Estragon: Pěstování, účinky, použití

Estragon

Estragon: Pěstování, účinky, použitílatinsky Artemisia dracunculus

Pelyněk estragon neboli pelyněk kozalec je trvalka vysoká až 120 cm, má podobu polodřevnatého keříku s jemnými, úzkými listy. Přirozeně roste na březích řek zejména v jižní a střední Evropě, přestože pochází ze střední Asie.

Je typický svou hořko-sladkou kořeněnou chutí se stopou pepře a anýzu, díky které dává pokrmům pikantně trpkou příchuť. S petrželkou, pažitkou a kerblíkem  je součástí směsi z francouzské kuchyně, tzv. fines herbes.

Účinky estragonu

  • Podporuje tvorbu žluči
  • Zvyšuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení
  • Působí mírně močopudně
  • Působí proti kornatění cév
  • Působí proti křečím ve střevech
  • Likviduje střevní parazity (roupy, škrkavky)
  • Odstraňuje zápach z úst (tzv. oslazuje dech)
  • Napomáhá spánku
  • Má tonizující účinky, tedy vyrovnává, respektive harmonizuje činnost organismu
  • Není vhodný pro těhotné ženy, zejména v počátku a koncem těhotenství

Použití estragonu

V kuchyni jej využijeme k přípravě pokrmů francouzské, arménské a turecké kuchyně. Dále si z něj můžeme vyrobit estragonový ocet, hořčici či olej. Využijeme jej k přípravě polévek, omáček, ryb, vaječných i zeleninových pokrmů. Ale také do letních koktejlů a ovocných či zmrzlinových dezertů.

Používá se nejlépe čerstvý, sušením se jeho aroma a přirozená barva vytrácí, rostlina totiž hnědne.

Jak pěstovat estragon

Estragon lze pěstovat v záhonu i v květináči. Musíme však počítat s jeho velikostí. Vyžaduje slunná stanoviště a zálivku vždy jen na půdu. Po dešti z něj sklepáváme přebytečnou vodu, aby nezačal plesnivět.

Mladou sazeničku vysadíme ven až po „zmrzlých“. Pak už je schopen u nás přezimovat, lépe s ochranou v podobě bílé netkané textilie a s peřinou ze slámy. Rostlina v kořenáči přezimuje v interiéru při běžných podmínkách. Při pěstování v nádobě vždy pozor na přelití, estragon lépe snese sucho než přemokření.

Dobře se množí dělením trsů i řízkováním.

Našli jste chybu?

Nahlásit chybu