Recept: Houskový knedlík z domácí pekárny

Lenka Rutteová
Publikováno 5. listopadu 2017

Není nad domácí houskový knedlík, který můžeme podávat jednak k masům a omáčkám, ale také jako rychlou večeři opražený s vejci, případně s přidanou zeleninou. Česká kuchyně zná široké využití knedlíků, a to jak těch, do kterých přidáme nakrájenou housku, tak těch obyčejných, kdy do těsta už nic dalšího nepřidáváme.

Ingredience na houskový knedlík z domácí pekárny

  • 250 ml mléka, pro dietnější verzi 125 ml mléka a 125 ml vody
  • 1 vejce anebo 1 lžíce olivového oleje
  • 500 g hrubé nebo polohrubé mouky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušeného nebo 1/4 kostky čerstvého droždí
  • 3 hrsti kostek z rohlíků či housek

Jak na houskový knedlík z domácí pekárny

Suroviny dáme dle vypsaného pořadí do nádoby z domácí pekárny. Čerstvé droždí dáváme do mléka a sůl až nakonec na mouku, naopak sušení droždí dáme až na mouku a sůl již do mléka. Nedáme pouze kostky z rohlíků či housek, ty přidáme až do hotového těsta.

Na domácí pekárně nastavíme program těsto a necháme pekárnu pracovat. Během prvních deseti minut míchání musíme těsto ohlídat, zda není moc tuhé nebo řídké – nesmí lepit, ale musí být na omak měkké.

Po vykynutí můžeme do těsta ručně přidat housku či rohlík. Pokud máme usušené, můžeme je přidat již během posledního hnětení pekárny (časový interval zjistíme v návodu). Z těsta pak vytvarujeme dva až čtyři knedlíky – podle toho, jakou nádobu máme k dispozici na vaření nebo napařování.

Pokud vaříme ve vodě, déme knedlík do vroucí osolené vody, přikryjeme poklicí a po deseti minutách otočíme, vaříme dalších deset minut. Po vyndání z vody několikrát propícháme vidličkou či špejlí.

Můžeme vařit i nad parou, v napařovacím hrnci. V tomto případě načasujeme hrnec na 25 – 25 minut, podle velikosti knedlí.  Po vyndání z hrnce hotové knedle propícháme a pomašlujeme olejem nebo máslem.

Jak uvařit houskový knedlík

Vaření knedlíků ve vodě nevyhovuje každému, povrch knedlíku někdy bývá oleptaný. Mnohem lepší je vaření nad párou. Ale není nutno k němu kupovat parní hrnec nebo kastrol s několika napařovacími patry. Snadno si vystačíme se dvěma většími hrnci nebo hrncem a větší mísou, vodou, utěrkou a provázkem.

Postupujeme tak, že během doby, co nám po vytvarování znovu kyne knedlík, naplníme hrnec asi do poloviny vodou. Přichystáme si namočenou, ale vykroucenou utěrku a připevníme ji provázkem, případně větší gumou. A hlavně dobře založíme okraje, ať utěrka nezačne hořet.

Jakmile voda začne vařit, položíme knedlíky na utěrku, vše přiklopíme druhým kastrolem nebo velkou mísou vaříme 20 – 25 minut, zase podle velikosti knedlíků. Jakmile je vyndáme, opět propícháme a pomašlujeme. Krájet můžeme kráječem na knedlíky nebo režnou nití.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Skrblíkova kuchařka


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás