Jak pěstovat avokádo

Lucie Telievová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak pěstovat avokádo

    Odkud pochází avokádo?

    Nejedná se o žádnou novou plodinu, jak by se mohlo na první pohled zdát. Úplně první zmínky o avokádu se datují až deset tisíc let před naším letopočtem. A podle nich je avokádo mexickým domorodcem. V dnešní době ale mezi největší producenty a vývozce patří mimo zmíněné Mexiko například i Chile, Domonikánská republika, nebo Indonésie. Do Česka se avokádo dováží nejčastěji ze Španělska nebo Izraele.

  2. Druhy avokáda

    Avokádo je obvykle 7 – 20 centimetrů dlouhé a váží mezi 100 gramy až jedním kilogramem. Taková běžná roční sklizeň z jednoho stromu čítá okolo 120 avokád. Přesto, že to je ovoce, není avokádo sladké. Svou chutí spíš připomíná ořechy.

    Jak pěstovat avokádoStejně jako snad každé jiné ovoce, i avokádo má různé odrůdy. Ač je celková podoba vždy stejná – všechny odrůdy avokáda mají hruškovitý, vajíčkovitý až kulovitý tvar. Liší se ale například barvou. Mohou být avokáda zelená, hnědá, a některá dokonce přechází až v nafialovělou barvu. Lehký rozdíl najdeme i v nutričním obsahu či chuti, ale nikdy ne takový, abychom si museli lámat hlavu, po kterém druhu avokáda sáhneme.

    Všechna avokáda jsou díky relativně pevné slupce dobře chráněna. Slupka má totiž minimální propustnost například vůči chemikáliím z ošetřování, a proto se avokádo může honosit jakýmsi přívlastkem „nejčistšího ovoce“. Nehrozí tedy znehodnocení pesticidy, nebo něčím jiným, co se běžně při pěstování plodin používá. Z těchto důvodů je vpodstatě každé avokádo vlastně tak trochu bio produkt.

    Na světě se pěstuje několik desítek druhů avokád, z nichž je běžně dostupných zhruba 15 odrůd. U nás jsou nejčastěji k sehnání dvě, které k sobě mají vzhledově poměrně daleko. To může občas trochu mást a vyvolat pocit, že minule jste koupili takové, dnes je v obchodě ale jiné, takže předpokládáte, že je nezralé, nebo naopak přezrálé.

    Odrůda Hass

    Je celosvětově nejpěstovanějším druhem avokáda. Tvarem připomíná spíš vejce, je hnědé až hnědo-fialové a jeho slupka je hrbolatá, často se mu proto přezdívá „ropucha“.

    Odrůda Fuerte

    Se tvarem spíš přibližuje hrušce a je naopak zelené s hladkou slupkou.

  3. Jak poznat zralé avokádo?

    Poznat správně zralé avokádo a neskočit mu na špek, je často tak trochu disciplínou pro pokročilé. Pokud se netrefíte a sáhnete po nezralém, bude nahořklé a půjde velmi špatně loupat. Naopak přezrálé avokádo nebude už mít vábný vzhled, možná bude už i nahnilé a bude se hodit spíš jen jako maska na vlasy, nebo ani to ne.

    Jak poznat zralé avokádo po hmatu?

    Vzhledem k výše popsaným odrůdám avokáda a jejich vzhledu nemá příliš smysl řídit se barvou slupky. Nefunguje to.  Správně zralé avokádo musí být na omak pružné a neklade přílišný odpor stisku, není potřeba ho tedy kdovíjak mačkat. Není to kokos.

    Takže máte dvě možnosti. Koupit si avokádo tak akorát zralé, ale můžete riskovat, že před vámi už někteří jeho zralost stiskem zkoušeli, tudíž může být slušně pomačkané. Nehledě na to, že tato místa pak ráda hnědnou, stejně jako u potlučeného jablka. Druhá varianta je, že pokud na spotřebu nespěcháte, tak si koupíte to nezralé, tedy na omak tvrdé, a necháte mu zhruba 3 dny na dozrátí. Pokud sáhnete na přezrálý kus, je příliš měkký až kašovitý. Takovému se raději vyhněte úplně.

    Jak už to v životě bývá, každý zcela jistě preferuje jinou zralost avokáda. Někdo tak akorát, někdo ta uvnitř téměř hnědá. Dobrá zpráva ale je, že na tom vlastně není nic těžkého – párkrát si to vyzkoušíte, a už se příště nespletete.

