Stévie: Pěstování, účinky, použití

Stévie

Stévie: Pěstování, účinky, použití | © Pixabay.comlatinsky Stevia rebaudiana

Můžeme ji znát i pod názvy Stévie cukrová, sladká tráva nebo medové lístky. Jde o světlomilnou jihoamerickou tropickou rostlinu s bílými květy. U nás v přírodě v žádném případě neroste, je pouze pěstovaná, doma za oknem, letnit ji lze na balkoně.

Známe ji především jako náhražku cukru, má i léčivé účinky. Nenabízí však plnou cukrovou chuť a navíc nejsou její účinky ještě zcela prostudovány. Pro běžné použití v domácnosti jistě vhodná je, použití průmyslové má stále dost otazníků.

Účinky stévie

  • Zvyšuje citlivost organismu na inzulín, může pomoci zvýšit tvorbu inzulínu
  • Působí antibakteriálně
  • Pomáhá v hojení ran
  • Snižuje únavu, protože nezatěžuje tělo cukrem
  • Dobře působí na sliznici dutiny ústní a na zuby – lze použít jako ústní vodu

Použití stévie

Zejména v kuchyni pro oslazení všeho, co osladit chceme. Do čaje či kávy nebo do vody stačí přidat několik podrcených lístků a je hotovo. Můžeme se také vyrobit sladkou vodu pro dochucování potravin. Necháme hrnek sušených stéviových listů několik dní louhovat v půl litru převařené vody. Pak scedíme a uchováváme v lednici.

V léčitelství používáme také sladkou vodu, případně oslazený alkohol. Na rány přikládáme lístky, případně kapeme koncentrát.

Jak pěstovat stévii

Stévie vyžaduje teplo a světlo. Tomu musíme přizpůsobit i její pěstování. Vždy jen v přenosné nádobě a vždy v lehčích půdách s vysokým obsahem živin. Dobře jí bude ve skleníku.

V zimě stévii dáme do místnosti, kde je alespoň 10 – 15 stupňů Celsia. Během vadne a přežívají jen kořeny, mráz ji zničí zcela. Pokud nezmrzne, na jaře znovu obrazí. Před zimou stévii vždy radikálně sestřihneme a úrodu zužitkujeme, listy by totiž stejně zašly. Na jaře si stévie zaslouží větší nádobu.

Pěstovat ji můžeme jak ze semínka, tak ze zelených nebo kořenových řízků, případně z odnoží.

Našli jste chybu?

Nahlásit chybu