Jak dlouho grilovat krkovici

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak dlouho grilovat krkovici

    Jak připravit krkovici na grilu?

    Krkovici na grilu můžeme připravit buď vcelku, nebo jako samostatné plátky. O tom, jak připravit celou krkovici na grilu, pojednává následující boxík (č. 2).

    Jednotlivé plátky krkovice, které se chystáme grilovat, nemusíme ani solit, ani naklepávat. Sice je krkovice hodně šťavnatá, ale sůl šťávu z každého masa vytahuje. Je tedy vhodné maso solit až po grilování (případně těsně před grilováním).

    Nejlepší čas ale bude po sundání z grilu, kdy maso nasolíme z obou stran. Poté ho standardně necháme ještě chvíli odpočívat, ať je hezky pěkně šťavnaté (pokud bychom krkovici z grilu ihned zakrojili, veškerá šťáva z masa vyteče).

    Je-li naší jasnou volbou klasika, můžeme krkovici na grilu připravit jako steaky. Bude jim tak stačit trocha kvalitního oleje, pepř a později i sůl.

    Rozhodneme-li se při přípravě krkovice na gril pro marinádu, bude nutné předem krkovici naložit. Jako tekutou složku marinády volíme nejčastěji olej, využít lze ale i třeba pivo (můžeme i kombinovat). Také například milovníci česneku s ním do marinády rozhodně šetřit nemusí. Výborná bude i dijónská hořčice nebo chilli. Nejlepším vodítkem pro dokonalý gurmánský zážitek bude ale jednoznačně naše chuť.

    Plátek krkovice na grilu budeme grilovat podle časového údaje z boxíku č. 3.

  2. Jak připravit celou krkovici na grilu?

    Krkovice vcelku se dá grilovat velice snadno. Jenom je nutné počítat s delším pobytem krkovice přímo na grilu, aby se stihla celá propéct.

    I tady platí, že je možné krkovici vcelku před samotným grilováním marinovat (čím déle, tím lépe). Můžeme se rozhodnout naložit krkovici do tekuté, nebo suché marinády.

    V případě suché marinády jednoznačně platí, že se obejdeme bez tekuté složky. Celou krkovici tak obalíme ve směsi koření (námi namíchané). Výborný bude například kmín, tymián, pepř a hrubozrnná sůl. Necháme minimálně 2 – 3 hodiny odpočívat při pokojové teplotě.

    V závislosti na typu grilu poté celou krkovici grilujeme asi 1,5 – 2 hodiny. Teplota by měla dosahovat na 180 °C.

  3. Jak dlouho grilovat krkovici?

    Jednotlivé steaky z krkovice grilujeme v průměru 6 minut z každé strany. Samozřejmě ale v první řadě záleží na tloušťce samotného plátku masa (někdy budeme muset přidat, jindy zase minutu či dvě ubereme). Výška steaku značky ideál bude asi tak na dva prsty.

    Nesmíme zapomínat ani na to, že maso z grilu musí chvíli před samotnou konzumací odpočívat. Stačí 3 – 4 minuty. Kdybychom grilované maso, v tomto případě grilovanou krkovici, ihned rozkrojili, veškerá šťáva uvnitř masa by vytekla ven. Maso zkrátka potřebuje čas, aby vynikla jeho jedinečná chuť.

    Krkovici vcelku je pochopitelně nutné grilovat o dost déle. Zabere to v průměru 1,5 – 2 hodiny. Výhodou grilované krkovice vcelku je fakt, že si z hotového kousku můžeme ukrojit přesně tolik, na kolik se cítíme.

    Kromě dipu, který si lze snadno připravit, můžeme ke grilované krkovici podávat i nakládané papriky.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.