Dálniční známka ČR 2019: Cena, platnost a kde ji získat zdarma

Lenka Chládková
Publikováno 1. prosince 2018

Jízda po dálnicích a vybraných rychlostních silnicích je v České republice zpoplatněna. Poplatek je možné uhradit na celý kalendářní rok, měsíc nebo deset dnů zakoupením příslušné dálniční známky. Roční dálniční známky jsou v prodeji od začátku prosince 2018, měsíční a desetidenní dálniční známky budou k dostání nejpozději do 1. ledna 2019.

Cena a platnost dálniční známky 2019

Cena dálničních známek pro osobní auta do 3,5 t pro rok 2019 zůstává stejná jako v roce 2018. Cena roční dálniční známky je 1 500 Kč, měsíční známka stojí 440 Kč a desetidenní 310 Kč. Roční dálniční známka je v platnosti od 1. prosince 2018  do 31. ledna 2020. Je-li nalepena v prosinci, platí čtrnáct měsíců. Pokud ale bude roční dálniční známka zakoupena například v květnu 2019, má platnost pouze do konce ledna 2020.

Vozy s hmotností nad 3,5 tuny platí elektronické mýtné, dálniční známka se jich netýká.

Motocykly dálniční poplatky v České republice hradit nemusí. Stejně tak není třeba mít dálniční známku, jestliže vozem cestuje osoba vlastnící průkaz ZTP nebo ZTP/P.

Časovou platnost určuje tvar dalniční známky. Tvary zůstávají stejné, každoročně se mění pouze barevné provedení. Roční známka je kulatá a pro rok 2019 má modrou barvu, měsíční čtvercová je ve žlutozelené barvě a desetidenní trojúhelníková v červené.

Dálniční známky ČR 2024

Kde je možné koupit dálniční známky 2019

Dálniční známky pro rok 2019 jsou v prodeji od 1. prosince 2018, oficiální prodejní místa jsou vždy označena samolepkou.

Dálniční známky je možné zakoupit na všech pobočkách České pošty, na čerpacích stanicích a jiných místech, která poskytují služby pro motoristy. Aktuální seznam oficiálních prodejních míst je k dispozici na stránkách Státního fondu dopravní infrastruktury.

Podle vyjádření ministra dopravy Dana Ťoka by měly být v roce 2021 uvedeny do provozu elektronické dálniční známky. Oprávnění pro užívání českých dálnic tak půjde koupit jednoduše přes internet, stejně jako tomu je na Slovensku či v Rakousku. Kontrola elektronických dálničních známek bude zřejmě probíhat prostřednictvím mýtných bran.

Jak umístit dálniční známku

Dálniční známka se skládá ze dvou dílů, jeden díl bez druhého není platný. Prvním dílem je klasická nálepka, kterou je nezbytné po vyplnění registrační značky nalepit celou plochou na pravou dolní část předního skla. Registrační značku je nutné doplnit propiskou, obyčejná tužka nebo barvy, které jdou nějakým způsobem vymazat, jsou nepřípustné.

Druhou část kupónu je třeba uschovat. Obě části kupónu slouží ke kontrole Policie ČR.

Dálniční známka nenalepená, bez označení doby platnosti, nebo bez vyplnění značky je neplatná. Známku po nalepení nelze přenášet na jiné vozy. Po skončení doby platnosti musí být známka odstraněna.

Kontrolu dálničních známek provádějí hlídky Policie ČR a příslušníci Celní správy. Nejvyšší pokuty za jízdu po dálnici bez platné dálniční známky mohou na místě dosáhnout až 5 000 Kč. Ve správním řízení se peněžitý trest může vyšplhat až na 100 000 Kč.

Pokutu lze dostat i v případě, že je známka špatně nalepena, nebo že nebyla odstraněna známka z předchozího roku.

Je možné dálniční známku vyměnit?

Dálniční známku lze vyměnit v případě poškození čelního skla, při poničení během výlepu nebo při chybném doplnění registrační značky. Podrobný návod k realizaci výměny je popsán na stránkách Státního fondu dopravní infrastruktury. Cena za provedení výměny je 70 Kč.

Při zakoupení vadné dálniční známky se výměna provádí bezplatně a není k tomu potřeba žádost. Vadnou známku je možné reklamovat u prodejce, u kterého byla známka zakoupena. Za vadnou lze považovat dálniční známku, která nejde odlepit od podkladového papíru, nebo je před aplikací jinak poškozena.

