Jak dlouho vařit hlívu

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak dlouho vařit hlívu | Christine and John Fournier / Flickr.com

    Co je to hlíva

    Hlíva ústřičná (latinsky Pleurotus ostreatus) je jedlá houba s bílými, šedomodrými či hnědými klobouky, které mohou být až 25 cm široké. Patří do čeledi hlívovitých a řadí se mezi houby dřevokazné. Její původ najdeme v Číně..

    Roste od léta do zimy na kmenech stromů (i těch pokácených) volně v přírodě, nejčastěji v trsech. Pěstuje se ale i na zahrádce, nebo přímo v pytlích s naočkovanou sadbou (třeba) v místnosti s vhodnými klimatickými podmínkami. Využití najde v potravinářském i farmaceutickém průmyslu.

    Má velmi jemnou chuť a krásně voní (jak jinak než po houbách). V kuchyni se s ní dá vyloženě kouzlit. Bez obav ji můžeme konzumovat i pokud se snažíme zhubnout, protože je nízkokalorická.

  2. Jak pěstovat hlívu

    S tím nám poradí konkrétní Skrblíkův návod, který se pěstováním hlívy přímo zabývá. Dozvíme se v něm, že pěstování hlívy je velice snadné. Také se návod zmiňuje, co je potřeba k jejímu pěstování a kdy a jak hlívu sklízet.

  3. Jak využít hlívu

    I tímto se už Skrblík zabýval. Nezapomeňte si proto přečíst informace z článku, který se přesně věnuje tomu, jak využít hlívu. Najdete tam i pár užitečných a chutných receptů.

  4. Jaké má hlíva účinky

    Hlíva ústřičná má úžasné protizánětlivé, antibakteriální, antivirové i antimykotické účinky. Uvádí se, že dokonce i protirakovinné. Díky obsaženým glukanům (betaglukanům) se velmi aktivně podílí na zvyšování obranyschopnosti našeho organismu, působí antioxidačně. Dobrou službu dokáže prokázat i lidem, kteří trpí vysokým krevním tlakem. Díky obsahu lovastatinu snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Zvyšuje tvorbu červených krvinek.

    Dále hlíva obsahuje mnoho vitamínů, minerálů i stopových prvků. Za zmínku stojí vitamíny skupiny B, vitamín C, D, K či železo, selen nebo jód.

  5. Jak dlouho vařit hlívu

    Mladé plodnice se dlouho vařit nemusí. Bude jim stačit cirka 20 minut. S těmi staršími už je to horší, neboť jsou poměrně tuhé.

    Výborně chutná z hlívy ústřičné uvařená dršťková polévka. Nebojte se ale, pravé dršťky tato polévka neviděla ani z rychlíku.

    Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné

    Ingredience:

    • 2 cibule
    • cirka 500 g hlívy
    • 1 l vody (vývar)
    • 4 – 5 stroužků česneku
    • sádlo (či jiný tuk)
    • mletý pepř a sůl dle chuti
    • 1 lžíce majoránky
    • asi 2 lžičky mleté sladké papriky
    • hladká mouka a tuk (třeba máslo) na jíšku

    Cibuli oloupeme, pokrájíme najemno a na sádle zpěníme. Očištěnou a pokrájenou hlívu (na nudličky) přidáme do hrnce k orestované cibuli, krátce opečeme a zasypeme sladkou paprikou. Jakmile mletá paprika provoní kuchyň, přilijeme vodu a přivedeme k varu. Přidáme pepř a sůl dle chuti a vaříme do změknutí hlívy.

    Poté přidáme majoránku, prolisovaný česnek a zamícháme. Bokem si v rendlíku připravíme jíšku z tuku a mouky. Přidáme jíšku k dršťkové polévce a necháme provařit. Víte, jak dlouho vařit mouku?

    Výborně polévka chutná s čerstvým pečivem! Zkuste domácí housky, nebo rohlíky.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.