Jak dlouho vařit kapustu

Markéta Dyjaková
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak dlouho vařit kapustu

    Co je to kapusta

    Kapusta je dvouletá košťálová zelenina. Obsahuje vysoké množství vlákniny, vápníku a vitamínů. Mezi nejvýznamnější patří vitamíny C, B, K a E. Také je plná minerálu jako jsou draslík, sodík, hořčík, železo a kyselina listová.

    Kadeřavá kapusta obsahuje také hodně karotenů. Pomáhá nám při léčbě případných kožních nebo i střevních problémů. Významně posiluje naši imunitu a snižuje cholesterol v krvi.

  2. Jak dlouho vařit kapustu

    Kapustu můžeme vařit, péct, zapékat a nebo dusit. Její listy můžeme využít na vynikající závitky. Kapusta vyvolává na dlouho pocit sytosti a je tedy vhodná při redukčních dietách.

    Klasicky kapustu připravujeme vařením ve vodě nebo v páře. Tato příprava je velmi oblíbená a rychlá. Kapustu řádně omyjeme a nakrájíme na malé části. Na připravené pánvi si rozehřejeme kousek másla a přidáme nakrájenou kapustu. Jemně osolíme. Trošku podlijeme vodou a vaříme na mírném ohni dokud kapusta nezměkne. Vařená kapusta se běžně podává například s novými bramborami.

  3. Jak uskladnit kapustu

    Kapusta je velmi otužilá zelenina. Můžeme ji klidně nechat až do zimy na záhonu. U kapusty nevadí, pokud ji necháme přejít mrazem. Naopak se to doporučuje. Je poté křehčí.

    V případě, že si nakoupíme větší množství kapusty, můžeme si rozdělit na více dílů. Rozmyslíme si, jaký pokrm budeme připravovat. Kapustu pořádně omyjeme od případné zeminy a rozdělíme na jednotlivé listy. Část použijeme na připravovaný pokrm a část si můžeme nakrájet na menší kousky a uložit do sáčků do ledničky nebo do mrazáku.

  4. Jaké je vhodné koření na kapustu

    Nevýhodou kapusty je bohužel nadýmavost. Můžeme ji však snížit tím, že ji budeme vařit bez pokličky. A také nám pomůže správný výběr koření. Doporučuje se kmín, zázvor, fenykl nebo anýz.

  5. Jak uvařit kapustu na smetaně

    Smetanová kapustová polévka je vynikající obzvlášť při chladných a chmurných dnech. Zahřeje a dodá nám spoustu vitamínů. Na smetanovou polévku z růžičkové kapusty budeme potřebovat tyto ingredience:

    • 250 g růžičkové kapusty
    • 1 velkou bramboru
    • 1 cibuli
    • 1 stroužek česneku
    • 125 ml smetany na vaření
    • 1 lžíce polohrubé mouky
    • půl lžíce sádla
    • půl kostky zeleninového bujónu
    • sušená majoránka
    • pepř a sůl na dochucení

    Dobře omyté kapustičky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme doměkka. Poté je scedíme a vývar dáme stranou. Jemně nasekanou cibulku zpěníme na sádle na pánvi a zalijeme vývarem z kapustiček. Přidáme více vody, bramboru nakrájenou na kostky, uvařenou kapustu a bujón a vaříme na mírném ohni 15 až 20 minut, dokud brambory nezměknou. Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme smetanou, česnekem, majoránkou, pepřem a solí a krátce povaříme.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.