Jak uvařit květák

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit květák

    Jaké jsou odrůdy květáku

    Odrůdy lze rozdělit na rané (velmi rané) a pozdní (velmi pozdní). A také ho můžeme dělit podle barvy.

    Jak uvařit květákPokud si květák nepěstujeme sami doma na zahrádce, kde je v převážně většině zastoupen květák bílý, můžeme v obchodech narazit, kromě bílého, i na květák zelený, fialový nebo třeba oranžový

    Zelený květák je známý pod názvem romanesco a je typický svým vzhledem. Fialový květák se v kuchyni používá stejně jako bílý, jeho výhodou je výrazná barva, která oživí každý pokrm. Oranžový květák je zase hodně bohatý na betakaroten, přičemž jeho využití je též úplně stejné.

  2. Kde koupit květák

    Květák dnes seženete téměř všude. Lze ho nakoupit v prodejnách potravin, ovoce a zeleniny nebo třeba on-line na internetu s rozvážkou až k Vám.

    Samozřejmě si ho můžete vypěstovat i na vlastní zahrádce. V sezóně jsou velice oblíbené farmářské trhy, kde je k dostání také i s ostatními druhy zeleniny. Při jeho výběru dbejte na to, aby růžičky květáku byly pevně uzavřené, bez mezer.

    Dobré je, když listy květáku růžičky částečně zakrývají (nedostává se k nim tak sluneční světlo a zůstávají krásně bílé). Rozhodně se vyhněte květáku, který má nahnědlé skvrny na růžičkách. V případě nákupu barevného květáku ho nekupujte se skvrnami na listech či košťálu.

    U romanesca platí, že čím jasnější zelená barva, tím lépe.

  3. Léčivé účinky květáku

    Jak uvařit květákSvým obsahem vlákniny ho můžeme zařadit mezi prospěšnou zeleninu na přední příčky.

    Působí proti zácpě, urychluje metabolismus, spaluje kalorie. Květák posiluje také imunitní systém a působí protirakovinně. Podporuje kosti, klouby a pomáhá při relaxaci. Není vhodné, aby ho užívali lidé trpící dnou, zejména kvůli množství kyseliny močové. Naopak je velice vhodný pro diabetiky.

    Při trávení květáku lze předejít nadýmání díky účinkům česneku, kmínu, fenyklu, bobkovému listu či koriandru.

  4. Jak uvařit květák

    Nejprve je nutné květák řádně očistit a zbavit ho listů i s košťály.

    Nežádoucí škůdce, kteří se mohou skrývat mezi jednotlivý růžičkami, nejlépe eliminujeme ponořením celého květáku na 10 minut do studené osolené vody. Lze také nejprve květák rozebrat na jednotlivé růžičky a poté důkladně propláchnout v cedníku. Omytý květák dáme vařit do osolené vody.

    Aby si květák zachoval své cenné látky, vaříme ho maximálně 5 – 7 minut za předpokladu, že je rozebrán na jednotlivé růžičky. Květák lze uvařit i celý, potom ale počítejte s delší dobou varu.

  5. Jak uvařit květák na smažení

    Omyté růžičky květáku vložíme do osolené vody a uvaříme do poloměkka.

    Doba varu záleží na velikosti růžiček (průměrně 3 – 4 minuty maximálně). Poté scedíme, můžeme rychle zchladit studenou vodou a necháme okapat. Jak bude květák chladnout, připravíme si do třech misek trojobal – hladkou mouku, vajíčko a strouhanku. Vychladlý květák obalujeme nejdříve v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Na pánvi ve větším množství rozpáleného oleje smažíme ze všech stran dozlatova.

    Nejlépe chutná smažený květák s uvařenými brambory nebo bramborovou kaší.

  6. Jak uvařit květákovou polévku

    V kuchařských knihách, ale i na internetu, najdete desítky receptů na květákovou polévku.

    Někdo ji dělá s jíškou, jiný přidává ovesné vločky, vejce nebo mrkev. Každému zkrátka chutná jinak. Chybu rozhodně neuděláte, ať už si nejdříve připravíte základ z jíšky, nebo budete vařit květák rovnou ve vodě či zeleninovém vývaru. Skrblík Vám poradí, jak uvařit květákovou polévku s jíškou.

    Květáková polévka s jíškou

    Jak uvařit květákKvěták rozdělte na malé růžičky a dejte vařit do osolené vody. Ideálně se nesmí rozvařit, měl by být “tak akorát“ (ani ne tvrdý, ale ani ne měkký). V jiném hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte mouku a míchejte.

    Takto utvoříte jíšku, základ pro květákovou polévku. Jíšku rozřeďte vodou, ve které jste květák vařili. Přidejte brambory nakrájené na kostičky, drcený kmín a vařte, dokud nejsou brambory měkké. Poté do polévky vložte již uvařený květák, přilijte mléko a chvíli povařte.

    Zašlehejte vejce a na závěr dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Po dochucení nechce ještě krátce projít polévku varem.

  7. Jak uvařit květákový mozeček

    Květák na mozeček je nutné předem uvařit podle výše zmíněného postupu a poté rozmačkat, třeba vidličkou. Na tuku, lze použít sádlo nebo olej, si zpěníme cibulku, poté přidáme rozmačkaný květák, zamícháme a společně lehce orestujeme. Směs osolíme, opepříme dle chuti a zalijeme rozšlehanými vejci.

    Za občasného míchání necháme vše spojit (až se vejce srazí).

  8. Jak uvařit květák v mikrovlnce

    Rozdělte květák na přibližně stejně velké růžičky, vložte je v jedné vrstvě do nádoby určené do mikrovlnné trouby a podlejte trochou vody. Nádobu přiklopte víkem a vložte do mikrovlnky. Nastavte výkon 800 W a vařte cca 5-6 minut.

    Pokud nemáte vhodnou nádobu, lze květák vložit do plastového sáčku s trochou vody. Až bude hotovo, dávejte velký pozor na horkou páru.

  9. Jak uvařit květák v páře

    Jak uvařit květákJestliže nemáte speciální parní hrnec pro vaření v páře, můžete si ho jednoduše udělat z hrnce s poklicí a pařáčku (postačí ten na knedlíky).

    Stačí do hrnce nalít vodu, ne mnoho – pár centimetrů, přivést ji k varu a pak vložit pařáček, na který omyté růžičky květáku vložíte (voda pod pařáčkem se nesmí dotýkat květáku na pařáčku). Je nutné, aby poklice pevně přilnula k hrnci. Květák bude v páře hotový za 5–10 minut, záleží na jeho množství.

    Výhodou vaření v páře je, že si veškerá takto vařená zelenina zachová nejen svoji barvu, ale i množství cenných látek, které obsahuje.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.