Jak dlouho vařit vepřové koleno

Klára Hrnčířská
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak dlouho vařit vepřové koleno

    Jak dlouho vařit ovarové koleno?

    Koleno omyjeme, zbavíme chlupů a osušíme. Z jedné strany je nařízneme až ke kosti. Po uvaření kost vykoukne a můžeme ji snáze vyloupnout z masa. Takto připravené koleno vložíme do hrnce spolu s přísadami a kořením (sůl, cibule, bobkový list, nové koření, celý pepř, česnek) a zalijeme vodou. Pro pikantnější chuť můžeme přilít červené víno. Zakryjeme poklicí.

    Pomalu vaříme podle velikosti kolena 150 – 180 minut.

    Koleno vyndáme, necháme okapat a nakrájíme na jednotlivé porce. Podáváme s čerstvým pečivem a ochuceným křenem nebo hořčicí. Ze zbylého vývaru můžeme připravit výbornou polévku.

  2. Jak dlouho péct koleno?

    Nejprve si přichystáme marinádu. Na pečené koleno je nejlepší smíchat olej, prolisovaný česnek, grilovací koření a sůl. Ale můžeme přidat i jiné ingredience podle vlastního uvážení. Na trhu je k dostání spousta výborných kořenících směsí. Očištěné a omyté koleno potřeme marinádou a necháme v chladu odležet minimálně 24 hodin.

    Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na plátky a spolu s naloženým masem vložíme do pekáčku. Podlijeme trochou vývaru nebo piva a zakryté vložíme do rozpálené trouby.
    Prudce pečeme při teplotě 200 °C asi 20 minut, aby se maso zatáhlo.

    Potom snížíme teplotu na 180 °C a pomalu pečeme další dvě hodiny. Při pečení stále podléváme a obracíme koleno. Až je maso měkké, nařežeme kůži do čtverců tak, aby mohl vytékat přebytečný tuk.

    Zvýšíme teplotu pečení na 200 °C a odkryté dopékáme dokřupava. Přitom koleno podléváme výpekem, pivem nebo vývarem a otáčíme.

    Celé pečení může trvat přibližně 4 až 4,5 hodiny. Můžeme podávat se zelím a knedlíkem, ale výborné je i s chlebem a zeleninou.

  3. Jak dlouho vařit koleno před pečením?

    Jestliže si chceme pochutnat na kolenu a nechceme trávit dlouhou dobu jeho pečením, můžeme si je předvařit. Nejprve koleno očistíme a osušíme. Vložíme je do hrnce spolu s kořením (sůl, cibule, česnek, bobkový list, nové koření, celý pepř a zalijeme vřící vodou.

    Přiklopíme poklicí a pomalu vaříme přibližně 1 hodinu.

    Koleno necháme ve vývaru zchládnout, potom je vytáhneme a necháme okapat. Vložíme do pekáčku a potřeme marinádou, kterou si můžeme připravit z ingrediencí podle vlastní chuti. Například z oleje, piva, hořčice, česneku, medu, pepře.

    Kdo má rád pálivější chuť masa, může přidat chilli papričky. Nejlepší je nechat maso s marinádou v chladu zaležet, aby do sebe natáhlo všechny příchutě. Ale pokud spěcháme, můžeme je upéct hned. Mírně podlijeme vývarem a vložíme do rozehřáté trouby.

    Pečeme zakryté na 200 °C přibližně 90 minut. Nezapomeneme podlévat a otáčet.

    Před koncem pečení odkryjeme a dopečeme dokřupava. Podáváme s chlebem, hořčicí nebo křenem.

  4. Jak dlouho vařit uzené koleno před pečením?

    Koupě uzeného kolena nám jeho domácí přípravu značně zrychlí. Uzené koleno umyjeme, osušíme a vložíme do vřící vody.
    Vaříme asi 30 minut.

    Předvařené koleno nakrájíme na menší kousky a vložíme do pekáčku se všemi přísadami, které jsme si nachystali (cibule, česnek, sůl, pepř, pivo na podlití).
    Pečeme zakryté na 180 °C přibližně 1 hodinu. Před dopečením odkryjeme, aby se vypeklo dokřupava.

    Výbornou přílohou je knedlík se zelím nebo čerstvé bílé pečivo.

    Zaujal vás náš článek? Baví vás vaření a chcete se dozvědět víc? Podívejte se ještě na naše články Jak upéct kolenoJak upéct uzené koleno.

    Možná se vám bude hodit i náš článek Jak upéct vepřové maso.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.