Jak upéct kuřecí paličky

Olga
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct kuřecí paličky

    Jak upéct kuřecí paličky

    Pečení masa v troubě je snadné a šetří váš čas, kdy se během procesu můžete věnovat rodině a trouba obstará téměř vše sama.

    Recept na základní upečení kuřecích paliček je odvozený od pečení celého kuřete, jen si postup mírně upravíme, aby seděl na přípravu konkrétního kusu masa.

    Před každým pečením nechte kuřecí paličky vždy alespoň 30 minut venku z lednice, aby dosáhly pokojové teploty a osušte papírovou utěrkou.

    Ingredience na 4 porce

    • 12 ks kuřecích paliček
    • máslo
    • sůl

    Maso nasolte ze všech stran a pomažte trochou másla, které můžete vložit i pod kůži. Takto připravené kuřecí paličky vložte do pekáčku, předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C) a pečte 30 minut.

    Během pečení kontrolujte, jestli je pod masem dostatek šťávy a v případě potřeby podlijte trochou horké vody.

    Hotové kuřecí paličky podávejte s bramborem, chlebem nebo zeleninou.

  2. Jak upéct kuřecí paličky na medu

    Tato část kuřete se skvěle hodí pro marinování a následné pečení nebo grilování. Díky naložení a rychlé tepelné úpravě zůstává maso lahodné a jemné.

    Ingredience na 4 porce

    • 12 ks kuřecích paliček
    • 250 ml oleje
    • 1 lžíce sójové omáčky
    • 2 lžíce medu
    • 1 lžička sladké papriky
    • 1 stroužek česneku
    • sůl a pepř

    V míse smíchejte olej, sójovou omáčku, med, papriku, prolisovaný česnek, dochuťte solí, pepřem a omyté a osušené kuřecí paličky vložte do marinády. Zakryjte a nechte odležet v lednici alespoň 2 hodiny.

    Troubu předehřejte na 190 °C (horní i spodní ohřev), naložené maso přendejte do pekáčku, potřete zbylou marinádou, pečte 20 minut, paličky obraťte a dopékejte dalších 20 minut.

    Servírujte s přílohou dle výběru.

  3. Křupavé kuřecí paličky

    Křupavé kuřecí paličky obalené v kukuřičných lupíncích je americký vynález, který se u nás dostal do povědomí díky fastfoodovému řetězci. Pro tuto lahůdku nemusíte jezdit do města, připravte si ji doma s receptem od Skrblíka.

    Ingredience na 4 porce

    • 12 ks kuřecích paliček
    • 500 ml podmáslí
    • ½ hrnku hladké mouky
    • sůl
    • pepř
    • 1 lžička pálivé papriky
    • 2 vejce
    • kukuřičné lupínky
    • olej na smažení

    Maso v jedné vrstvě narovnejte do mísy, zalijte podmáslím, přikryjte a nechte v chladu několik hodin. Maso zkřehne a získá výbornou chuť.

    Smíchejte mouku, sůl, pepř, papriku, okapané kousky ve směsi obalte, rozkvedlejte vajíčka, obalené maso v nich namočte a důkladně obalte v lehce podrcených kukuřičných lupíncích.

    Rozehřejte tolik oleje, aby v něm paličky volně plavaly a smažte dozlatova ze všech stran. Zdravější varianta je naklást paličky na plech vyložený pečicím papírem a péct cca 20 minut při 200 °C (u horkovzdušné trouby při 180 °C).

    K hotovým paličkám připravte hranolky nebo pečivo.

  4. Šťavnaté kuřecí paličky

    Kuřecí paličky jsou skvělá surovina, která při správném postupu zůstane vždy šťavnatá.

    Stačí vyndat maso z lednice alespoň 30 minut před pečením, osušit, osolit, případně okořenit a péct na receptem danou teplotu a čas. Pokud zvolíte teplotu nižší, maso se nestihne propéct a naopak u vyšší teploty se maso vysuší. To samé platí u času.

    Záleží také na velikosti kuřecích paliček, kdy konvenční kuřecí paličky budou menší než ty farmářské. U větších kusů je třeba čas pečení mírně prodloužit, aby se maso propeklo. Propečení zkontrolujete potravinovým teploměrem (maso by po v pichu do nejsilnějšího místa mělo mít teplotu 76 až 80 °C), nebo zapíchnutím nože (měla by vytékat čirá šťáva, červená nebo růžová značí, že maso není propečené). Správné propečení značí také snadné oddělení masa od kosti.

    Pokud se kůžička připaluje, přikryjte kuřecí paličky kouskem alobalu, který kůži před žárem ochrání a maso se stihne propéct.

    Po upečení nechte paličky dalších 15 minut odpočívat mimo troubu, aby se šťáva rovnoměrně rozprostřela po mase a zvýšila celkovou šťavnatost.

  5. Kuřecí paličky na grilu

    Svěží a šťavnaté kuřecí paličky z grilu s nádechem Asie díky koriandru a limetce? Není problém. I tento recept máme v seznamu. Díky marinování v limetkové šťávě bude maso krásně křehké a koriandr zajistí celkové odlehčení pokrmu.

    Ingredience na 4 porce

    • 12 ks kuřecích paliček
    • 3 lžíce oleje
    • 1 hrst čerstvého koriandru
    • 3 limetky
    • 3 stroužky česneku
    • sůl
    • pepř

    Smíchejte olej, šťávu ze dvou limetek, většinu nasekaného koriandru, prolisovaný česnek, sůl a pepř a marinádou potřete kuřecí paličky (pokud možno i pod kůži). Naložené maso nechte marinovat 30 minut.

    Paličky grilujte cca 15 minut na střední teplotu, hlídejte propečení a občas otočte.

    Při servírování posypejte zbylým nasekaným koriandrem, zalijte šťávou z limetky a podávejte s pečivem, zeleninou a oblíbeným dipem.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.