    Avokádo s hnědými skvrnami nebo našedlou slupkou

    Ačkoliv většinou od pohledu zralost nepoznáte, přecijen existuje jedno malé vodítko. Jenže se týká pouze a jen zelené odrůdy Fuerte. Na té druhé pochopitelně žádné tmavé skvrny neuvidíte, protože je jednoduše tmavé celé. Takže: pokud na sobě má avokádo hnědé či tmavé skvrny, je pravděpodobně přezrálé. Hnědnutí začíná nejčastěji u stopky. Tmavé skvrny ale mohou znamenat i nešetrné zacházení a pomačkání. Doporučujeme tenhle kus přenechat někomu jinému, kdo ještě nepřečetl náš článek.

    Pokud narazíte na avokádo s našedlou slupkou, opět to signalizuje, že něco není úplně v pořádku. Sice není zkažené, ale nejspíš bylo skladováno v podmínkách, kde docházelo ke střídání teplot, což je pro jeho kvalitu zcela devastující. Ani takové avokádo si nenoste domů.

    Jak poznat zralé avokádo podle stopky?

    Zrovna stopka je poměrně spolehlivým ukazatelem. Pokud nejde odloupnou, anebo velmi ztěžka, je avokádo nezralé. Pokud je dužina pod stopkou nahnědlá, nebo dokonce úplně hnědá, je nejen přezrálé a může jít i o náznak zahnívání.

    Tak akorát zralé avokádo by mělo mít dobře odloupnutelnou stopku a dužina pod ní by měla být zelená, zelenožlutá až nažloutlá.

    Eat me, ready to eat

    Pokud někde narazíte na avokádo s nálepkou „eat me“ nebo „ready to eat“, znamená to, že je už zralé a určené k (rychlé) spotřebě. Rychlostí blesku totiž dokáže i přezrát, zejména v létě.

    Jaká je správná konzistence avokáda?

    V ideálním případě se dá popsat jednoduše – máslová. Když avokádo podélné rozříznete, půjde vám do něj krásně zabořit lžíce a snadno dužinu plodu objedete kolem dokola. Slupka by měla jít snadno oddělit od mazlavé dužiny.

  4. Jak skladovat avokádo?

    Jak pěstovat avokádoPokud jste sáhli po nezralém, sice není ke spotřebě hned, ale nezoufejte. Vložte ho do papírového sáčku nebo ho zabalte do novin a nechte na temném místě při teplotě kolem 20 stupních Celsia, takže taková pokojová teplota je ideální. Jestliže máte víc kusů, avokáda si poradí sama. Uvolňují totiž ethylen, který urychluje zrání. Máte-li ale pouze jeden kus, přihoďte do sáčku banán nebo rajče. Mělo by to zrání trochu napomoct.

    Když si ho přinesete domů zralé, je nejlepší je ho sníst hned a celé. Avokádo totiž obsahuje látku polyfenol, který na vzduchu oxiduje a hnědne. Takže ať už ho rozkrojíte anebo z něj připravíte pomazánku na později, případně jakýkoliv jiný syrový pokrm z avokáda necháte stát delší dobu na stole, je potřeba ho zakapat citronovou nebo limetkovou šťávou, aby dužina avokáda nezhnědla. Většinou ale ani tohle stoprocentně proti hnědnutí nezabírá. Zkusit můžete polovinu avokáda i zakrýt fólií nebo

    Celé a nenarušené plody avokáda je vhodné skladovat při teplotě mezi 7 až 19 stupni Celsia. V těchto podmínkách to zvládne zhruba měsíc. Do lednice ale určitě nepatří, začalo by uvnitř černat.

  5. Superpotravina avokádo – co obsahuje?

    Konzumace avokáda je vhodná napříkla pro těhotné a kojící ženy. Ale nejen pro ně. Avokádo je doporučeno zařadit do jídelníčku i sportovcům, vegetariánům a veganům. Reguluje také cholesterol a snižuje krevní tlak. Doporučuje se užívat například i při nervových onemocněních, kožních problémech, nebo při problémech s játry či při zánětech močových cest.

    Díky svému složení při přidání do pokrmu napomáhá snížení pocitu hladu, což pomáhá při hubnutí a redukčních dietách. I tady ale platí, že dobrého pomálu. Jeden plod má totiž kalorickou hodnotu kolem 2000 kJ, což je v leckterém případě i třetina celodenního příjmu.

    Tuk

    Největší složkou avokáda s největším benefitem pro lidské tělo je tuk. (Zabírá cca 80 % dužiny – pro srovnání: máslo ho obsahuje 82 %.) Zvlášť ten avokádový je daleko přínosnější, než sladká fruktóza z jakéhokoliv jiného ovoce. Avokádový tuk obsahuje přes 60 % mononenasycených mastných kyselin, zhruba 15 % nasycených mastných kyselin a okolo 10 % polynenasycených mastných kyselin. Mononenasycené mastné kyseliny jsou pro tělo zdravé, a je jich tu právě skoro ¾ obsahu. Zatímco polynenasycené mastné kyseliny úplně ideální nejsou, ale těch je tu zanedbatelné množství. Zhruba 1 % kalorického příjmu za den (zdravý jedinec jich snese totiž až 5 %). Navíc díky tuku avokádo zabezpečuje efektivní vstřebatelnost všech ostatních látek, které obsahuje (například vitamíny rozpustné v tucích – znamená, že bez tuku daný vitamín tělo neumí využít).

