Jak upéct kuře

Olga
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct kuře

    Jak upéct kuře

    Návod na dokonalé pečené kuře je opravdu snadný a zvládne ho i začátečník. Stáčí se držet jednoduchých zásad při přípravě i pečení a šťavnaté maso s křupavou kůžičkou si vychutnáte i u vás doma. Nejdůležitější je příprava, kterou s našimi tipy lehce zvládnete.

    Před pečením nechte kuře alespoň 2 hodiny venku z lednice, aby došlo pokojové teploty a důkladně ho osušte papírovou utěrkou.

    Kuře nasolte zvenku i zevnitř cca 2 hodiny před pečením, kdy sůl zařídí správně vypečenou kůžičku a ochutí maso.

    Kuře je nutné dobře svázat, aby mělo kompaktní tvar a lépe a rovnoměrně se propeklo. Stehna stáhnutá provázkem nepustí do kuřete tolik horkého vzduchu z trouby a maso se nevysouší. Vysušení zabráníte také naplněním nádivkou, citronem nebo jablkem.

    Nechte rozehřát nádobu na pečení v troubě nastavené na 230 °C, kuře znovu osušte, velmi opatrně přendejte do rozpálené nádoby a pečte 45 minut. Můžete také potřít máslem, které kuře i výpek zjemní.

    Potravinovým teploměrem zkontrolujte teplotu ve stehně kuřete, která by měla být mezi 76 až 80 °C, a při které je kuře nejšťavnatější. Celkový čas pečení se pohybuje okolo 1 hodiny. Pokud nemáte potravinový teploměr, napíchněte kuřecí stehno nožem. Barva vytékající šťávy by měla být čirá, nikoli červená nebo růžová, což značí, že kuře ještě není propečené.

    Pokud se kůžička připaluje, přikryjte kuře kouskem alobalu.

    Po upečení nechte kuře dalších 15 minut odpočívat mimo troubu, aby se šťáva rovnoměrně rozprostřela po mase a zvýšila celkovou šťavnatost.

    Odpočaté kuře naporcujte a podávejte.

    Na pečení kuřete můžete jít i pomalou cestou, kdy budete kuře péct sice déle, ale při nízké teplotě, jen okolo 120 °C. Nutné je mít pečicí nádobu dokonale uzavřenou, aby se maso nevysoušelo. Pomalu pečené kuře bude velmi šťavnaté. Na posledních 15 minut odkryjete víko a kuře dopečte na 200 °C s horkovzduchem, abyste dosáhli křupavé kůžičky.

    Délka pečení bude cca 2 až 2,5 hodiny, podle velikosti kuřete. Při této metodě není nutné kuře svazovat nebo ho plnit. Může se dokonce péct i naporcované a neztratí svou šťavnatost.

  2. Jak upéct kuřecí paličky

    Tato část kuřete se skvěle hodí pro marinování a následné pečení nebo grilování. Díky naložení a rychlé tepelné úpravě zůstává maso lahodné a jemné.

    Ingredience na 4 porce:

    • 1 kg kuřecích paliček
    • 250 ml oleje
    • 1 lžíce sójové omáčky
    • 2 lžíce medu
    • 1 lžička sladké papriky
    • 1 stroužek česneku
    • sůl a pepř

    V míse smíchejte olej, sójovou omáčku, med, papriku, prolisovaný česnek, dochuťte solí, pepřem a osušené kuřecí paličky vložte do marinády. Zakryjte a nechte odležet v lednici alespoň 2 hodiny.

    Troubu předehřejte na 190 °C (horní i spodní ohřev), naložené maso přendejte do pekáčku, potřete zbylou marinádou, pečte 20 minut, paličky obraťte a dopékejte dalších 20 minut.

    Servírujte s přílohou dle výběru.

    I v tomto případě můžete zvolit metodu pomalého pečení při zachování plné šťavnatosti masa. Záleží spíše na tom, jak moc na paličky spěcháte.

  3. Jak upéct kuřecí stehna

    Kuřecí stehna jsou snad nejvhodnější maso pro pečení. Při správném postupu zůstávají šťavnatá, chutná a s křupavou kůžičkou.

