Jak se správně balí tortilla

Lapetka
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak se správně balí tortilla

    Jak se správně balí tortilla?

    Tak aby se nerozbalila a tak, aby z ní nevytekla veškerá náplň. Je to přesně ta věc, kterou si nastudujete, která vypadá velmi jednoduše, a nakonec se stejně často nepovede dle našich představ. Jak se tedy správně balí tortilla?

    Náplň rozprostřete na střed spodní části tortilly, do tvaru ležícího písmene I. Vezměte oba kraje tortilly, pravý i levý, a přehněte je směrem doprostřed – neměly by se dotýkat, měly by jen zabránit náplni, aby se dostala z tortilly ven – tato pravá a levá část bude nakonec horní a dolní konec vaší tortilly.

    Zatímco ukazováčkem a prostředníčkem držíte tyto dvě části, aby se opět nevyrolovaly ven, palci přehněte spodní část tak, aby tento kraj tortilly zakryl veškerou náplň a dostal se přes ni. Kraje by už po tomto kroku měly držet, takže oběma dlaněmi pořádně tortillu promačkejte a uhlaďte.

    Pokuste se spodní část, kterou jste zakryli náplň, zarolovat jakoby pod tu náplň – tím tortillu zpevníte a eliminujete tak to, že se vám rozpadne. Mělo by to teď vypadat zhruba trochu jako přeplněná poštovní obálka. Posledním krokem je to, že tortillu opatrně dorolujete až do konce, zatímco ji budete průběžně upravovat a zpevňovat.

  2. Jak ohřát tortillu?

    Pokud chcete tortillu ohřát před plněním, můžete ji ohřát v mikrovlnce, klasické troubě, nebo nad vodní párou. V prvních dvou případech si musíte dát pozor, aby tortilla neztvrdla – před ohřevem v mikrovlnce ji tedy trochu pokropte vodou a ohřívejte v mikrotenovém sáčku.

    Pokud budete používat klasickou troubu, místo sáčku použijte navlhčenou utěrku. Při ohřívání nad párou (v pařáčku na knedlíky) si s tím nemusíte lámat hlavu.

  3. Jak zapéct tortillu?

    Pokud máte doma kontaktní gril, máte vyhráno. V podstatě jakoukoliv tortillu můžete po zabalení dát na chvíli do rozehřátého grilu – jídlo tím pozvednete na novou úroveň. Tortilly můžete zapékat i v troubě – po zabalení je vedle sebe poskládejte do zapékací mísy, posypte sýrem a pečte zhruba 25 minut v předehřáté troubě na 190°C, o něco méně, pokud máte horkovzdušnou troubu.

    Výborná je například zeleninová verze – na oleji osmahněte cibuli. Až zezlátne, přidejte ideálně různě barevné papriky, nakrájené na proužky. Jakmile papriky změknou, přidejte konzervu sterilovaných rajčat a dochuťte oblíbenými bylinkami.

    Touto směsí naplňte tortilly a přidejte dovnitř nastrouhaný, nebo drobně nakrájený sýr, hodí se trochu výraznější, například čedar. Pokud chcete, můžete rozmixovat a přidat konzervu tmavých fazolí – jestli máte tuto luštěninu rádi, podívejte se naše tipy, jak uvařit fazole. Celou náplň ještě dle potřeby dochuťte. Tortilly naskládejte vedle sebe „švem“ dolů, potřete trochou zakysané smetany, zasypte nastrouhaným sýrem a dejte péct.

    No a pokud byste se chtěli vytáhnout a dokonce upéct vlastní tortillu, najdete u nás návod.

  4. Jaký je rozdíl mezi tortillou a wrapem?

    Tortilla je vlastně v původním slova smyslu ta placka, ze které se pak udělá wrap – wrap = zatočená, nebo také zabalená tortilla. V česku zdomácněl spíše název tortilla. Dá se říct, že pokud narazíte na tortillu v supermarketu, koupíte si několik pšeničných placek, ze kterých musíte teprve něco vyrobit.

    Pokud si objednáte tortillu v lepších restauracích, kde dbají na názvosloví, budou pravděpodobně čekat, co si k ní, nebo spíše k nim, dáte. Měla by vás k tomu navést i cena – velmi pravděpodobně budou neúměrně levné oproti ostatním pokrmům. V takovém případě se podávají nejčastěji k jídlu zvanému fajitas (co to je, se dozvíte v boxíku níže) a opravdu se jedná jen o ty placky samotné, často podávané ve speciálním boxu, který je udrží teplé.

    No a nakonec, pokud se setkáte s názvem tortilla v pouličním fast foodu, může se opravdu jednat o již hotový pokrm, tedy naplněnou a stočenou placku.

  5. Quesadilla, burrito, tortilla, tacos, fajitas, enchiladas, nachos – co je co?

    Vše zní podobně, a pokud nejste v mexické kuchyni kovaní, může se to plést. My vám řekneme, čím se tato jídla vlastně od sebe liší.

    Quesadilla

    Quesadilla – dvoupatrová tortilla – jedna placka, přeložená napůl a plněná. Je opečená a z obou stran je křupavá, uvnitř pak bývá zapečený sýr. Může se připravovat i tak, že se dvě tortilly poskládají na sebe, s náplní uprostřed. Před podáváním se porcuje na menší části.

    Burrito

    Burrito je přesně to, čemu se často říká tortilla. Burrito je vlastně plněná a zatočená tortilla, jinými slovy také tortilla wrap. Je to zmatené, že? Úplně správně je to tak, že z tortilly (placky), jejím naplněním a zatočením neboli zabalením, získáme buritto. No a něco zabalit, tomu se anglicky říká „wrap“, z toho pak pramení název tortilla wrap. Takže buritto = tortilla wrap.

    Tortilla

    Tortilla je pšeničná placka. A abychom vám poskytli kompletní informace, nemusí být jen pšeničná – může být i kukuřičná (velmi častá varianta), nebo třeba celozrnná.

    Tacos

    Tacos je menší, tvrdá tortilla, většinou kukuřičná, která se podává přeložená napůl a plněná. Náplň je většinou poměrně bohatá a tacos nebývají zavřené – profil tacos je ve tvaru písmene U.

    Fajitas

    Fajitas je směs na nudliček nakrájeného masa, paprik a cibule, která je osmažená. Tato směs se podává s různými salsami, tortillami dle výběru nebo guacamole, jehož hlavní přísadou je avokádo – jak o něj pečovat a jak avokádo správně vybrat jsme vám už v minulosti poradili. Jídlo si pak sami dle libosti zkompletujete.

    Enchiladas

    Enchiladas jsou tortilly plněné fazolovou pastou, zeleninovou nebo masovou směsí, zalité pálivou omáčkou a zapečené.

    Nachos

    Nachos jsou na trojúhelníčky nakrájené, tvrdé a křupavé kukuřičné tortilly, které se podávají s různými salsami a omáčkami, mohou být posypané sýrem, papričkami, mletým masem nebo olivami. Pokud jste milovníky pálivých jídel, naložte si vlastní chilli papričky, které na nachos můžete také použít.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak se správně


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás