Petržel → návod na pěstování, účinky, použití
- Petržel snižuje krevní tlak a přispívá k rozrušování ledvinových kamenů
- V kuchyni se používá k přípravě polévek, omáček a pomazánek
- Zasévá se brzy zjara, listy petržele lze sklízet celoročně
-
Petržel
latinsky Petroselinum crispum
Petržel patří do stejné skupiny rostlin jako například libeček, ale na rozdíl od libečku jde o dvouletku, která první rok shromažďuje zásoby ve ztlustlém hlavním kořeni a teprve druhý rok kvete.
Petržel můžete pěstovat i speciálně vyšlechtěnou pro tvorbu listů, a to buď hladkých, nebo kadeřavých. I listové varianty jsou dvouleté.
Petržel je typická svou chutí a vůní, patří mezi zeleninu nejbohatší na vitamíny, minerály a další aktivní látky, to platí i o petrželové nati. S kerblíkem, pažitkou a estragonem je součástí směsi z francouzské kuchyně, tzv. fines herbes.
-
Účinky petržele
- Díky vysokému množství vitamínu C posiluje imunitu.
- Zlepšuje trávení a pomáhá proti zažívacím potížím.
- Působí močopudně a přispívá k rozrušování ledvinových kamenů.
- Pomáhá zpomalovat či dokonce léčit oční nemoci.
- Pomáhá udržovat zdravou pokožku, bojuje proti bakteriím, infekcím a zánětům.
- Pomáhá regulovat menstruační cyklus a zmírňuje PMS.
- Posiluje správnou funkci srdce a pomáhá snížit krevní tlak.
- Velké dávky v těhotenství mohou způsobit předčasné kontrakce dělohy.
- Kojící ženy a děti do 5 let také nesmějí přijímat velké dávky petržele.
- Velké množství petržele škodí i při akutních ledvinových onemocněních.
-
Použití petržele
Kořen petržele se používá zejména k přípravě polévek, omáček, dušených zeleninových směsí, bramborového salátu, pomazánek. Petržel lze podávat i jako samostatné hlavní jídlo, například pečenou.
Listová petrželka dobře poslouží k dozdobení jakéhokoli slaného pokrmu. Jako koření se používá třeba do polévek, ale přidávejte ji až po dovaření přímo do talíře. Hladkolistá petrželka je jemnější a hladší než petrželka kudrnka.
Pro dlouhodobé skladování ji můžete usušit, zmrazit nebo naložit do oleje.
K léčení se používá celá rostlina. Připravuje se z ní nálev, víno, případně odvary.
-
Jak pěstovat petržel
Petržel je možné snadno pěstovat venku na zahradě i doma v květináči. Dá se vypěstovat ze semen, ale klíčení může trvat až 3 týdny. V případě listové petržele lze zakoupit i sazeničky. Semena můžete také vysévat brzy zjara přímo na záhon.
Jednotlivé rostlinky nesmí být vysazené příliš blízko sebe, u kořenové petržele mezi nimi nechejte alespoň 25 cm, u listové stačí 15 cm. Petržel potřebuje dobře propustnou půdu bohatou na živiny, vyhněte se ale přemokření. Vyžaduje také dostatek slunečního světla, alespoň 6 hodin denně. Můžete ji zhruba jednou měsíčně lehce přihnojit.
Při sklizni vždy začínejte s vnějšími listy a neodstraňujte víc než jednu třetinu rostliny. Pravidelná sklizeň zamezuje květenství, které může ovlivnit chuť listů, a také podporuje další růst bylinky.
Slevový kupón POPOROSTEM pro čtenáře Skrblíka
Nejen pro vaši bylinkovou zahrádku můžete využít exkluzivní 10% slevový kód na zahradnické potřeby a přírodní hnojiva od Poporostem.cz. Při dokončování objednávky stačí zadat do příslušného pole heslo: SKRBLIK.
Celý nákup tak automaticky zlevní o 10 %.
A kde sehnat semínka? Zkuste mrknout třeba tady.
Zatím žádné komentáře