Jak upéct dort Pavlova

Zdeňka Kolářová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct dort Pavlova

    Jaká je historie dortu Pavlova

    Tento dort je pojmenován podle slavné ruské primabaleriny Anny Pavlovové. Tato dáma navštívila v letech 1926 a 1929 Nový Zéland a Austrálii. Šéfkuchař v hotelu ve Wellingtonu se nechal inspirovat baletky nadýchanou světlezelenou hedvábnou baletní sukní. Korpus byl udělán z krému z vyšlehaných bílků dozdobený šlehačkou a kiwim k docílení zelené barvy.

    Speciálním postupem při pečení je dort zvenku tvrdý křupavý a uvnitř měkký. V Austrálii se nejčastěji zdobí kiwim, ve Velké Británii spíše malinami a broskvemi. Většinou se volí kyselejší ovoce, které je vyváženým protikladem k sladkému základu dortu.

  2. Jak vypadá originální dort Pavlova

    Ingredience

    • 4 bílky
    • 220 g cukru krupice
    • 2 lžíce prosátého kukuřičného škrobu
    • 2 lžičky bílého vinného octa
    • 250 ml smetany ke šlehání
    • ovoce
    • moučkový cukr na ozdobení

    Postup

    1. Bílky šleháme nejméně 10 minut než se začnou tvořit špičky.
    2. Do bílků postupně zašleháváme cukr a nakonec lehce prošleháme i přidaný kukuřičný škrob a ocet.
    3. Hmotu dáme na plech a vytvarujeme lžíci kruhovou placku, kterou upečeme ve vyhřáté troubě na maximálně 120 stupňů přibližně 80 minut.
    4. Po vychladnutí dort dozdobíme ušlehanou smetanou a ovocem.
  3. Recept na jednoduchý dort Pavlova

    Ingredience

    • 2 bílky z velkých vajec
    • 100 g cukru krupice
    • 1 kelímek šlehačky
    • 1 lžíce cukru moučka
    • 300 g čerstvých jahod nebo jiného čerstvého měkkého ovoce

    Postup

    1. Bílky s cukrem šleháme nejméně 10 minut než se začnou tvořit špičky.
    2. Na plech vyložený pečícím papírem naneseme sníh ve tvaru dvou stejných placek a dáme do vyhřáté trouby na 100-120 stupňů a pečeme i několik hodin.
    3. Po vychladnutí promažeme vyšlehanou smetanou a dozdobíme ovocem.
  4. Jaké je moderní pojetí dortu Pavlova

    Velmi oblíbená obměna je nedělat jeden velký dort, ale udělat z těsta malé minidortíky. Lze je vytvořit pomocí cukrářského kornoutu a krém na plech s pečícím papírem nandavat ve tvaru malého hnízda. Po upečení malé minidortíky zdobíme stejně jako velký dort šlehačkou a ovocem, případně lístkem meduňky.

    Dort si můžete i snadno nakreslit, pokud vás o to děti nebo jiná situace požádá.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.