Jak uvařit americké brambory

Marie Janáčová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit americké brambory

    Jak uvařit americké brambory v troubě?

    K pečení vyberte brambory varného typu B (můžete i A), jedná se o pevnější typ brambor, nedojde tedy k rozvaření a rozpadnutí.

    Americké brambory bez povaření

    K přípravě amerických brambor budete potřebovat (jak jinak než) brambory – množství záleží na počtu strávníků, dále olej, sůl, mletou papriku, mletý kmín, černý pepř, sušenou bazalku (oregano) a rozmarýn.

    Brambory očistěte a nakrájejte i se slupkou na osminky (měsíčky). Pokrájené brambory omyjte vodou a důkladně osušte.

    Z oleje a koření vytvořte smícháním směs, ve které všechny brambory důkladně obalte (směs si můžete upravit dle chuti nebo můžete použít koupené hotové koření na americké brambory).

    Brambory naskládejte na plech do jedné vrstvy a vložte do trouby rozehřáté na cca 200 stupňů a pečte dozlatova (obvykle kolem 30 minut, záleží na troubě). Uvnitř by měly být brambory měkké a na povrchu křupavé.

    Americké brambory s povařením

    Jedná se prakticky o stejný postup jako u předešlého receptu, avšak s jednou změnou. Brambory před pečením krátce povařte. Pokrájené brambory dejte vařit do osolené vody, vařte asi 5 minut (nesmí změknout a rozpadat se, musí být stále pevné) a teprve poté je opatrně přesuňte na plech.

    Pečte je tak dlouho, dokud nebudou mít zlatavý povrch (uvnitř budou hotové už z hrnce, jedná se tedy především o zapečení kůrky.

  2. Jak připravit americké brambory na grilu?

    Tyto brambory jsou ideální pro letní měsíce a oblíbené grilovačky. Brambory si připravte stejně jako před pečením, nachystejte si oblíbený olej a sušené bylinky (nebo hotové koření na americké brambory).

    Brambory nakrájejte na měsíčky i se slupkou a obalte je v koření a v oleji. Chcete-li použít bylinky čerstvé, nasypte je k bramborám až k závěru grilování. Vložte brambory do alobalové misky (pekáče) a postavte na gril. Grilujte do změknutí. Grilované brambory budou mít trochu jinou konzistenci než pečené v troubě, ale chuťově budou skvělé. Hodí se ke grilovaným steakům nebo i jako samostatné jídlo.

    Výborné jsou k nim domácí dresinky (např. z kysané smetany a česneku nebo bylinek). Zavděčíte se jimi také vegetariánům, kteří si na nich pořádně smlsnou.

  3. Jak uvařit americké brambory se smetanou?

    Americké brambory pečené se smetanou jsou nazývány různě a každý je připravuje trochu jinak. Hojně jsou známy např. pod označením pikantule a jejich příprava není nikterak složitá. K výrobě tohoto pokrmu budete potřebovat již upečené americké brambory (postup v předešlém boxíku), cca kelímek smetany (ideálně 30%), sýr dle libosti, česnek a cibuli. Pokud chcete pokrm masový, připravte si kuřecí, krůtí nebo vepřové maso či klobásku.

    Na pánvi si osmahněte na jemno nakrájenou cibuli. Dále přidejte na malé nudličky nakrájené kuřecí, krůtí nebo vepřové maso ochucené libovolným kořením či na kostky pokrájenou klobásu. Pokud chcete pokrm bezmasý, tento krok vynechejte. Jakmile je maso hotové, dejte si ho stranou.

    Smetanu mějte nějakou dobu venku, aby měla pokojovou teplotu. Mezitím si rozmačkejte česnek a následně ho rozmíchejte v připravené smetaně. Vezměte si buď jeden větší pekáč nebo více malých zapékacích misek (podle počtu strávníků).

    Nyní vrstvěte připravené suroviny do zapékací misky, začněte americkými bramborami, poté přidejte maso, poté opět brambory atd., dokud nevyčerpáte suroviny. Na závěr zalijte smetanou s česnekem (pokud česnek nemusíte nebo nemůžete, vynechte ho a zalijte čistě jen smetanou (můžete ji trochu opepřit). Navrch nastrouhejte váš oblíbený sýr (hodí se niva, balkánský sýr, eidam aj.). Na závěr dejte takto připravený pokrm zapéct, stačí na chvíli, dokud se nerozpustí sýr a nevytvoří krustičku.

  4. Jak uvařit americké brambory bez slupky?

    Americké brambory jsou charakteristické právě slupkou, která dodává bramborám specifickou chuť. Pokud ale z nějakého důvodu slupku jíst nechcete, není problém. Příprava bez slupky je navíc vhodná u brambor s tlustou a tuhou slupkou, která by mohla být hořká a zkazit příjemnou chuť.

    Jednoduše slupku oloupejte a dále postupujte stejným způsobem, jako kdyby na nich slupka byla. Obalte je v koření a dejte péct do trouby nebo na gril dle výše popsaných postupů. Brambory budou výborné i bez slupky.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.