    Ingredience na 4 porce

    • 4 kuřecí stehna
    • 1 lžička soli
    • ½ lžičky pepře
    • 1 lžička sladké papriky
    • 1 stroužek česneku
    • 1 lžička sušeného oregana

    Na potírání během pečení

    • 2 lžíce másla pokojové teploty
    • kůra z 1 bio citronu
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 2 lžíce jemně nasekané pažitky

    Troubu předehřejte na 220 °C a kuřecí stehna osušte. Smíchejte koření, posypte jím kuřecí stehna, přesuňte na plech, vyložený pečicím papírem a vložte do trouby na cca 40 minut.

    Opatrně vyndejte plech a kuřecí stehna potřete směsí másla, pažitky, šťávy a kůry z citronu. Vraťte do trouby a pečte dalších 5 – 10 minut, dokud nebude kůžička křupavá.

    Podávejte s oblíbenou přílohou. I stehna je možné péci pomalou metodou.

  4. Jak upéct kuřecí křídla

    Oblíbená pochoutka z kuřete jsou marinovaná kuřecí křídla. Jejich obírání sice není vábné, ale chuťově jsou bezkonkurenční.

    Ingredience na 4 porce

    • 20 ks kuřecích křídel

    Marináda

    • 2 velké stroužky česneku
    • kousek zázvoru
    • 1 lžíce oleje
    • 2 lžíce kečupu
    • 4 lžíce sójové omáčky
    • 100 ml sladké chilli omáčky
    • chilli paprička dle chuti

    Ke křídlům

    • kelímek bílého jogurtu
    • 1 menší stroužek česneku
    • bylinky (petrželka, pažitka, …)
    • sůl a pepř

    K podávání

    • oblíbená zelenina
    • pečivo

    Česnek prolisujte, zázvor nastrouhejte najemno, chilli papričku pokrájejte a smíchejte s ostatními surovinami na marinádu. Osušená křídla důkladně promíchejte s marinádou a naskládejte na plech vyložený pečicím papírem.

    Pečte cca 35 minut na 200 °C, křídla obraťte a dopékejte cca 15 minut, kvůli kůrce z obou stran.

    Zbylou marinádu můžete chvíli nechat projít varem a hotová křídla v ní obalit.

    Servírujte s nakrájenou zeleninou, pečivem a dipem z jogurtu, česneku, bylinek, dochuceným solí a pepřem.

  5. Jak upéct kuře v mikrovlnce

    Kuře nejlépe upečete v mikrovlnce s funkcemi horkovzdušný ohřev a gril, kde kombinace mikrovln a horkého vzduchu kuře propeče a gril dodá křupavou kůžičku, ale v mikrovlnce se základními funkcemi lze také péct.

    Pro pečení v mikrovlnce se doporučují nádoby z varného skla nebo glazované keramiky, kulaté nebo oválné a spíše nízké (vše bez malby a prasklin).

    Mikrovlnka s rozšířenými programy plně zastoupí troubu a péct lze i v nezakryté nádobě. U základního programu je dobré kuře při pečení zakrýt poklopem, aby se udržovala potřebná vlhkost. V obou případech by do mikrovlnky nemělo přijít kuře celé, ale předem naporcované a kůží navrch, aby se rovnoměrně propeklo.

    Doba pečení je u jednotlivých druhů mikrovlnek různá, protože se liší svým výkonem. U většiny návodů, jak péct kuře v mikrovlnce je ale výkon stanovený na maximum.

  6. Jak upéct kuře v remosce

    Oproti troubě vám na pečení v remosce stačí jen trocha místa a elektrická zásuvka. Je ideální pro pečení v malých kuchyních, chalupách nebo pro převážení z místa na místo.

    Do klasické remosky jen naskládáte suroviny, zavřete víkem, zapnete a čekáte na výsledné jídlo. Remoska šetří nejen energii, ale také váš čas, protože v jedné nádobě lze péct kuře i s přílohou.

    Ingredience

    • 1 menší kuře
    • brambory
    • cibule
    • mrkev
    • sůl
    • 1 lžíce másla

    Do nádoby remosky postupně přidávejte nakrájené brambory, mrkev a cibuli, osolte, udělejte důlek a vložte řádně nasolené kuře. Kuře nesvazujte, aby nebránilo zaklapnutí víka.

    Samotné víko má v sobě otvory, které regulují vlhkost a nedochází tak k vysoušení pokrmu jako při pečení v troubě.

    Doba pečení se pohybuje mezi 45 – 60 minutami a před koncem pečení zjemněte pokrm lžící másla.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.