Jak upéct štiku

Marie Janáčová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct štiku

    Jak upéct štiku v alobalu

    Při přípravě štiky v alobalu se výborně hodí kombinace ryby se zeleninou, kdy vše dohromady zabalíme do alobalu a dáme péct. Vyzkoušejte štiku se zeleninovou nádivkou.

    K přípravě budete potřebovat tyto suroviny: 1 štiku (hmotnost přibližně 1200 g), 2 menší červené cibule, 1 svazek jarní cibulky, 4 stroužky česneku, 1 citron, olivový olej, bylinky dle chuti (např. tymián, kopr, petrželka, saturejka, rozmarýn apod. – čerstvé nebo sušené), mletou sladkou papriku, sůl a pepř. Saturejka a rozmarýn skvěle neutralizují aroma rybiny.

    Štiku vykuchejte, zbavte ji šupin, očistěte pod vodou a osušte. Po obou stranách kůži lehce na více místech nařízněte. Rybu osolte a opepřete. Nakrájejte si veškerou zeleninu na malé kousky a promíchejte ji s bylinkami a kořením, přidejte ke směsi i citron nakrájený na malé měsíčky a zakapejte olivovým olejem, vše spolu dobře promíchejte.

    Rozprostřete si alobal a položte na něj připravenou štiku. Nyní zeleninovou směsí rybu naplňte. Zbylou směs, která se nevešla dovnitř ryby, rozložte kolem ryby a na rybu. Jakmile máte takto rybu připravenou, vše zabalte pevně do alobalu. Takto připravenou rybu v alobalu vložte ideálně do pekáčku.

    Pekáček dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte cca 35-40 minut. Podávat rybu můžete s chlebem nebo třeba pečenými bramborami. Domácí chleba připravíte podle našeho návodu Jak upéct chleba.

  2. Jak upéct štiku na smetaně

    Smetana a bílé víno výborně doladí jemnou chuť štičího masa. Na tento pokrm si připravte 4 filety ze štiky, 1 citron, hladkou mouku, olej, 100 ml suchého bílého vína (např. veltlínské zelené), lžíci másla, 100 ml smetany na vaření, bílý pepř, sůl, petržel.

    Štičí filety osolte, opepřete, zakápněte citronem a nechte chvíli odležet, následně je obalte lehce v hladké mouce. Na rostlinném oleji filety zprudka krátce opečte z obou stran, zalijte bílým vínem a přidejte lžíci másla. Pánev zakryjte pokličkou a čtvrt hodiny duste. Po dušení podlijte smetanou, promíchejte a odstavte z plotny. Při servírování ozdobte nasekanou petrželkou.

    Podávejte s pečivem nebo třeba vařenými bramborami. Domácí chleba připravíte podle našeho návodu Jak upéct chleba. S bramborami vám zase pomůže návod Jak dlouho vařit brambory.

  3. Jak upéct štiku na kmíně

    Ryba a kmín jdou skvěle dohromady. Připravte si 4 filety štiky, kmín, sůl, máslo a bílé víno (100 ml). Další důležitým komponentem jsou (ideálně) čerstvé bylinky. Nasekejte si hladkolistou petržel, šalvěj, tymián a saturejku. Pokud máte jiné oblíbené bylinky, použijte je.

    Pekáček si vymažte máslem, štiky si osolte a posypejte kmínem, následně zahrňte bylinkami. Vše vložte do pekáčku a podlijte vínem. Pečte při 180 °C cca 30-35 minut. Rybu průběžně podlévejte výpekem. Jako příloha se hodí brambory nebo čerstvý domácí chléb.

  4. Jak upéct štiku na másle

    Postup pečení štiky na másle je prakticky stejný jako výše zmíněná štika na kmíně. Kombinace ryby s kmínem a máslem tvoří velmi chutnou záležitost. Filety osolte, okmínujte a posypejte oblíbenými bylinkami. Následně je poklaďte do vymazaného pekáčku a navrch ještě přidejte plátky másla. Zalijte bílým vínem a pečte na 180 °C zhruba 30 minut.

    Během pečení podlijte párkrát rybu výpekem. Podávejte s vařenými nebo pečenými bramborami (Jak uvařit americké brambory) nebo domácím chlebem.

  5. Jak upéct štiku na slanině

    Štika se také často kombinuje se slaninou. Budete potřebovat tyto suroviny: 1 celá štika, 1 pórek, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 citron, 1/2 kg brambor, 100 g anglické slaniny na tenké plátky, 150 ml smetany na vaření, koření na ryby, sůl, pepř.

    Štiku vykuchejte, zbavte ji šupin, očistěte pod vodou a osušte. Po obou stranách kůži lehce nařízněte šikmými řezy (na více místech). Sůl smíchejte s prolisovaným česnekem a vetřete do ryby. Rybu dále opepřete a posypejte kořením na ryby. Rybu vložte na plech pokapaný olejem nebo potřený sádlem. Rybu pokapejte citronovou šťávou a tělo ryby mírně rozevřete. Následně na rybu naskládejte plátky slaniny.

    Brambory nakrájejte na osminky nebo kolečka a promíchejte s nakrájenou cibulí a pórkem. Můžete k bramborám také přidat ještě slaninu nakrájenou na kostičky a prolisovaný česnek. Směs vyskládejte kolem ryby na plech. Bramborovou směs ještě osolte a opepřete.

    Obsah plechu mírně podlijte vodou. Pečte vše cca 30 minut při 200 °C. Poté podlijte vše smetanou a pečte dalších 15 minut. Rybu před servírováním nakrájejte na filety a podávejte se smetanovými bramborami se zeleninou.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.