Jak naložit chilli papričky

Lucie Telievová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naložit chilli papričky

    Jak naložit chilli papričky na domácí chilli olej

    Ingredience: 120 ml olivového oleje, 10 g sušených  chilli papriček

    Postup: Připravte si nasušené chilli papričky, zbavte je semínek i stopek a nadrťte je na kousky. Nasypte do lahve na olej papričky a dolijte olivovým olejem. Lahev uzavřete a promíchejte. Ponechejte naložené chilli louhovat v oleji několik týdnů až měsíců. Postupně bude olej získávat na ostrosti.

  2. Jak naložit chilli papričky na domácí chilli ocet

    Ingredience: vinný (nebo jablečný) ocet, čerstvé chilli papričky, čerstvé bylinky dle chuti (bazalka, estrogen, kopr, tymián, rozmarýn, majoránka, fenykl, aj.), může být i česnek nebo cibule.

    Postup: Chilli, bylinky a další vybrané ingredience nasypeme do lahve a zalijeme octem. Ponecháme luhovat cca měsíc, ideálně v chladu a temnu. Po tuto dobu každý den lahev protřepeme. Po uplynutí měsíce ocet přecedíme přes plátno a nalijeme do čistí sklenice. Ocet vydrží až několik měsíců.

  3. Jak naložit chilli papričky na pastu harissa

    Ingredience: 1 červená paprika, 60 g chilli papriček, 60 g chipotle, 4 stroužky česneku, 2 lžíce citronové šťávy, koriandr, kmín, sůl, ½ hrnku olivového oleje

    Postup: Nakrájené papriky na poloviny opékejte při vysoké teplotě, dokud slupka nezhnědne a nezačne vonět. Přemístěte papriky do mísy a přikryjte je. Ponechte tak asi 10 minut, nebo než vychladnou, a oloupejte je. Sušené chilli papričky zbavte stopek a semínek, zalijte je vařící vodou a nechejte 30 minut odstát, poté vodu slijte. Všechny suroviny rozmixujte do hladka a dochuťte dle vlastní chuti.

  4. Jak naložit chilli papričky na omáčku srirarcha

    Ingredience: 300 g chilli papriček, 2 stroužky česneku, 2 polévkové lžíce třtinového cukru, 1/2 lžičky soli, 2-4 polévkové lžíce vody, 60 ml jablečného octa.

    Postup: Chilli papričky omyjeme, odstraníme zelené stopky, nakrájíme. Spolu s česnekem a solí, cukrem a vodou rozmixujte. Vzniklou pastou naplňte vyvařenou skleněnou nádobou, zakryjte potravinářskou fólií. Na teplém a tmavém místě ponechte kvasit 3-5 dní. Obsah po tuto dobu každý den promíchejte a znovu zakryjte fólií. Postupně by se v chilli pastě měly začít tvořit bublinky. Směs můžete ještě jednou rozmixovat, poté přepasírujte přes cedník. Hotovou sirarchu dejte do nové čisté a vyvařené sklenice. Uchovávejte v lednici, vydrží několik měsíců.

  5. Jak naložit chilli papričky na mexickou chilli salsu

    Ingredience: 400 g oloupaných rajčat, 1 cibule, 2 stroužky česneku. 1/2 hrnku čerstvého koriandru. 1/2 lžičky chilli, 1/2 lžíce římského kmínu, 1/2 hrnku jalapeňos, 2 lžíce limetkové šťávy, sůl dle chuti.

    Všechny přísady, kromě soli, nasypeme do mixéru a rozmixujeme na požadovanou konzistenci. Dochutíme a dosolíme dle potřeby, necháme vychladit a aspoň hodinu odstát. Podáváme třeba k nachos.

  6. Jak naložit chilli papričky na sladkou thajskou chilli omáčku

    Ingredience: 100 g chilli papriček, 100 ml rýžového octa, 200 g třtinového cukru, 300 ml vody, 1-2 čajové lžičky škrobové moučky, 2 stroužky česneku, sůl podle chuti.

    Postup: Chilli papričky očistěte a zbavte je zelených stopek. Chilli, česnek, sůl, ocet a vodu spolu rozmixujte a poté dejte do hrnce. Přidejte cukr a škrobovou moučku, směs vařte, dokud vám nezhoustne. Hotovou můžete umístit do čisté vyvařené sklenice. Uchovávejte v chladu.

