předávkování
  • Ve formě léčení je nevhodný pro ženy, které bezprostředně chtějí otěhotnět či těhotné již jsou, ale jako bylinka do kuchyně tolik nevadí. Ovšem i tak je nutno používat jej v těhotenství střídmě.

Použití rozmarýnu

Rozmarýn používáme zejména v kuchyni. Má tu úžasnou vlastnost, že neutralizuje typické pachy mas – tedy jak rybího, tak například skopového nebo vepřového. Je součástí tzv. provensálského koření. Oživí každou paštiku, pomazánku nebo pokrmy s vejci. Je vhodné přidávat jej i do pečiva, zejména pochutinového (například slané tyčinky, pizza apod.) ochucený ocet i olej.

Pro léčení používáme víno (rozmarýn vyluhovaný několik dní v červeném víně), čaj, odvar, líh i koupele či masti (základem je sádlo). Účinnější je syrový, sušená varianta je spíše nouzovým řešením. Lze jej i dobře mrazit. Sklízíme nekvetoucí větvičky kdykoliv během sezóny, na podzim jej sestřihneme více.

Jak pěstovat rozmarýn

Rozmarýn musíme na zimu schovávat domů. Hrozí mu jednak vymrznutí při velkých mrazech, jednak uhnití od přílišné zimní vlhkosti. Celkově rozmarýn nemá rád přílišné zalévání. Pěstujeme jej v záhonu s tím, že jej na jaře vsadíme i s nádobou a na zimu vyjmeme a umístíme do chladnější, ale světlé místnosti.

Pokud pěstujeme na terasách, tak pouze přesuneme nádobu, jednou za cca dva roky přesadíme do nádoby větší. Rozmarýn se může dožít mnoha let. Nikdy jej nepřeléváme. Pěstební nádoba musí mít dostatek odtokových otvorů, nejlépe i drenáž na dně.

Přeschnutí mu však také neprospěje. Pokud pěstujeme rozmarýn doma, raději jej rosíme. Má rád přímé slunce. Nejsnadněji se rozmnožuje řízkováním, takže stačí si od známých přinést jednu – dvě větvičky.


Zatím žádné komentáře


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.