Jak upéct dort

Zdeňka Kolářová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct dort

    Jaké jsou druhy dortů

    Dorty lze rozdělit podle příležitostí a podle toho, pro koho jsou určeny například na dorty dětské, narozeninové, svatební a dále podle použitých ingrediencí jako například máslové dorty, marcipánové dorty, ovocné odlehčené dorty apod.

    Dále existují nepečené dorty a pečené dort s piškotovým korpusem nebo například cheescaky, které mají základ z nadrcených sušenek.

    Některé dorty jsou natolik slavné, že jsou předem určeny receptury, které nelze měnit jako například dort Pavlova, Sachrův dort, Schwarzwaldský dort apod.

  2. Příprava před pečením dortu

    Před samotným pečením je vhodné připravit si všechny ingredience a potřebné nástroje a další doplňky.

    Základem je kulatá dortová forma ( samozřejmě může být i dort čtvercový, oválný apod.), kterou je vhodné vyložit pečícím papírem. Ten nejprve dáme na dno a po zacvaknutí okraje zvenku obstřihneme potřebovaný tvar. Dále dáme dva pruhy na okraje.

  3. Jak upéct základní korpus a krém na dort

    Většina dortů se skládá z piškotového korpusu, krému a ozdob. Základní korpus na dort můžete využít například tento velmi oblíbený, který je nadýchaný a vláčný.

    Vanilkový korpus na dort

    Ingredience:

    • 6 ks vajec pokojové teploty (oddělené bílky a žloutky)
    • 240 g hladké mouky
    • 250 g krupicového cukru
    • 3 lžíce oleje
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • ½ lžičky kypřícího prášku
    • špetka soli

    Postup:

    1. Nejprve ušleháme bílky se špetkou soli a postupně do polotuhého sněhu přišleháváme cukr dokud nebude tuhý sníh tvořit pevné špičky.
    2. Vedle ušleháme žloutky s olejem a přidáme stěrkou do sněhu.
    3. Nakonec jemně vmícháme mouku s práškem do pečiva a extraktem.
    4. Nalijeme do formy a dáme péct na 45 minut.
    5. Hotový korpus rozřízneme strunou nebo nožem na tři díly a promažeme krémem podle vlastního uvážení (např. mascarpone krém).

    Mascarpone krém

    Ingredience:

    • 500 g mascarpone
    • 250 ml smetany na šlehání (min 30%)
    • 2-4 lžíce moučkového cukru
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • podle uvážení tvaroh

    Postup:

    1. Mascarpone jemně smícháme s cukrem a extraktem a poté přidáme v jiné míse vyšlehanou smetanu do tuha.
    2. Nakonec můžeme přimíchat tvaroh podle chuti.
  4. Zdobení dortu

    Ke zdobení dortů můžeme použít čerstvé ovoce, cukrářské posypy, polevy, jednotlivé drobné zdobení, které lze koupit ve specializovaných obchodech.

    Další možnost je potáhnout dort marcipánovou hmotou a dále jej marcipánovými výtvory ( postavičky, zvířátka, květy apod.) dozdobit.

    Oblíbený je i jedlý papír, který lze na povrch dortu aplikovat. Děti, pokud by se nudily, mohou zatím dort namalovat.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.