Jak zamrazit houby

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak zamrazit houby

    Jak zamrazit houby

    Houba není ani rostlina, ani živočich, je něco “mezi”. Hmota houby v syrovém stavu se chová podobně jako maso. Ale díky tomu, že neobsahuje vlastní tuk, se po zmrazení se chová spíše jako zelenina.

    Proto připravujeme houby před mrazením podobně jako zeleninu – nejdříve jim dopřejeme tepelnou úpravu. Pro dlouhodobé skladování je to nezbytně nutné.

    Před mrazením je poduste

    Pokud chcete mít v mrazáku připravené houby pro pozdější rychlou přípravu smaženice, houbové omáčky, polévky anebo pro použití pod maso, do palačinek, slaného štrůdlu či jakkoliv jinak, nejlépe uděláte, když houby před mrazením podusíte. Jak na to?

    Je to velmi snadné. Stačí houby očistit, nakrájet nadrobno. Pak je dáte na olej či sádlo a mírně podlijete. Již nyní je můžete ochutit solí, drceným kmínem. Houby můžete dusit i na osmahnuté cibulce. Možností je spousta. Důležité je, aby se houby intenzivně dusily alespoň 5 minut.

    Do mrazáku až studené

    Jakmile houby vychladnou, můžete je nabalit do mrazáku. Jak?

    • Například je můžete dát do mrazicích plastových krabiček.
    • Anebo do mikrotenového sáčku a pak ještě do jednoho (jeden nestačí, protože neizoluje aromata a vlhkost dostatečně).
    • Další možností je dát dušené houby do mikrotenového sáčku a ten pak přebalit ještě alobalem. Alobal totiž izoluje velmi dobře. A můžete ho používat opakovaně.

    Nezapomeňte si krabičky nebo balíčky popsat. Takto připravené houby vydrží v mrazáku nekonečně dlouho.

  2. Jak zamrazit houby na řízky

    Když se podaří natrefit na velké a zdravé houby, ze kterých má smysl dělat řízky, můžeme si i je předpřipravit do mrazáku. Možnosti máme de facto tři.

    Syrové houby pouze naporcované na řízky – spotřeba do 3 měsíců

    Pokud víte, že houby dokážete spotřebovat do 3 měsíců, můžete si je na řízky pouze naporcovat a zamrazit je syrové. Tedy nejdříve očistit, samozřejmě. Jednotlivé kusy pak dejte do plastové krabičky anebo do mikrotenového sáčku.

    Ale pozor, vždy je proložte folií, abyste pak snadno mohli oddělit kus od kusu. Takto připravené houby totiž musíte ihned po vyndání z mrazáku obalit a osmažit. Jinak vám vytečou. Jsou to přece houby, plné vody.

    Syrové houby naporcované na řízky a obalené v trojobalu – spotřeba do 3 měsíců

    Jestliže víte, že se vám s houbami po vyndání z mrazáku nebude chtít obalovat, obalte si je ještě před mrazením. Pak je zase zabalte tak, abyste po vyndání z mrazáku mohli snadno oddělit jednotlivé řízky a dát je hned smažit.  V žádném případě je nenechávejte napřed rozmrznout.

    Předsmažené houbové řízky – spotřeba do jednoho roku

    Houbové řízky lze v mrazáku uchovat i déle než tři měsíce. A to v situaci, kdy si je předsmažíte. Tedy v rychlosti osmahnete, nejlépe ve fritovacím hrnci, necháte okapat a vychládnout. Pak teprve je dáte zmrznout.

    Nesmažte je ale do hotova. To uděláte až před vlastním podáváním. Teď jde jen o tepelnou úpravu hub a vajíčka, aby se prodloužila skladovatelnost v mrazáku. Po vychladnutí opět zabalte s proložením foliemi, abyste jednotlivé řízky po vyndání z mrazáku snadno oddělili a mohli je hned dosmažit.


J
Johny 03.08.2020 – 18:52

My používáme mnoho let na mražení hub PET láhve. Houby na omáčku, smaženici, kulajdu atd. pokrájíme a podusíme tak, jak to bylo popsané v článku. Pokrájené houby tepelnou úpravou zmenší svoji velikost. Potom s nimi naplníme vymyté PET lahve pomocí trychtýře vyrobeného z jiné PET lahve ustřihnutím spodní části (ponecháme si cca 0.4-0.5 l obsah). Jde o to, aby plnící otvor zůstal co nejširší a nezmenšoval se nasunutým standardním trychýřem. Jsem pravák, takže levou rukou přidržuji PET láhev a trychtýř z PET lahve v místě spoje (hrdlo na hrdlo) a pravou rukou s naběračkou nabírám z hrnce houbovou směs a nalévám do trychtýře. Je jasné, že nalévání není rychlé a kousky hub se zasekávají v hrdle lahve/ trychtýře. Proto po nalití cca 0,3l do trychtýře odložím naběračku a 2 koncem měchačky, či kvrdlačky prošťouchávám ucpané houby. Toto jde rychle. Potom opět nalévám a prošťuchuji. Levou rukou stále držím PET láhev a trychtýř až do plného naplnění PET! Čas plnění PET 2l jsem nikdy neměřil, záleží na tom jak má manželka dobré oko na velikost krájených kousků a jejich následné zasekávání v trychtýři, ale asi nepřekračuji 2-3 minuty/láhev. Pak se láhev standardně uzavře, opláchne se preventivně hrdlo od přeteklé šťávy z hub a dá zmrazit. Používáme nejraději PET rovného tvaru (Kofola 2l, pro začátečníky raději minerálky 1,5l). Protože jsou PET velké a mohl by být problém je celé najednou zpracovat, vyndáme láhev z mrazáku a hned za pomocí širšího dlátka a paličky je v minutě po 10 obvodových úderech rozseknu v půli. Proto jsou lepší lahve 1,5 l např.od Ondrášovky, které mají v polovině láhve prolis/ zůžení pro úchop ruky, v našem případě zúžení lahve pro snadné přeseknutí. Lze použít i sekáček na maso a paličku přesnými záseky po obvodu PET je rozděleno. POZOR NA ÚRAZ ! Určitě nerozřezávat pilkou a raději ani nožem se zuby- kousky PET by se mohly dostat do jídla! Výhodou je, pokud může partner zmrzlou láhev podržet a vždy po řádném úderu pootočit. Odseknutou polovinu láhve zabalíme do mikrotenu a vrátíme zpět do mrazáku pro pozdější zpracování, 2. polovinu hodíme na pár minut do mikrovlnky rozmrazit a pak již vaříme tak, jak jsme zvyklí s čerstvými houbami. Pokud dokážeme zpracovat celou láhev, potom ji stačí rozmrazit a do hrnce obsah vymačkat jako z tuby. Veškeré plnění PET lahví i jejich pozdější rozdělávání je velmi snadné a jde jen o to získat prvotní grif pro pochopení proč toto dělám tak a ne jinak, potom to jde samo. Houby v mrazáku nevytečou, ani nepředávají pach dalším mraženým potravinám.

Odpovědět

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.