  7. Jak naložit chilli papričky na ostrou chilli omáčku

    Ingredience: 550 g chilli papriček, 4 stroužky česneku, 1 lžička čerstvých bylinek (bazalka, oregano, aj.), 1/4 lžičky mletého celerového semínka,  250 ml vinného nebo jablečného octa, sůl a pepř podle chuti.

    Postup: Na pečící plech si rozložte papričky a ideálně je v troubě na program grilování opékejte (cca 15 centimetrů od zdroje žáru). Podle potřeby obracejte, tedy až začnou slupky černat a puchýřovatět – cca po 2-3 minutách. Papričky nasypte do nádoby a zakryjte fólii, nechte vychladnout. Poté chilli zbavte stopek a slupek a nasypejte je do mixéru. Přidejte  další ingredience, ocet si ponechte na konec. Budete ho nalívat postupně do již rozmixované směsi. Hrubost záleží na vaší chuti, pokud ale chcete mít omáčku jemnou, protřete ji přes sítko. Podle chuti dosolte a dochuťte, uchovávejte v chladu.

    Chilli se perfektně hodí i k receptům jak připravit fazole.

  8. Jak naložit chilli papričky do sladkokyselého nálevu

    Ingredience: 1 l vody, 2 dcl octu, 2 a ½  hrnku cukru, 1 lžička pepře, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička kari koření

    Postup: papričky vložte do skleniček (může se jednat například o kombinaci beraních rohů s něčím trochu ostřejším, ale volba je na vás), mezitím si ze všech ingrediencí připravte nálev, který mírně povařte a nechejte zchladnout. Zalijte jím sklenice a sterilizujte.

  9. Jak naložit Jalapeňos

    Ingredience: cca 15 papriček Jalapeňos, 2-3 stroužky česneku, ¾ hrnku vody, ¾ hrnku octa, 3 lžíce cukru, 2 lžíce soli

    Postup: Nakrájejte papričky zhruba na 5 milimetrů silná kolečka (pokud budete chtít pálivější výsledek, ponechte semínka). Připravte si v hrnci nálev ze všech ingrediencí a krátce ho povařte – postačí do doby, než se všechen cukr rozpustí. Nechejte nálev zchladnout na pokojovou teplotu. Sklenice naplňte připravenými nakrájenými jalapeňos, navrch přidejte česnek a zalijte nálevem. Sklenice uzavřete a zavařte (v horké vodě po dobu zhruba 15 minut).

  10. Jak připravit pomerančové chutney s chilli a se zázvorem

    Ingredience: 2 hrnky šťávy z pomerančů, 2 chilli papričky, 50 g na jemno nastrouhaného zázvoru, 100 g cukru, 1 lžíce soli, 1 hrnek dužiny z pomerančů

    Postup: Rozehřejte v hrnci nebo na pánvi pomerančovou šťávu s dužinou, přidejte cukr a sůl. Nechte směs vařit do té doby, než zhoustne. Přidejte postupně zázvor, chilli papričky a nechte ještě 10 minut na plameni probublávat. Pokud chcete karamelovější verzi, za promíchávání nechejte směs zezlátnout. Když je chutney hotové, plňte do sterilních sklenic a uchovávejte nejlépe v chladu.

    Chutney naservírujeme třeba k vepřovému kolenu. Jak uvařit vepřové koleno, to vám také poradíme.

  11. Jak připravit meruňkovou marmeládu s chilli

    Ingredience: 500 g vypeckovaných a nakrájených meruněk, 1 chilli paprička, 160 g tence nakrájené  šalotky, 75 g nakrájené sladké červené papriky, 75 g nakrájené sladké zelené papriky, 80 g ananasu, 35 g cherry rajčat, 2 stroužky jemně nasekaného česneku, 1 lžička nasekaného koriandru, ½ lžičky kmínu, 4 lžíce citronové šťávy, 50 g ovocného pektinu, 1,2 kg cukru, 220 g třtinového cukru, ½ lžičky másla

    Postup: Chilli papričku zbavte semínek a nasekejte ji na jemno. Ve velkém hrnci smíchejte papričky, meruňky, šalotky, obě sladké papriky, cherry rajčátka, česnek, koriandr, kmín a přidejte i citronovou šťávu. Zahřejte na mírním plameni a nasypte pektin. Míchejte, dokud se nerozpustí. Když se směs vaří, přidejte oba cukry. Důkladně zamíchejte a přiveďte k úplnému varu. Přidejte ještě máslo a vařte 3 minuty. Naplňte sklenice, uzavřete je a sterilizujte, jak jste zvyklí. (Ideálně 20 minut při 100 – 120 stupních Celsia).

