
Rukola – roketa: Pěstování, účinky, použití
- Rukola působí močopudně a dodává tělu vitamín C
- Listy rukoly se používají do salátů, masových jídel a pomazánek
- Pěstovat rukolu lze v truhlících na okně či na balkoně
Rukola – roketa
latinsky Eruca sativa
Rukola je u nás často prodávanou zeleninou (bylinkou), ale pokud si chceme pěstovat takovou rostlinu sami, musíme se spokojit s roketou. Mírně se od sebe liší chutí i tvarem listů, ale opravdu jen malinko – řekněme, že roketa je jemnější.
Roketa kvete žlutě (ale je nutné ji sklidit před kvetením), ke kvetení dochází někdy i několik týdnů po vysetí (zejména v létě). Pochází ze Středomoří a jihozápadní Asie. Ve volné přírodě roste zejména jako plevel mezi obilím, upřednostňuje sušší oblasti, ale snese i mráz do cca minus čtyř stupňů.
Když se rostlině daří (na bohatých půdách), naroste až do výšky 60 cm. V zahradách ji však sklízíme coby mladé listy na dochucení salátů i pomazánek. Dobře se pěstuje doma v truhlíku, ale i na buničité vatě, kdy ji můžeme sklízet již několik dní od vysetí.
Účinky rukoly – rokety
- Doplňuje tělu vitamín C
- Působí močopudně
- Stimuluje zažívání
- Zvyšuje chuť k jídlu i lidem s psychickými problémy
- Podporuje imunitu
- Má afrodisiakální účinky
- Pomáhá proti únavě
- Čistí játra i krev
- Působí mírně projímavě
- Má antioxidační účinky (jako všechny brukvovité rostliny)
Použití rukoly – rokety
Doma její listy používáme k dochucování salátů, masových jídel, pomazánek, dipů, domácích hořčic, vyrábíme z ní pesto na těstoviny nebo doplňujeme chuť mořských plodů. Vynikající je roketa jako součást náplně všelijakých sendvičů a baget.
V léčitelství je doporučovaná pouze syrová, případně mražená – přidávaná do jídla. Veškeré vlastnosti si ponechá, pokud ji naložíme do oleje nebo z ní uděláme pesto.
Jak pěstovat rukolu – roketu
Pěstování je velmi snadné. Stačí talířek a na něm vata, případně papírové kuchyňské utěrky. No a samozřejmě voda. Roketa vyklíčí a hned můžeme sklízet první úrodu. V nakličovacích miskách roste i bez podložky a je tedy možné ji konzumovat celou, i s kořínkem a semínkovým obalem, takže tělu dodáme i ostatní enzymy a látky, které při pěstování na vatě či v zemi vlastně vyhodíme.
Rukolu pěstujeme i v truhlících doma za oknem, na balkoně či terase. Nepřeléváme ji. Sklízet je možno za 4–6 týdnů. V záhoně ji lze také pěstovat, dokonce hned brzy zjara jako jednu z prvních zelenin – když ji překryjeme netkanou bílou textilií.