Jak upéct pizzu

Veronika Jelínková
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct pizzu

    Recept na pizza těsto bez kynutí

    Jestliže nechcete čekat na vykynutí těsta, zkuste jogurtové těsto, které lze péct ihned.

    Připravte si: 300 g polohrubé mouky, 150 g bílého jogurtu, prášek do pečiva, vejce, sůl

    Mouku smíchejte s práškem do pečiva ve větší míse. Přidejte vejce, špetku soli a jogurt.

    Na pomoučeném válu těsto zpracovávejte, dokud nebude pružné. Jestliže těsto lepí, přidejte trochu mouky. Takto připravené těsto vyválejte a dejte na plech vyložený pečícím papírem.

  2. Recept na kynuté pizza těsto

    Pizza z kynutého těsta je velmi dobrá, ovšem její příprava zabere více času.

    Na těsto budete potřebovat pouze hladkou mouku, sušené droždí, sůl, cukr a vodu.

    Do hrnečku dejte 1 lžičku sušeného droždí, čtvrt lžičky cukru a 180 ml vlažné vody. Vše dobře smíchejte a nechte odležet asi pět minut, než se na vrchu začnou tvořit malé bublinky.

    V míse smíchejte 230 g mouky s jednou lžičkou soli. Přidejte směs droždí. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Přendejte na pomoučený vál a těsto hněťte ještě asi 5 minut.

    Takto připravené těsto dejte do mísy, přikryjte útěrkou a nechte kynout na teplém místě 30 minut.

    Poté těsto vyválejte. Množství postačí na dvě větší pizzy. Těsto dejte na plech s pečícím papírem.

  3. Jak připravit a péct pizzu

    Základem každé pizzy jsou rajčata. Rajčatový základ můžete koupit v obchodě nebo si ho udělat sami doma. Stačí smíchat rajčatový protlak se solí, olivovým olejem a kořením. Obvykle se přidává oregano, nebo bazalka.

    Na rajčatový základ pak dejte suroviny, které máte rádi. Libovolně je kombinujte. Nebo se inspirujte klasikou.

    • Pizza Margherita – mozarella, bazalka
    • Pizza Hawaii – šunka, sýr, ananas
    • Pizza Mexicana – kukuřice, paprika, cibule, čili, salám
    • Pizza Quatro Formaggi – čtyři druhy sýrů (niva, mozarella, gorgonzola, parmezán)

    Hotovou pizzu se všemi ingrediencemi dejte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte asi 20 minut.

    Pizzu hlídejte. Délka pečení závisí na typu trouby a typu pečení. Hotová pizza má zlaté okraje.

  4. Jak upéct bezlepkovou pizzu

    I pro celiaky a alergiky na lepek existuje způsob, jak si vychutnat domácí pizzu.

    Budete potřebovat: 150 g bezlepkové mouky (např. Nomix), vejce, 90 ml vody, 6 g čerstvého droždí, cukr a sůl

    Ze všech ingrediencí vytvořte těsto, které nechte 10 minut odležet. Poté jen vyválejte a pokračujte přípravou jako u standardní pizzy.

    Pečte 6 minut při teplotě 230 stupňů.

    Nebo zkuste cuketovou pizzu!

  5. Jak upéct cuketovou pizzu

    Pizza je řazena mezi „junk food“, tedy nezdravé jídlo. Podívejte se na zajímavý recept na cuketovou pizzu, která je navíc bezlepková.

    Na přípravu dietní pizzy potřebujete: 4 cukety, 1 vejce, hrnek parmezánu, česnek, sůl, pepř, oregano

    Cukety nastrouhejte a posypte solí. Nechte chvíli odstát a poté vymačkejte veškerou tekutinu pomocí útěrky.

    Vysušenou cuketu smíchejte se zbytkem surovin a na plechu vytvořte placky. Placky pečte na 200 stupňů 20 minut. Placky by měly hezky zezlátnout.

    Po upečení potřete placky rajčatovým základem, přidejte mozarellu a bazalku. Dejte do trouby na pár minut, než se sýr rozteče.

    Pizzu můžete vylepšit plátky krůtí šunky, cibulí, špenátem, nebo olivami.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.