  12. Odkud pochází chilli papričky

    Chilli papričky, nebo též hezky česky – čili, případně feferonky, jsou plody exotických druhů křovitých paprik, které rostou především v subtropickém či tropickém podnebí. Jedná se především o území Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Jižní a Střední Ameriky (především Mexika), nebo na Balkánském poloostrově.

    Úplně původně se nejspíš rozšířily právě z Ameriky (první prokazatelné zmínky jsou již z doby 7500 let př.n.l.), a to někdy po roce 1492, kdy byla objevena. Postupně se pak začaly šířit i po Evropě.

  13. Účinky chilli papriček na zdraví

    Pokud máte v oblibě ostré jídlo, tak si občas nějakou tu chilli papričku sem tam dáte. Typickou pikantní chuť má na svědomí látka jménem kapsaicin. Kapsaicin totiž stimuluje chuťové receptory, které detekují teplotu, ty pak vyšlou odpovídající signál do mozku. Odborníci tvrdí, že jsou některé články připisující smrtelné účinky chilli poněkud přehnané. Je ale pravdou, že ty nejpálivější mohou způsobovat žaludeční potíže či vyvolat nevolnost. Náš žaludek totiž v tu chvíli reaguje stejně, jako kdybychom pozřeli nějakou toxickou látku, kterou je potřeba z těla dostat ven. Při cestě zpět může dojít i k podráždění jícnu, případně k dýchacím potížím. Je proto dobré před samotnou konzumací odhadnout své možnosti a hlavně odolnost.

    Mimo kapsaicinu chilli papričky obsahují například vitamín C, vitamíny skupiny B, minerály (draslík, železo, mangan, hořčík) a flavonidy, jako jsou karoteny, lutein, atd.

    Chilli papričky a hubnutí

    Podle leckterých zdrojů má tato zelenina různé zdravotní výhody. Například to, že konzumace chilli papriček snižuje chuť k jídlu a pomáhá spalovat kalorie. Zde je potřeba ale namítnout, že zmíněný kapsaicin tyto účinky klidně mít může, ale k tomu, abychom skutečně (jen) díky němu hubli, museli bychom papriček sníst obrovské množství.

    Chilli papričky jako afrodisiakum

    Říká se, že se chilli dá použít jako afrodisiakum. Jak je to možné? K jedné z vlastností kapsaicinu patří především schopnost stimulovat krevní oběh a rozšiřovat cévy, což má za následek dostatečné prokrvení celého těla. Pohlavní orgány nevyjímaje. Chilli papričky tedy patří mezi jeden z nejlepších přírodních prostředků na zlepšení erekce. Navíc stačí jen malé množství a tělo si samo začne vytvářet endorfiny (hormony štěstí)

    Chilli papričky proti bolesti kloubů

    Výtažky z chilli se dají využít při zánětlivých onemocněních kloubů, nebo například i jako náplasti na uvolnění svalstva. Mají totiž schopnost podpořit krevní oběh a prokrvují celé tělo.

    Chilli papričky proti celulitidě

    Možná vám to na první pohled přijde zvláštní, ale je to tak. Díky tomu, že chilli papričky podporují krevní oběh a rozšiřují cévy, pomáhají také účinně v boji s celulitidou.

  14. Druhy chilli papriček

    U nás jsme relativně dlouhou dobu znali maximálně tak slovenské nebo maďarské pálivé papriky. A to leda tak nějaký ten kozí roh, případně placatou Almu. Jak šel čas, dostalo se k nám ještě pár dalších. Například italská pepperonchina, nebo thajské bird-eye (ptačí), výjimečně i habanero. Nyní je ale situace diametrálně odlišná – současný trh nabízí nepřeberné množství chilli papriček různých vůní, chutí, tvarů, dokonce i barev. Vybírat si můžete i podle pálivosti. Ve všech možných koutech světa existuje okolo 4000 známých odrůd!

    V měření pálivosti se používá Scovilleho stupnice. Ta je pojmenována po americkém chemikovi, který v roce 1912 publikoval metodu, díky které se dá kvantitativně změřit pálivost papriček. Jednotkou je pak SHU (Scoville heat units). Čím více jednotek, tím pálivější paprička. Jen pro zajímavost – čistý kapsaicin má hodnotu 16 000 000.

