Jak dlouho vařit květák

Markéta Dyjaková
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak dlouho vařit květák

    Co je to květák

    Z botanického hlediska patří květák mezi košťálovou zeleninu, stejně jako brokolice. Konzumujeme jeho dužnaté květenství, které se skládá z mnoha malých poupat nebo-li květákových růžiček. Konzumujeme jej dříve, než zcela rozkvete.

    Košťálová zelenina je zelenina s tlustou lodyhou, tedy košťálem. Jsou to rostliny z rodu brukev a čeledi brukvovité. Dalšími zástupci košťálové zeleniny jsou zelí, kedluben, kapusta nebo kadeřávek.

  2. Jaké jsou druhy květáku

    Domácí druhy květáku jsou v prodeji od června do listopadu. V ostatních měsících se k nám květák dováží z Evropy. Existuje mnoho druhů květáků lišících se od sebe tvarem růžice nebo barvou.

    Nejběžnějším prodávaným druhem je u nás květák s bílým nebo světle smetanovým květenstvím. Další odrůdou je například květák Romanesco, který má ostřejší tvary růžic a světlou žlutozelenou barvu.

    Na trhu se objevují i letní odrůdy květáku s exotickým vzhledem a jasně fialovým nebo zeleným zbarvením květenství. Barevné odrůdy květáku se od tradičnější bílé odrůdy chutí moc neliší. Zato ale mají vitamínů a minerálních látek.

    Z květáku Romanesco si můžeme připravit zdravou a výtečnou polévku, na kterou budeme potřebovat tyto ingredience:

    • 1 květák Romanesco
    • 1 cibule
    • 250 ml sojové smetánky
    • 1 lžíce sezamových semínek
    • 1 lžíce kokosového tuku
    • sůl a pepř na dochucení

    Cibuli si nakrájíme na drobné kostičky a orestujeme na větší části kokosového tuku. Květák rozebereme na malé růžičky, pečlivě očistíme a přidáme na pánev. Několik malých růžiček si můžeme ponechat na ozdobu hotového pokrmu.

    Směs restujeme asi 5 minut, a poté přidáme sojovou smetanu. Můžeme přidat 2 dcl vody. Ochutíme solí a pepřem a vaříme dalších 15 minut. Poté vše důkladně rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem.

    Na zbylém kokosovém tuku orestujeme několik schovaných růžiček spolu se sezamovými semínky. Směs použijeme na dekoraci hotového pokrmu na talíři. Na závěr zakápneme polévku několika kapkami sojové smetánky.

  3. Na co je dobrý květák

    Květák je považován za nejchutnější a nejstravitelnější brukvovitou zeleninu. A to i přesto, že u některých strávníků způsobuje nadýmání. Nicméně i tomu lze předejít, a to potlačením některými druhy koření jako je kmín nebo koriandr.

    Avšak hlavním důvodem, proč pěstujeme a konzumujeme květák, je bezesporu jeho vysoký obsah vitamínů a minerálů, a také nízký obsah sacharidů a tuků.

    Květák obsahuje vysoké množství draslíku, vápníku, fosforu, železa a hořčíku. Také vitamíny E, B a větší množství vitamínu C. Pouhých 100g květáku obsahuje mnohem větší množství vitamínu C než je doporučená denní dávka pro dospělého člověka.

    Důležité je zmínit, že květák, ostatně i ostatní druhy brukvovité zeleniny, obsahují fytochemické antikarcinogeny. Tyto prvky významně přispívají k prevenci rakoviny. Dále pozitivně působí na celý trávicí trakt. Doporučuje se osobám s žaludečními chorobami nebo střevními problémy. A v neposlední řadě díky vysokému množství draslíku zmírňuje problémy se srdcem a oběhovou soustavou.

  4. Jak dlouho vařit květák

    Jak dlouho vařit květákNejdříve odřízneme velkým nožem celou spodní část květáku. Odstraníme všechny zelené listy. Listy je možno využít jako listovou zeleninu, nicméně většinou se vyhazují. Zůstane nám jen květenství, které rozdělíme na menší růžičky, které pečlivě očistíme pod tekoucí vodou.

    Mladý květák můžeme konzumovat i v syrovém stavu. Avšak stravitelnější variantou je květák uvařit v páře nebo v osolené vodě.

    Jak dlouho vařit květák v páře

    V případě, že chceme vařit květák v páře, připravíme si široký hrnec s menším množstvím vody. Do hrnce umístíme napařovací košík na zeleninu naplněný růžičkami květáku. Přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Květák v páře vaříme maximálně 10 minut, dokud není měkký. Tento způsob vaření květáku je nejzdravější.

    Jak dlouho vařit květák v osolené vodě

    Pokud chceme vařit květák ve vodě, nesmíme ho vařit dlouho. Dlouhým vařením by totiž ztratil své zdraví prospěšné látky. Vaříme jej jen v nejnutnějším množství jemně osolené vody až těsně před konzumací. Maximální doba vaření by tedy neměla přesahovat 7 minut, ale jen v případě, že je květák rozdělen na jednotlivé růžičky.

    Abychom uvařili květák stejnoměrně, je dobré, když košťál silně křížem nařízneme. Tak budou růžičky i košťál uvařené současně. Takto uvařený květák můžeme konzumovat například s další vařenou či dušenou zeleninou nebo jej použít pro přípravu smaženého květáku v trojobalu.

  5. Jak dlouho vařit květák na mozeček

    Obdobně postupujeme i u vaření květáku na přípravu květákového mozečku. Květák si očistíme od tvrdého košťálu a listů. Naporcujeme na malé růžičky, které pečlivě očistíme pod studenou vodou.

    Vaříme ve vroucí osolené vodě maximálně 10 minut. Poté necháme květák vychladnout, a dále připravujeme dle receptu. Na přípravu 4 porcí květákového mozečku budeme potřebovat tyto suroviny:

    • 3 ks menší cibule
    • 1 ks květák
    • 4 ks vejce
    • 2 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
    • sůl a pepř na dochucení

    Cibuli si nakrájíme na jemno. Uvařený a vychladlý květák si pomačkáme vidličkou. Na pánvi v oleji zpěníme cibulku a přidáme květák. Orestujeme a vše spojíme rozmíchanými vejci. Osolíme a jemně opepříme. Květákový mozeček podáváme s vařeným bramborem.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.