Petržel → návod na pěstování, účinky, použití

Lenka Rutteová
Publikováno 29. dubna 2025
  • Petržel snižuje krevní tlak a přispívá k rozrušování ledvinových kamenů
  • V kuchyni se používá k přípravě polévek, omáček a pomazánek
  • Zasévá se brzy zjara, listy petržele lze sklízet celoročně
  1. Petržel

    Petržel → návod na pěstování, účinky, použitílatinsky Petroselinum crispum

    Petržel patří do stejné skupiny rostlin jako například libeček, ale na rozdíl od libečku jde o dvouletku, která první rok shromažďuje zásoby ve ztlustlém hlavním kořeni a teprve druhý rok kvete.

    Petržel můžete pěstovat i speciálně vyšlechtěnou pro tvorbu listů, a to buď hladkých, nebo kadeřavých. I listové varianty jsou dvouleté.

    Petržel je typická svou chutí a vůní, patří mezi zeleninu nejbohatší na vitamíny, minerály a další aktivní látky, to platí i o petrželové nati. S kerblíkem, pažitkou a estragonem je součástí směsi z francouzské kuchyně, tzv. fines herbes.

  2. Účinky petržele

    • Díky vysokému množství vitamínu C posiluje imunitu.
    • Zlepšuje trávení a pomáhá proti zažívacím potížím.
    • Působí močopudně a přispívá k rozrušování ledvinových kamenů.
    • Pomáhá zpomalovat či dokonce léčit oční nemoci.
    • Pomáhá udržovat zdravou pokožku, bojuje proti bakteriím, infekcím a zánětům.
    • Pomáhá regulovat menstruační cyklus a zmírňuje PMS.
    • Posiluje správnou funkci srdce a pomáhá snížit krevní tlak.
    • Velké dávky v těhotenství mohou způsobit předčasné kontrakce dělohy.
    • Kojící ženy a děti do 5 let také nesmějí přijímat velké dávky petržele.
    • Velké množství petržele škodí i při akutních ledvinových onemocněních.
  3. Použití petržele

    Kořen petržele se používá zejména k přípravě polévek, omáček, dušených zeleninových směsí, bramborového salátu, pomazánek. Petržel lze podávat i jako samostatné hlavní jídlo, například pečenou.

    Listová petrželka dobře poslouží k dozdobení jakéhokoli slaného pokrmu. Jako koření se používá třeba do polévek, ale přidávejte ji až po dovaření přímo do talíře. Hladkolistá petrželka je jemnější a hladší než petrželka kudrnka.

    Pro dlouhodobé skladování ji můžete usušit, zmrazit nebo naložit do oleje.

    K léčení se používá celá rostlina. Připravuje se z ní nálev, víno, případně odvary.

  4. Jak pěstovat petržel

    Petržel je možné snadno pěstovat venku na zahradě i doma v květináči. Dá se vypěstovat ze semen, ale klíčení může trvat až 3 týdny. V případě listové petržele lze zakoupit i sazeničky. Semena můžete také vysévat brzy zjara přímo na záhon.

    Jednotlivé rostlinky nesmí být vysazené příliš blízko sebe, u kořenové petržele mezi nimi nechejte alespoň 25 cm, u listové stačí 15 cm. Petržel potřebuje dobře propustnou půdu bohatou na živiny, vyhněte se ale přemokření. Vyžaduje také dostatek slunečního světla, alespoň 6 hodin denně. Můžete ji zhruba jednou měsíčně lehce přihnojit.

    Při sklizni vždy začínejte s vnějšími listy a neodstraňujte víc než jednu třetinu rostliny. Pravidelná sklizeň zamezuje květenství, které může ovlivnit chuť listů, a také podporuje další růst bylinky.

Slevový kupón POPOROSTEM pro čtenáře Skrblíka

Nejen pro vaši bylinkovou zahrádku můžete využít exkluzivní 10% slevový kód na zahradnické potřeby a přírodní hnojiva od Poporostem.cz. Při dokončování objednávky stačí zadat do příslušného pole heslo: SKRBLIK.
Celý nákup tak automaticky zlevní o 10 %.

A kde sehnat semínka? Zkuste mrknout třeba tady.


Zatím žádné komentáře


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.