Pažitka: Pěstování, účinky, použití

Pažitka

Pažitka: Pěstování, účinky, použitílatinsky Allium schoenoprasum

Pažitka je oblíbenou českou drobnou cibulnatou rostlinou s jemným cibulovo–česnekovým aroma. Jde o trvalku s poměrně malými cibulkami a typicky dutými stonky. Kvete svými typickými kulovitými květy na plných (nikoliv dutých) stoncích.

Pažitka se volně vyskytuje v přírodě v mnoha variacích, s květy od fialové, přes růžovou až po bílou barvu. Roste i v drsných podmínkách hor.

S petrželkou, kerblíkem a estragonem je součástí směsi z francouzské kuchyně, tzv. fines herbes.

Účinky pažitky

  • Povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení
  • Má antiseptické účinky, a to i na pokožce, kde působí proti vřídkům, lupénce, pásovým oparům či svrabu
  • Likviduje střevní parazity
  • Snižuje krevní tlak
  • Preventivně chrání trávicí trakt, ale i dýchací soustavu před civilizačními chorobami
  • Udržuje oběhovou soustavu v dobré kondici, snižuje hladinu cholesterolu
  • Působí i proti houbám a kvasinkám
  • Svými enzymy podporuje celkovou činnost organismu
  • Příznivě působí i na kosti
  • Podporuje obranyschopnost
  • Patří do skupiny dvaceti nejvýživnějších druhů zeleniny na naší planetě

Použití pažitky

Pažitku používáme zejména ve studené kuchyni, případně k dochucení a dekoraci teplých jídel. Její květy jsou také jedlé (a velmi zdobné), ale tradičně se zaměřujeme spíše na nať. Tou nazdobíme a dochutíme cokoliv, od snídaně až po večeři.

Pažitku nesušíme, vždy jedině mrazíme, nejlépe spotřebováváme čerstvou.

Jak pěstovat pažitku

Pěstování pažitky není nijak náročné. Občas se nezdaří výsev, ale pažitku lze koupit již předpěstovanou. Vysazujeme ven a také do nádob. Má ráda výživnější půdy a slunce. Když ji řežeme tak často, aby nevykvetla, bude krásná po celý rok.

Jakmile pažitka vykvete, seřízneme ji až u země a necháme znovu narůst. Seříznuté listy nakrájíme a zamrazíme. Bez problémů přezimuje. Pažitka stárne, nejúrodnější (na listy) je první tři roky.

Našli jste chybu?

Nahlásit chybu