    Capsicum Annuum

    Neboli paprika roční. Patří mezi nejběžnější papriky. Jsou zde zastoupeny obecně dobře známé nepálivé, tedy sladké, papriky. Mají různé velikosti, tvary, ale i původ. Nejčastěji pochází z Itálie či Španělska. Vyznačují se masitou stavbou lusku, voní krásně paprikově a chuťově se pohybuje mezi sladkým a hořkým tónem. Výborně se hodí na grilování, pečení, plněná, nakládání, sterilování, dušení, či zcela obyčejně do salátu

    Patří sem například:

    • Sladká paprika
    • Cayenne
    • Jalapeno
    • Dále pak třeba: Ancho, Bell Pepper, Cherry, Cuban, De Arbol, Mirasol, Ornamental, New Mexican, Pimiento, Pequin, Serrano, Squash a Wax, atd.

    Capsicum Chineses

    Jedním ze základních poznávacích znaků je vysoká pálivost. Patří mezi oblíbené, protože nemají jen vysoký podíl kapsaicinu, ale obsahují i velké množství aromatických silic, díky kterým mohou mít podtón vůně připomínající exotické ovoce, jako je limeta, mango či pomeranč.

    Většina pochází ze střední nebo jižní Ameriky či oblasti Karibiku. Odsud se pak právě začaly šířit do celého světa.

    Patří sem například:

    • Habanero (red, yellow, chocolate, atd.): je asi nejznámější odrůdou, původem z Mexika.
    • Naga a Bhut (Naga Jolokia, Naga Morich, Bhut Jolokia, Dorset Naga, atd.)
    • Dále pak třeba: 7POT, Machu Picchu, Cheiro Pessego, Malaysian Goronong, Antillais Caribbean, NuMex Suave, Peito de Moca, Chupetinho Alaranjado, Devil’s Tongue, Aribibi Gusano, atd.

    Capsicum Frutescens

    Poznáte podle drobných plodů, které rostou směrem nahoru. Často jsou správně veliké tak akorát do květináče, proto se dají použít i jako okrasné. Papriky těchto druhů mají tenkou slupku i dužinu. Pálí sice prudce, ale brzy odezní. Mívají sladší chuť a aroma.

    Patří sem například:

    • Tabasco
    • Pepperonchino
    • Piri-piri

    Capsicum Pubescens

    Poznáte je především podle velkých masitých kulovitých plodů. Mají nasládlou specifickou chuť, jsou pálivé jen mírně. Pěstování je spíše pro zkušené, vyžaduje totiž specifické podmínky. U nás se vyskytují spíš vzácně, jejich domovinou je totiž Chile, Bolívie či Peru.

    Patří sem například:

    • Rocoto

    Capsicum Baccatum

    Pochází z jižní Ameriky. Rostliny tohoto rodu bývají vyšší, a pokud mají vhodné podmínky, pak jsou výnosy z jejich pěstování poměrně bohaté. Mezi další jejich specialitu patří krásné květy, ale plody například zrají delší dobu, než jiné chilli. Pálivostí se řadí spíše mezi střední. Vyhledávané jsou spíše kvůli specifické až oříškové chuti.

    Patří sem například:

    • Aji
    • Dále pak třeba: Pimenta Trepadeira do Werner, Bishops Crown
  15. Nejpálivější chilli paprička

    Současným oficiálním vítězem je paprička, která patří do rodu Capsicum Chineses, a je jím chilli nesoucí název Carolina Reaper. Jedná se o hybrida mezi Bhut Jolokia a Habanero Red. V roce 2013 byla dokonce zapsána co Guinessovy knihy rekordů jako nejpálivější paprička na světě. Podle výsledků testů může dosáhnout až 2 200 000 SHU. Odsunula tak dosavadního vítěze – Trinidad Scorpion Butch T.

    Zajímavé však je, že je některými považována za podvod, a ve skutečnosti se jedná o chilli 7 Pot Primo. Tato domněnka je zdůvodňována tím, že šlechtitel několikrát změnil názvy odrůd, které ke šlechtění použil. Navíc prý uvedl i odrůdu Naga Viper, která v té době ještě neexistovala, dále pak zmiňoval odrůdu Pakistani Naga, která třeba vůbec neexistuje.

    Existuje ještě jeden neoficiální vítěz. Proč neoficiální? Není totiž v Guinessově knize rekordů. Jedná se o papričku s názvem Pepper X. Bylo o ní uvedeno, že je ještě 2x pálivější, než Carolina Reaper – má prý 3,18 milionů SHU.

    Chilli papričky si můžeme snadno vypěstovat doma. Snadný návod, jak pěstovat chilli, máme na Skrblíkovi také.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.