Jak uvařit kapustu

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit kapustu

    Jak uvařit kapustu

    Jak uvařit kapustuVelice snadno. Vložíme ji, samozřejmě důkladně omytou, do vroucí osolené vody a povaříme. Doba varu závisí na velikosti kapusty – menší kousky vaříme kratší dobu. Především ale záleží na receptu, podle kterého se chystáme kapustu dále zpracovat.

    Pokud totiž budeme připravovat karbanátky, kapustu stačí povařit pouze krátce v osolené vodě. Jestliže se ale chystáme k obědu či večeři připravit kapustu dušenou, dusíme ji do změknutí.

    Ke kapustě je vhodné přidat např. kmín. Jedná se o nadýmavou zeleninu a kmín může nadýmání předejít.

  2. Jak dlouho vařit kapustu na karbanátky

    Kapustu na karbanátky stačí povařit krátce ve vroucí vodě, kterou jsme osolili. Slijeme a necháme ji v cedníku dobře okapat. Poté kapustu pokrájíme nadrobno, nebo pomeleme na masovém strojku a vymačkáme z ní přebytečnou vodu (abychom nemuseli přidávat hodně strouhanky). Karbanátky z kapusty můžeme v základu obohatit mletým masem, uzeninou či strouhaným sýrem, záleží na naší chuti.

    Kapustové karbanátky (bez masa)

    Kapustu si připravíme dle návodu výše. Přidáme 2 vejce (na středně velkou kapustu) a koření. Volíme téměř stejné, jako kdybychom dělali sekanou. Potřebujeme mletý pepř, sůl, česnek, tymián, majoránku a kmín. Dále do směsi dáme nadrobno nakrájenou cibuli a vše zamícháme.

    Pokud nechceme přidávat čerstvou cibuli, lze ji předem osmažit na tuku. Přidáme strouhanku – pouze takové množství, aby vznikla vláčná, ale pevnější směs. Ze směsi tvarujeme karbanátky (snažíme se o to, aby byly stejně vysoké), které obalíme ve strouhance a smažíme je v dostatečné vrstvě oleje z obou stran dozlatova.

  3. Dušená kapusta – recept

    Na dušenou kapustu lze najít na internetu i v kuchařkách spousty receptů. Samozřejmě, neboť 100 lidí = 100 různých chutí. Skrblík Vám poradí, jak připravit dušenou kapustu na cibulce.

    Na kvalitním tuku si zpěníme 1 cibuli, kterou jsme nakrájeli najemno. Poté přidáme pokrájenou kapustu, zhruba jednu středně velkou, na menší kousky. Osolíme, opepříme a přidáme trochu kmínu. Podlijeme dostatečným množstvím vody a dusíme doměkka.

    Po změknutí kapusty do směsi zamícháme jíšku, kterou si připravíme z trošky másla a hladké mouky. Před tím, než dáme do kapusty jíšku, se ujistíme, že se většina vody vyvařila (můžeme i lehce scedit). Ještě krátce necháme projít varem (kvůli přidané mouce) a můžeme servírovat.

    Výborně chutná dušená kapusta s vepřovým masem a vařeným bramborem.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.