Jak vyrobit máslo

Marie Janáčová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak vyrobit máslo

    Jak vyrobit máslo ze šlehačky?

    K přípravě klasického másla potřebujete opravdu jen jednu jedinou surovinu – v tomto případě smetanu ke šlehání. Z množství 500 ml smetany lze vyrobit zhruba 200 g másla, přičemž jeden kelímek smetany o gramáži 250 ml vás bude stát kolem 20 Kč. 200 g másla vás tedy vyjde na cca 40 Kč. Pokud navíc smetanu objevíte v obchodě v akci, vyjde vás výroba másla levněji než koupě másla v supermarketu.

    Jak vyrobit másloK výrobě másla si připravte dva kelímky smetany ke šlehání, nekupujte smetanu trvanlivou, vyberte čerstvou, je k výrobě másla vhodnější. Důležité je také vybrat smetanu s větším procentem tuku, minimálně 30%. Smetanu před tím, než ji začnete zpracovávat, nechte mimo lednici, aby získala pokojovou teplotu.

    Smetanu nalijte do vysoké nádoby a začněte ji šlehat ponorným mixérem. Po chvíli ze smetany vznikne hustá šlehačka, to znamená, že jste na dobré cestě, pokračujte v šlehání. Smetana se musí srazit a oddělit tuk od podmáslí. Po další chvíli šlehání se podmáslí oddělí a vy ho pomalu odlévejte. Podmáslí je také hodnotná surovina, buď ho jen tak vypijte nebo použijte do jiného receptu. Jakmile všechno podmáslí slejete a získáte pouze tuhou hmotu, dejte ji pod proud studené vody a hněťte ji jako těsto. Zbavíte se tím posledních zbytků podmáslí.

    To, co zbude, je čisté máslo, zabalte ho do alobalu či potravinové fólie a máte hotovo, můžete s máslem dále pracovat, jak jste zvyklí.

  2. Jak vyrobit máslo z mléka?

    Jak vyrobit másloMáslo si doma můžete vyrobit i přímo z mléka. Nejvhodnější je použít mléko z farmy, ovšem můžete použít i mléko z obchodu.

    Pokud se rozhodnete pro mléko z obchodu, je vhodné ho nejprve pasterizovat. Pasterizace zařídí odstranění škodlivých látek, ale snižuje kvalitu a chuť mléka. Pasterizace probíhá od 62°C. Ideální teplota je 72°C, a to po dobu 20-30 sekund. Po pasterizaci mléko ochlaďte a poté jej nechte 2 dny odležet ve větším širokém hrnci.

    Pokud původu mléka věříte a nechcete jej pasterizovat, nechte jej na dva dny odležet rovnou bez zahřívání.

    Mléko nechte stát max. 48 hodin. Po této době se v mléce vysráží smetana, tu z povrchu opatrně seberte. Nyní máte domácí smetanu, kterou zpracujte stejným způsobem jako smetanu z obchodu. Postup je popsaný v boxíku výše.

  3. Jak udělat bylinkové máslo?

    Jak vyrobit másloČerstvě vyrobené máslo můžete ochutit dle libosti, velmi oblíbené je máslo bylinkové. Stačí nasekat vaše oblíbené bylinky na jemno (pažitka, petržel, bazalka, tymián, rozmarýn apod.) a připravit si k tomu ještě česnek a sůl.

    Máslo nechte změknout, aby se dalo míchat. Přidejte k němu bylinky a utřený česnek se solí. Důkladně jej promíchejte a dejte do lednice ztuhnout. Poté máslo naplňte do potravinové fólie a vytvarujte z něj váleček.

    Dejte do lednice ještě více ztuhnout a bylinkové máslo je hotové. Potom už si jen odkrajujte z válečku kolečka dle libosti.

    Bylinkové máslo vás v obchodě přijde na mnohem větší sumu. Doma vyrobené máslo je nejen chuťově lepší, ale ušetří i vaši peněženku.

  4. Jak udělat arašídové máslo?

    Arašídové máslo je oblíbenou pochoutkou především v Americe. Zkuste si ale vyrobit arašídové máslo doma, uvidíte, jak vám bude chutnat. A navíc je to opravdu jednoduché.

    Jak vyrobit másloNa zhruba 500 ml másla budete potřebovat 500 g neochucených arašídů, 1 lžíci arašídového nebo slunečnicového oleje, 1 lžíci medu a půl lžičky soli.

    Ještě než začnete mixovat, opražte arašídy nasucho na pánvi, jen chvilku, zvýrazní to jejich chuť a máslo bude lepší. Potom všechny suroviny dejte do uzavíratelného mixéru a mixujte tak dlouho, dokud nevznikne jemná hmota bez hrudek. Délka mixování záleží na výkonu vašeho mixéru, je možné, že u něj strávíte i dvacet minut. Občas mixování přerušte a setřete ještě nerozmixovanou směs ze stěn mixéru.

    Po rozmixování máte hotovo, do másla můžete přidat nasekané kousky arašídů nebo ho nechat jen tak nahladko, záleží na vašich preferencích a chuti.

  5. Jak vyrobit máslo ghí?

    Ghí je přepuštěné máslo, které má oproti klasickému máslu několik výhod. V uzavřené nádobě vydrží i několik měsíců, přepaluje se při vyšší teplotě, takže na něm můžete bez obav smažit, a navíc je vhodné pro lidi s intolerancí laktózy.

    Výroba není nijak složitá. Připravte si 500 g másla (nesoleného), kastrol se silným dnem a zhruba 15 minut času. Máslo pomalu rozpusťte v kastrolu. Jakmile je tekuté, snižte plamen a nechte máslo jemně probublávat, na hrnec nedávejte pokličku. Všimněte si, že na povrchu másla se začne srážet bílkovina, tu sbírejte a dávejte bokem, vznikne vám tak čirý tuk žluté barvy. Máslo nepřipalte, musí mít krásně zlatou barvu, pokud se zbarví do hněda, je to špatně. Jakmile sesbíráte veškerou sraženinu, máslo dejte pryč z plotýnky a nechte jej vychladnout. Poté jej přeceďte do jakékoliv uzavíratelné nádoby. Ve sklenici ho uchovávejte na chladném a suchém místě.

    Na přepuštěném másle se tradičně smaží např. vídeňské řízky (Wiener Schnitzel), vyzkoušejte je.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.