Jak upéct pražmu

Veronika Jelínková
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct pražmu

    Jak upéct pražmu

    Základem pro dobře upečenou pražmu je vybrat dobré kusy už v obchodě. Ryba by měla mít zdravý vzhled a jasné oči. Ryby se zakaleným okem raději z pultů neberte.

    V prodejnách se nenechte zmást. Pražma se prodává i pod názvem pomfret.

    Před pečením musí být pražma dobře vypraná a vykuchaná. Je nutné, aby byla důkladně očištěná a zbavená šupin. K pečení si připravte kvalitní suroviny. Nesmí chybět olivový olej, česnek a citrón.

    Pečení pražmy je vhodné i pro začátečníky. Pokud umíte zapnou troubu a zacházet s nožem, pečená pražma pro vás bude hračka.

  2. Jak dlouho péct pražmu

    Pečení pražmy závisí na konkrétním receptu, který jste si zvolili. Proto je potřeba řídit se podle postupu uvedeném u něj.

    Samotné pečení ovlivňuje i typ a stav trouby. Pečení se bude lišit v plynových, nebo horkovzdušných troubách.

    Všeobecně je ale pražma upečená po 20 minutách při teplotě 180 stupňů.

  3. Jak upéct pražmu v troubě

    Nejjednodušší způsob pečení pražmy v troubě je na obyčejném pekáči. Potřebovat budete:

    • dvě pražmy
    • citrónovou šťávu
    • tymián
    • česnek
    • sůl

    Očištěnou pražmu zevnitř dobře osolte a vložte do břišní dutiny snítku tymiánu. Položte na pekáč. Pokapejte citrónovou šťávou a olivovým olejem. Na plátky nakrájený česnek pokladete kolem ryby na pekáčku a nechte péct.

    Pečte 20 minut při teplotě 180 stupňů.

    S pečením pražmy vám pomůže pečící papír. Recept a suroviny jsou stejné, ovšem při pečení v papíru nařízněte mírně bok ryby několika zářezy a česnek vložte přímo tam. Rybu zabalte do papíru a pečte.

    Při teplotě 180 stupňů bude stačit 25 minut.

    Ideální přílohou je grilovaná zelenina a vařené brambory. Jak dlouho vařit brambory?

  4. Jak upéct pražmu na bylinkách

    Z předešlého receptu víte, že k pražmě se hodí tymián, proto nesmí chybět u pečení masa na bylinkách.

    Na pečenou pražmu na bylinkách potřebujete:

    • dvě pražmy
    • tymián, bazalku, rozmarýn
    • citrón
    • olivový olej
    • sůl a pepř

    Nejprve omyjete ryby a vysušíte je papírovými utěrkami. Kůži ryby naříznete na několika místech. V olivovém oleji smícháme na jemno nakrájenou bazalku, lístky rozmarýnu a tymián. Rybu potřete zvenku i zevnitř.

    Marinovanou rybu zabalte do potravinové fólie a vložte do lednice na 90 minut.

    Troubu předehřejte na 180 stupňů a rybu vložte na univerzální plech vyložený pečícím papírem. Pečte 10 – 15 minut. Ryby v troubě obraťte a pečte dalších 10 minut.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.