Je-li během platnosti známky vyměněna registrační značka vozu, dálniční známka se měnit nemusí. Výměnu značky si policie při kontrole ověří v technickém průkazu. Podstatné je, aby oba díly dálniční známky měly stejné sériové číslo.

Dálniční známka 2019 zdarma, nebo se slevou

I při koupi dálniční známky se dá ušetřit. Každý rok se objevují speciální akce, díky kterým se dá dálniční známka pořídit zdarma, nebo se slevou.

  • Dálniční známku 2019 zdarma dostanete k jednorázovému nákupu tonerů, inkoustů nebo tiskáren značky Brother minimálně za 8 000 Kč bez DPH na stránkách Partner4office.cz. Akce je platná do 31. prosince 2018 nebo do vyprodání zásob.
  • Do 31. prosince 2018 je možné dálniční známku získat jako dárek k originálnímu spotřebnímu materiálu HP a Samsung za více než 18 000 Kč. Podrobná pravidla akce najdete na stránkách Známkazatoner.cz.
  • E-shop s kancelářskými potřebami Mitap.cz nabízí za nákup 20 krabic kopírovacího papíru Pioneer A4 roční dálniční známku 2019 zdarma. Nákup 100 balení papíru vychází na 10 900 Kč bez DPH.
  • Na Pape.cz se rozdávají roční dálniční známky 2019 zdarma k 20 krabicím papíru Paperline 2000, ke skartovačkám Rexel Auto nebo k vybraným kancelářským židlím.
  • Za nákup 7 kusů alternativních tonerů HP CE278A za 3 933 Kč v e-shopu MPtoner.cz, nebo 5 kusů kompatibilních tonerů HP CF280X MP print za 3 279 Kč na TonerPrint.cz dostanete dálniční známku pro rok 2019 zdarma jako dárek.
  • V e-shopu Autozarovky-Philips.cz obdržíte k sadě žárovek do automobilových světlometů Philips H7 LongLife dálniční známku 2019 pro osobní automobil zdarma. Sada obsahuje 50 kusů žárovek a stojí 11 350 Kč.
  • Noví předplatitelé získají dálniční známku 2019 zdarma, pokud si zakoupí Roční předplatné Premium pro Hospodářské noviny za 5 999 Kč, nebo Dvouleté předplatné Premium týdeníku Ekonom za 4 838 Kč na webu Periodik.cz.
  • Pro nově registrované dárce krevní plasmy čeká odměna v podobě roční dálniční známky pro osobní automobily na rok 2019 za 5 úspěšných odběrů. Více informací najdete na stránkách Europlasma.cz.
  • Horus Optik motivuje k nákupu kompletních dioptrických brýlí v hodnotě nejméně 7 000 Kč dárkem ve formě roční dálniční známky. Dárek získáte pouze v prodejnách Horus Optik, pokud před sepsáním zakázky sdělíte heslo Dálnice 2019. Akce se vztahuje i na dárkové poukázky v minimální hodnotě 7 000 Kč a potrvá až do konce ledna 2019.

Neplacené úseky dálnic

Každoročně přibývá několik desítek kilometrů dálnic, na kterých řidiči nepotřebují dálniční známku. Většinou jde o obchvaty měst nebo o dálniční úseky, přes které vedou silnice prvních tříd.

Aktuální mapa dálničních úseků
Dálniční kupóny - časové zpoplatnění v ČR 2024


ZM
Zdeňka Macháčková 27.05.2019 – 16:27

Nemohlo by min.dopravy také umožnit řidičům zakoupit si dálniční známku na jiné časové období , než je nyní možné? Mohlo by se jednat např. 1/4 nebo 1/2 roku. Nechápu, co je zde za problém, když u jiných časových kuponů to funguje, nebo je to záměr vytahnout z lidí co nejvíce peněz? díky za názor Zdena

Odpovědět

JK
Jana Kopecká 12.08.2019 – 01:05

Připojuji se k předchozímu dotazu a vím, že zdaleka nejsem sama. Je řada lidí, kteří v zimě nejezdí a na léto by si rádi zakoupili dálniční známku, například půlroční. Vzhledem k tomu, že to možné není, tito lidé jezdí okružními trasami bez poplatku, čímž zbytečně zatěžují provoz i ovzduší v obcích. Známku na celý rok si kupovat nebudou, protože za půlroční provoz je celoroční známka drahá. A takových lidí je hodně. Na prodeji půročních či čtvtletních známek by vydělal i stát i řidiči, ale hlavně obce, kterým by tyto časové známky hodně ulevily. Zamýšlí se nad tím vůbec někdo? Díky, Jana

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás