Jak upéct vepřový bok

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct vepřový bok

    Co je vepřový bok a jak ho připravit

    Vepřový bok (též bůček) se nachází, jak už z názvu vyplývá, na bocích vepříka. Koupit ho v obchodě můžeme s kostí i bez. Do kategorie zdravého stravování ale patřit nebude, neboť se jedná o tučnější maso. V rámci pestré a vyvážené stravy si ho ale sem tam dopřát můžeme i bez výčitek.

    Věděli jste, že z vepřového boku se vyrábí anglická slanina? Oblíbená je její kombinace s fazolkami. Přečtěte si, jak připravit zelené fazolky s anglickou slaninou.

    Úspěšně můžeme vepřový bok zpracovat a následně si pochutnat, jestliže při jeho využití vezmeme v potaz udírnu. Čerstvý uzený bůček je sice kalorická bomba, ale pekelně dobrá. Víte, jak dlouho bůček udit?

    Špatně neuděláme ani v tom případě, připravíme-li bok na grilu. Určitě je lepší předem bůček naložit.

    Nejčastěji ho ale upotřebíme přímo v kuchyni, upéct se dá na nepočítaně způsobů (ale i nadívat, dusit, či vařit). Jak tedy upéct vepřový bok? Boxík č. 2 napoví.

  2. Jak upéct vepřový bok

    Vepřové maso v české kuchyni rozhodně nesmí chybět a klasika v podobě výpečků už vůbec ne. Podává se s knedlíkem, bramborem (klidně i rýží) a zelím nebo špenátem, jak je komu libo. Takhle bůčku stačí pouze sůl a kmín (maximálně ještě česnekcibule) a pochutnáme si určitě.

    Pokud náhodou z oběda něco zbyde, máme zaděláno na sice kalorickou, ale výtečnou pomazánku na chleba. Stačí totiž zbytky pokrájet, nebo je jednoduše umeleme na masovém strojku.

    Parádní tipy na pečený bůček najdeme v našem návodu, který se přesně zabývá tím, jak upéct bůček. Připravit ho tak můžeme třeba na medu, stačí se inspirovat.

  3. Jak dlouho péct vepřový bok

    Tady trochu záleží na tom, zda ho budeme péct vcelku, nebo naporcovaný. Čím menší kousky, tím dřív by měl být vepřový bok upečený. A nemálo záleží i na zvolené teplotě.

    Na větší kostky pokrájený bude chtít v troubě cirka hodinku při teplotě kolem 190 °C. Při teplotě nižší, kolem 120 °C, bude bok potřebovat i dvě (někdy až dvě a půl) hodiny. Nutná je samozřejmě průběžná kontrola propečení, neboť je třeba respektovat i zkušenosti s vlastní troubou.

    Při pečení vepřového boku vcelku nesmíme zapomínat na naříznutí kůže na povrchu. Při teplotě 120 °C pečeme až čtyři hodiny, kdy bok průběžně otáčíme. Pokud zvolíme vyšší teplotu, bude to znamenat kratší dobu pečení. Stejně ale musíme počítat s tím, že minimálně dvě hodiny nám to zabere (navíc připočítat musíme i následné dopékání na barvu).

    Jakmile je bok měkký, odklopíme víko od pekáče a ještě necháme v troubě péct. Vytvoří se zlatavá kůrka, která dodá pečenému boku ten správný šmrnc.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.