
Petržel: Pěstování, účinky, použití
- Petržel snižuje krevní tlak a přispívá k rozrušování ledvinových kamenů
- V kuchyni se používá k přípravě polévek, omáček a pomazánek
- Zasevá se brzy zjara, listy petržele lze sklízet celoročně
Petržel
latinsky Petroselinum crispum
Petržel patří do stejné skupiny rostlin jako například libeček, ale na rozdíl od libečku jde o dvouletku, která první rok shromažďuje zásoby ve ztlustlém hlavním kořeni a teprve druhý rok kvete.
Petržel můžeme pěstovat i speciálně vyšlechtěnou pro tvorbu listů, a to buď hladkých, nebo kadeřavých. I listové varianty jsou dvouleté.
Petržel je typická svou chutí a vůní, patří mezi zeleninu nejbohatší na vitamíny, minerály a další aktivní látky, to platí i o petrželové nati. S kerblíkem, pažitkou a estragonem je součástí směsi z francouzské kuchyně, tzv. fines herbes.
Účinky petržele
- Snižuje krevní tlak
- Čistí trávicí trakt a zlepšuje trávení
- Přispívá k rozrušování ledvinových kamenů a k léčení nemocí ledvin
- Pomáhá zpomalovat či dokonce léčit oční nemoci
- Je považována za afrodiziakum, zejména dámské
- Reguluje menstruační cyklus
- Posiluje správnou funkci srdce zejména při arytmiích
- Velké dávky v těhotenství mohou způsobit předčasné kontrakce dělohy (běžné dávky nikoliv)
- Kojící ženy a děti do 5 let také nesmějí přijímat velké dávky petržele
- Velké množství petržele škodí i při akutních ledvinových kolikách
Použití petržele
Pokud pěstujeme kořenovou petržel, používáme v kuchyni celou rostlinu. Kořen zejména k přípravě polévek, omáček, dušených zeleninových směsí, bramborového salátu, pomazánek. Petržel můžeme podávat i jako samostatné hlavní jídlo, například pečenou.
Listovou petrželku používáme jako koření (do jídla přidáme až po dovaření) nebo jako dekoraci jakéhokoliv slaného pokrmu). Hladkolistá petrželka je jemnější a hladší než petrželka kudrnka.
K léčení lze použít celou rostlinu. Připravujeme z ní nálev, víno, případně odvary.
Jak pěstovat petržel
Petržel sejeme brzy zjara. V případě listové petržele lze zakoupit i sazeničky. Sejeme do záhonu nebo do nádob. Pokud chceme na balkoně vypěstovat kořenovou petržel, musíme zvolit velkou a hlubokou nádobu. Petržel si nepotrpí na přílišné hnojení. Zaléváme méně často, ale o to vydatněji. Jakmile rostlinky kořenové petržele dorostou do cca pěti centimetrů, vyjednotíme je.
Listy petržele sklízíme po celou vegetační sezonu, kořeny až po dorostení, nejdříve v červenci (pokud jsme včas vyseli). Druhý rok zjara začne listová petržel obrážet velmi brzy. Kudrnka je zelená dokonce i celou zimu. Pokud petrželku pěstujeme doma, roste bez přestávky.
Petržel špatně roste vedle salátů a naopak.