Jak dlouho dusit žampiony

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak dlouho dusit žampiony

    Jak udělat žampiony?

    Žampiony nemají nijak zvlášť výraznou chuť. Což je v podstatě dobře, neboť se dají téměř jakkoliv kombinovat s jinými surovinami.

    Použít je můžeme jako doplněk jiného pokrmu (třeba rizoto), připravit z nich chutnou polévku nebo z nich samotný hlavní chod uvařit.

    Jejich využití v kuchyni má poměrně široký záběr. Lze je například dusit, smažit, restovat, grilovat, zapékat, nakládat, plnit nebo třeba vařit. Stačí si jenom vybrat postup a za chvíli si můžeme pochutnávat. Tepelná úprava žampionů je totiž mimořádně rychlá.

  2. Jak upravit žampiony?

    Jak očistit žampiony? Velice snadno. Před použitím je stačí oloupat a případně očistit od jehličí či trávy, pokud si je neseme z přírody vlastnoručně sesbírané. Žampiony pokrájíme na vhodnou velikost dle konkrétního receptu.

    Jak je zmíněno již v prvním boxíku, samotná příprava žampionů není časově vůbec náročná. Přidáme-li ale žampiony kupříkladu do nádivky a nadívat budeme kuře, budou se žampiony péct stejně dlouho, jako celé kuře. Pokud pečené kuře žampiony v pekáči chceme pouze obložit, přidáme je zhruba na poslední půlhodinku pečení.

    Jestliže máme žampionů více, lze jich k momentální konzumaci připravit pouze část a zbytek si schovat do mrazáku k pozdějšímu využití. Dají se mrazit i syrové, akorát potom nevydrží moc dlouho. Lepší je žampiony tepelně upravit a teprve poté, co kompletně vychladnou, je uložit do mrazáku.

  3. Jak smažit žampiony?

    Jak dlouho dusit žampionyNa smažení se více hodí menší žampiony. Stačí je oloupat a využít klasický trojobal. Připravíme si tedy hladkou mouku, vejce a strouhanku. Rozkvedlané vejce doporučuji osolit. Proč? Smažené žampiony budou lépe chutnat. Jestliže zapomeneme, nic se samozřejmě neděje, lze dosolit až na talíři. Jenom to prostě není ono.

    Žampiony obalujeme nejprve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Smažíme z obou stran v dostatečné vrstvě dobře rozpáleného tuku dozlatova.

    Jako přílohu můžeme podávat uvařené brambory, ke kterým se bude hodit i nějaký dobrý dip.

  4. Jak dlouho dusit žampiony?

    Opravdu krátce. Samotným žampionům stačí cirka 5 – 8 minut a už si na nich můžeme pochutnávat. Pokud ovšem recept vyžaduje delší dušení (například při společné přípravě masa), žampionům to vadit nebude.

    Ponejprv ale musíme žampiony zprudka opéct na tuku, potom přidat koření, zamíchat a podlít tekutinou (například vodou, čirým vývarem nebo, jak je zmíněno v posledním boxíku, bílým vínem). Pod pokličkou se pak budou dusit do změknutí.

  5. Jak restovat žampiony?

    Dobře chutnají restované žampiony na másle s cibulkou. Na tuku zpěníme pokrájenou cibulku, přidáme na větší kousky pokrájené žampiony a asi 5 minut za občasného míchání opékáme.

    Přidáme pepř, sůl, trochu sojové omáčky a lehce zalijeme bílým vínem, které necháme vydusit. Jakmile se víno vypaří, stáhneme z plotny a můžeme servírovat.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma houby


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás