Kerblík: Pěstování, účinky, použití

Kerblík

Kerblík: Pěstování, účinky, použitílatinsky Anthriscus cerefolium

Kerblík třebule patří do stejné čeledi jako například petržel nebo celer. Pěstujeme jej do cca 30 cm, protože spotřebováváme mladé lístky – ty jsou nejchutnější. Ale stačí mu polostín, naroste například pod stromy.

Kvete od dubna do července a nejsilnější účinky má brzy zjara. S petrželkou, pažitkou a estragonem je součástí směsi z francouzské kuchyně, tzv. fines herbes.

Účinky kerblíku

  • Odstraňuje jarní únavu
  • Detoxikuje organismus, čistí krev
  • Má močopudné účinky
  • Podporuje zdravé trávení
  • Podporuje srdeční činnost a činnost ledvin

Použití kerblíku

Kerblík používáme v kuchyni pro dochucení ryb, mas, omáček i polévek. Oceníme jej zejména u masa skopového. Vynikající jsou bylinková másla s kerblíkem (jde zamrazit), případně tvarohové pomazánky. Dochutí i každý salát. Používáme jej, pokud možno na syrovo, případně přidáváme do pokrmů až po dovaření, aby se jen spařil.

Pro léčení lze využít kerblík opět nejlépe čerstvý – jednak nasekané listy, jednak jakou součást smoothie. Odvodní tělo a dodá po zimě mnoho vitamínů, včetně potřebných minerálů. Zde stojí za zmínku zejména draslík.

Jak pěstovat kerblík

Pěstování kerblíku je nenáročné. A hlavně jej lze poměrně brzy sklízet – už dva měsíce od výsevu. Naroste v květináči i v záhonu – vonět však bude hlavně tehdy, když mu dopřejeme polostín. Půdu potřebuje kerblík dost zavlažovanou, ale přitom propustnou. V květináči jej umístíme na východní či severní stranu domu.

Lze jej vysévat kdykoliv během roku, takže když první rok necháme kerblíky vykvést a sklidíme semínka (sušíme zavěšené celé květy), můžeme ještě v létě sít z vlastních semínek a budeme mít zajištěno na postupné setí i pro rok další.

Našli jste chybu?

Nahlásit chybu