Jak upéct dort
Proto, abyste si pochutnali na vašem oblíbeném dortu, nemusíte objednávat dort v cukrárně nebo u šikovné sousedky. Stačí k tomu trochu nadšení a dodržet postup a jednoduchý dort vykouzlíte i vy. Dopředu musíte počítat i s neúspěchem, ale právě chybami se člověk učí. Pro začátek je vhodné vybrat si jednoduchý dort a až později se můžete pouštět do mistrovských děl cukrářů.
- Jaké jsou druhy dortů?
- Příprava před pečením dortu
- Jak upéct základní korpus a krém na dort?
- Zdobení dortu

1 Jaké jsou druhy dortů
Dorty lze rozdělit podle příležitostí a podle toho, pro koho jsou určeny například na dorty dětské, narozeninové, svatební a dále podle použitých ingrediencí jako například máslové dorty, marcipánové dorty, ovocné odlehčené dorty apod.
Dále existují nepečené dorty a pečené dort s piškotovým korpusem nebo například cheescaky, které mají základ z nadrcených sušenek.
Některé dorty jsou natolik slavné, že jsou předem určeny receptury, které nelze měnit jako například dort Pavlova, Sachrův dort, Schwarzwaldský dort apod.
2 Příprava před pečením dortu
Před samotným pečením je vhodné připravit si všechny ingredience a potřebné nástroje a další doplňky.
Základem je kulatá dortová forma ( samozřejmě může být i dort čtvercový, oválný apod.), kterou je vhodné vyložit pečícím papírem. Ten nejprve dáme na dno a po zacvaknutí okraje zvenku obstřihneme potřebovaný tvar. Dále dáme dva pruhy na okraje.
3 Jak upéct základní korpus a krém na dort
Většina dortů se skládá z piškotového korpusu, krému a ozdob. Základní korpus na dort můžete využít například tento velmi oblíbený, který je nadýchaný a vláčný.
Vanilkový korpus na dort
Ingredience:6 ks vajec pokojové teploty (oddělené bílky a žloutky),240 g hladké mouky,250 g krupicového cukru,3 lžíce oleje,1 lžička vanilkového extraktu,½ lžičky kypřícího prášku, špetka soli
Postup: Nejprve ušleháme bílky se špetkou soli a postupně do polotuhého sněhu přišleháváme cukr dokud nebude tuhý sníh tvořit pevné špičky. Vedle ušleháme žloutky s olejem a přidáme stěrkou do sněhu. Nakonec jemně vmícháme mouku s práškem do pečiva a extraktem. Nalijeme do formy a dáme péct na 45 minut. Hotový korpus rozřízneme strunou nebo nožem na tři díly a promažeme krémem podle vlastního uvážení (např. mascarpone krém).
Mascarpone krém
Ingredience: 500 g mascarpone, 250 ml smetany na šlehání (min 30%), 2-4 lžíce moučkového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, podle uvážení tvaroh
Postup: Mascarpone jemně smícháme s cukrem a extraktem a poté přidáme v jiné míse vyšlehanou smetanu do tuha. Nakonec můžeme přimíchat tvaroh podle chuti.
4 Zdobení dortu
Ke zdobení dortů můžeme použít čerstvé ovoce, cukrářské posypy, polevy, jednotlivé drobné zdobení, které lze koupit ve specializovaných obchodech.
Další možnost je potáhnout dort marcipánovou hmotou a dále jej marcipánovými výtvory ( postavičky, zvířátka, květy apod.) dozdobit.
Oblíbený je i jedlý papír, který lze na povrch dortu aplikovat. Děti, pokud by se nudily, mohou zatím dort namalovat.