Petržel → návod na pěstování, účinky, použití
- Petržel snižuje krevní tlak a přispívá k rozrušování ledvinových kamenů
- V kuchyni se používá k přípravě polévek, omáček a pomazánek
- Zasévá se brzy zjara, listy petržele lze sklízet celoročně
-
Petržel
latinsky Petroselinum crispum
Petržel patří do stejné skupiny rostlin jako například libeček, ale na rozdíl od libečku jde o dvouletku, která první rok shromažďuje zásoby ve ztlustlém hlavním kořeni a teprve druhý rok kvete.
Petržel můžete pěstovat i speciálně vyšlechtěnou pro tvorbu listů, a to buď hladkých, nebo kadeřavých. I listové varianty jsou dvouleté.
Petržel je typická svou chutí a vůní, patří mezi zeleninu nejbohatší na vitamíny, minerály a další aktivní látky, to platí i o petrželové nati. S kerblíkem, pažitkou a estragonem je součástí směsi z francouzské kuchyně, tzv. fines herbes.
-
Účinky petržele
- Díky vysokému množství vitamínu C posiluje imunitu.
- Zlepšuje trávení a pomáhá proti zažívacím potížím.
- Působí močopudně a přispívá k rozrušování ledvinových kamenů.
- Pomáhá zpomalovat či dokonce léčit oční nemoci.
- Pomáhá udržovat zdravou pokožku, bojuje proti bakteriím, infekcím a zánětům.
- Pomáhá regulovat menstruační cyklus a zmírňuje PMS.
- Posiluje správnou funkci srdce a pomáhá snížit krevní tlak.
- Velké dávky v těhotenství mohou způsobit předčasné kontrakce dělohy.
- Kojící ženy a děti do 5 let také nesmějí přijímat velké dávky petržele.
- Velké množství petržele škodí i při akutních ledvinových onemocněních.
-
Použití petržele
Kořen petržele se používá zejména k přípravě polévek, omáček, dušených zeleninových směsí, bramborového salátu, pomazánek. Petržel lze podávat i jako samostatné hlavní jídlo, například pečenou.
Listová petrželka dobře poslouží k dozdobení jakéhokoli slaného pokrmu. Jako koření se používá třeba do polévek, ale přidávejte ji až po dovaření přímo do talíře. Hladkolistá petrželka je jemnější a hladší než petrželka kudrnka.
Pro dlouhodobé skladování ji můžete usušit, zmrazit nebo naložit do oleje.
K léčení se používá celá rostlina. Připravuje se z ní nálev, víno, případně odvary.
-
Jak pěstovat petržel
Petržel je možné snadno pěstovat venku na zahradě i doma v květináči. Dá se vypěstovat ze semen, ale klíčení může trvat až 3 týdny. V případě listové petržele lze zakoupit i sazeničky. Semena můžete také vysévat brzy zjara přímo na záhon.
Jednotlivé rostlinky nesmí být vysazené příliš blízko sebe, u kořenové petržele mezi nimi nechejte alespoň 25 cm, u listové stačí 15 cm. Petržel potřebuje dobře propustnou půdu bohatou na živiny, vyhněte se ale přemokření. Vyžaduje také dostatek slunečního světla, alespoň 6 hodin denně. Můžete ji zhruba jednou měsíčně lehce přihnojit.
Při sklizni vždy začínejte s vnějšími listy a neodstraňujte víc než jednu třetinu rostliny. Pravidelná sklizeň zamezuje květenství, které může ovlivnit chuť listů, a také podporuje další růst bylinky.
Slevový kupón POPOROSTEM pro čtenáře Skrblíka
Nejen pro vaši bylinkovou zahrádku můžete využít exkluzivní 10% slevový kód na zahradnické potřeby a přírodní hnojiva od Poporostem.cz. Při dokončování objednávky stačí zadat do příslušného pole heslo: SKRBLIK.
Celý nákup tak automaticky zlevní o 10 %.
A kde sehnat semínka? Zkuste mrknout třeba tady.
Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.
Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.
Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.
Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.
Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.
Zatím žádné komentáře