Proč je med hořký

Zdeňka Kolářová
Publikováno 9. března 2021
  1. Proč je med hořký

    Co je vlastně med

    Včelí med je velmi hodnotná potravina, kterou produkují včely a je pro ně zdrojem energie po celý rok.

    Včela v přírodě nasbírá květový nektar, případně medovici a přinese jej do úlu, kde je vrstven do buněk plástu a poté zavíčkován voskem, čímž je zároveň zakonzervován.

    Med poté včelař stáčí do sklenic.

  2. Proč je med velmi zdravá potravina

    Med obsahuje 15-20 procent vody, fruktózu ( 30-40 procent), glukózu (20-30 procent), sacharózu, minerální látky, enzymy a vitamíny.

    Přirozenou vlastností medu je krystalizace. Rychlost krystalizace neboli ztuhnutí medu je závislá na poměru fruktózy a glukózy. U lesního medu většinou dochází ke krystalizaci později.

    Med má blahodárné účinky na lidské zdravý. Jedná se o silný přírodní antioxidant a má velmi rozsáhlé antibakteriální využití. Výrazně snižuje cholesterol, pomáhá při nachlazení, podávaný se skořicí pomáhá při plynatosti, zvyšuje počat probiotických bakterií ve střevech a pomáhá i při kožních problémech.

  3. Jaké jsou druhy medu

    Medů může být několik druhů podle toho, kde včely získávají základní surovinu pro vznik medu.

    Med květový

    Květový med obsahuje nektar z prvních jarních květů, ovocných stromů a například řepky. Je snadno stravitelný jelikož obsahuje velké množství glukózy a vonných látek

    Med lesní

    Lesní med je tmavší, díky barvivu z mízy dřevin. Má výraznou vůni.

    Med pastový

    Je to často vybraný med hlavně řepkový. Obsahuje velké množství vitamínů řady B a vzniká specielní technologií při zpracování, kdy je míchán při procesu krystalizace.

    Med mají rádi i medvědi. To je zajímavá motivace pro děti, kterým med ještě nezachutnal. Můžete tak jednoho medvídka dětem nakreslit přímo na sklenici s medem…

  4. Proč kvalitní med neni hořký

    Pokud se vám stane, že je med hořký, jde většinou o nekvalitní náhražku z dovozu.

    Hlavním úskalím při koupi medu je poznat, zda skutečně kupuji kvalitní med nebo levnou náhražku dovezenou z Číny.

    Nejlepší variantou je kupovat med přímo od známého včelaře nebo ve specializovaných včelařských prodejnách. Pokud tuto možnost nemáme, potom můžeme kvalitu medu částečně poznat podle následujících několika doporučení:

    • nekvalitní med obsahuje velké množství vody – je hodně tekutý
    • kvalitní med tzv. mašličkuje -pokud jej necháme stékat ze lžičky, vytváří na hladině mašličky
    • pokud otočíme sklenici dnem vzhůru vznikne vzduchová bublina, která by měla ke dnu klesat pomalu

Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.