Jak upéct bůček

Olga
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct bůček

    Jak upéct bůček

    Bůček se peče tzv. na sucho, protože díky tuku pustí spoustu vlastní šťávy, kterou lze maso přelévat. Jakmile maso podlijete, nebo zakryjete poklicí, maso se začne dusit a nedocílíte zlatavé barvy a křupavé kůžičky. Maso lze podlít jen v případě, že se vypaří veškerá vlastní šťáva z masa a podléváme trochou horké vody bokem, nikoli přímo na maso.

    Ingredience na 4 porce

    • 1 kg vepřového bůčku bez kostí
    • sůl

    Maso vyndejte z lednice, nechte odstát na pokojovou teplotu, nařízněte horní vrstvu tuku, což usnadní vypékání sádla a maso i zářezy v kůži nasolte.

    Maso vložte do trouby a prvních 30 minut pečte na 200 ºC, kdy se maso zatáhne a začne zlátnout. Stáhněte teplotu na 150 ºC, přelijte výpekem a pečte dalších 120 minut, aby maso změklo a tuk se vypekl. Výpekem přelévejte každých 20 minut.

    Po upečení vyndejte maso z trouby a nechte 5 až 10 minut odpočinout, aby se šťáva rovnoměrně rozprostřela po mase a zvýšila celkovou šťavnatost. Nakrájejte a podávejte.

    Zbylé maso můžete natrhat do sendvičů, doplnit zeleninou a využít jako rychlý oběd.

  2. Pečený bůček podle Pohlreicha

    Zdeněk Pohlreich přetvořil pečený bůček v grilované kebaby s netradiční marinádou.

    Ingredience na 4 porce

    • 1 kg vepřového bůčku bez kostí a kůže

    Na marinádu

    • 250 ml sójové omáčky
    • 120 ml limonády 7Up
    • 250 ml kečupu
    • šťáva ze dvou citronů
    • 1 palice česneku
    • 1 malá bílá cibule
    • 5 lžic třtinového cukru
    • mořská sůl

    Smíchejte sójovou omáčku, limonádu, cukr, kečup, citronovou šťávu, osolte, přidejte prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli a vše promíchejte s na proužky nakrájeným bůčkem. Zakryjte fólií a nechte 1 hodinu odpočívat v lednici.

    30 minut před grilováním vyndejte maso z lednice, gril rozehřejte na střední žár, maso napíchejte na předem namočené špejle, grilujte dozlatova cca 10 až 12 minut a kebaby potírejte zbylou marinádou.

    Hotové maso nechte 5 minut odstát a podávejte se zeleninou a pečivem.

  3. Pečený bůček podle Kluci v akci

    Kluci v akci vepřový bůček pro změnu naplnili klasickou nádivkou, která tučný pokrm odlehčí.

    Ingredience na 4 porce

    • 600 g vepřového bůčku bez kostí
    • 1 velká cibule
    • mletý pepř
    • sůl
    • voda na případné podlití

    Na nádivku

    • 3 plátky toastového chleba
    • 100 ml 33% smetany
    • 30 ml rozpuštěného másla
    • 2 lžíce oleje
    • 1 malá cibule
    • 2 vejce
    • hrst petrželky
    • muškátový oříšek
    • sůl

    Nádivku připravte z nakrájeného toastového chleba a přidejte ke smetaně s máslem. Najemno nakrájenou cibuli orestujte na oleji dozlatova, přidejte směs z chleba, vejce, petrželku, ochuťte solí a muškátovým oříškem a promíchejte.

    Do bůčku prořízněte kapsu, vrchní tuk nakrojte do mřížky a celý kus masa osolte zvenku i zevnitř.

    Nádivku naplňte do bůčku, jehlou kapsu prošijte, vložte do pekáče společně s cibulí nakrájenou na klínky a pečte cca 60 minut při 180 ºC. V případě, že maso při pečení nepustí dost své vlastní šťávy, podlijte trochou horké vody.

    Podávejte s oblíbenou přílohou.

  4. Pečený bůček na kostky

    Pečený bůček na kostky, aneb vepřové výpečky, připravíte pouze z pár surovin, které smícháte a dáte péct. Připravte si toto jednoduché a výborné jídlo.

    Ingredience na 4 porce

    • 1 kg vepřového bůčku bez kostí a kůže
    • 4 stroužky česneku
    • 2 střední cibule
    • pepř
    • sůl
    • voda na podlití

    Maso nakrájejte na větší kostky, osolte, opepřete, potřete utřeným česnekem a spolu s cibulí vložte do pekáčku. Podlijte trochou vody, aby se cibule při pečení nepálila a pečte dozlatova cca 60 minut na 190 ºC. Během pečení znovu podlévejte, aby pod masem byl neustále dostatek tekutiny.

    Doporučovaná příloha je knedlík a dušené zelí, nebo špenát.

  5. Pečený bůček na medu

    Další oblíbený a vyhledávaný recept je úprava masa na medu. Lehce sladká medová chuť k tomuto tučnému kusu masa skvěle pasuje.

    Ingredience na 4 porce

    • 1 kg vepřového bůčku bez kostí
    • 2 lžičky oleje
    • 3 cibule
    • pepř
    • drcený kmín
    • 3 lžíce medu
    • 1 chilli paprička

    U masa nařízněte kůži, osolte a opepřete, přesuňte do lehce vymazaného pekáčku a pečte dozlatova cca 60 minut na 180 ºC. Maso lehce podlijte horkou vodou a pečte dalších cca 90 minut, aby maso bylo měkké.

    Do pekáčku přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a maso přelijte směsí medu, najemno nakrájené chilli papričky a kmínu. Vraťte do trouby, zvyšte teplotu na 200 ºC a za občasného podlévání dopékejte 30 až 40 minut, dokud medová směs na mase nezkaramelizuje.

    Upečené maso vyndejte z trouby a nechte ještě 15 minut odpočívat. Maso nakrájejte, přelijte výpekem a podávejte s chlebem, nebo šťouchanými bramborami.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.