    To, sečteno, podtrženo a přeloženo do „lidštiny“ znamená, že avokádo je díky tomuto poměru tuků jednou z nejlepších potravin, po kterých můžete sáhnout!

    Vitamíny a minerály

    Další skvělou a zdraví prospěšnou složkou jsou vitamíny. A že jich obsahuje opravdu hodně! Jejich celkový seznam je pekelně dlouhý, ale tady jsou aspoň některé z nich:

    VitamínObsah
    Vitamin K1až 35 % doporučené denní dávky
    Vitamin B9až 30 % doporučené denní dávky
    Vitamin Caž 20 % doporučené denní dávky
    Vitamin B5až 20 % doporučené denní dávky
    Draslíkaž 20 % doporučené denní dávky
    Vitamin B6až 20 % doporučené denní dávky
    Vitamin Eaž 15 % doporučené denní dávky
    Hořčíkaž 10 % doporučené denní dávky
    Manganaž 10 % doporučené denní dávky

    Vláknina

    Avokádo obsahuje zhruba 30 % doporučené denní dávky vlákniny. Asi čtvrtina této vlákniny je rozpustná, tři čtvrtiny nerozpustná. Ta rozpustná je výborná na přátelské bakterie ve vašich střevech.

    Antioxidanty

    Jsou to výživné látky, které působí proti škodlivým volným radikálům v těle. Stejně jako červené plody, obsahuje avokádo například karotenoidy, nebo lutein a zeaxantin, které jsou nesmírně důležité pro zdraví očí.

    Pozor! Avokádo (celé, od plodů až po listy) obsahuje mimo jiné taky persin. Nám, lidem, nijak neškodí. Zato je silně jedovatý například pro papoušky nebo kanárky. A otrava většinou nekončí příliš šťastně. Způsobuje totiž překrvení plic, jater a sleziny, případně také k odumírání tkáně slinivky břišní. Z toho samého důvodu by se nemělo podávat raději ani kočkám a psům. Zvlášť těm menším.

  6. Jak zasadit avokádo?

    Jak pěstovat avokádoV našich zeměpisných podmínkách je nejlepší pěstovat avokádo jako pokojovou rostlinu. Není nijak náročné na půdu, úplně mu postačí lehká, mírně kyselá zemina, kterou běžně seženete v zahradnictvích. Vyžaduje vlhkou, ale ne přemokřenou zeminu. Když trpí suchem, svěsí a nakonec shodí listy. Pokud je příliš zalité, listy naopak hnědnou. Avokádo má rádo i občasné navlhčení postřikem na list. Hlavní avokádová sezóna je od května do června, kdy jsou plody nejchutnější.

    1. Základem je výběr správného avokáda. Nejlepší je vzít pěkné a zralé.
    2. Opatrně avokádo podélně nakrojte až k pecce a jemně plod „rozlouskněte“. Vyloupněte semeno (pecku) z plodu. Očistěte jej od zbytků dužiny, omyjte ho vodou a setřete papírovou utěrkou nebo hadříkem. Slupku nijak nepoškozujte, neškrábejte ani nesloupávejte!
    3. Zapíchněte 4 párátka do spodní třetiny pecky (to je ta širší část) tak, aby byla pravidelně po obvodu pecky.
    4. Semeno položte do sklenice s vodou nebo na ni tak, aby párátka umožnily stálé ponoření spodní části pecky ve vodě (2/3 by měly zůstat na vzduchu, 1/3 ponořená ve vodě). Připomíná to při troše fantazie zvířátka z kaštanů. Sklenici umístěte někam, kde je stálá teplota (21 – 27 stupňů), třeba na topení.
    5. Vodu měňte každé dva dny, aby nečistoty (plísně, bakterie, kvašení atd.) nebrzdily proces klíčení, nebo úplně neznehodnotily pecku.
    6. Přibližně 5-6 týdnu sledujte, zda se objeví kořínky. Vyčkejte ještě, než se objeví první lístky. Nikdy nenechte hlavní kořen vyschnout, nebo by vám avokádo zahynulo. Spolu s lístky je avokádové miminko připraveno k přesazení do květináče.
    7. Vyberte avokádu vhodné místo. V našem podnebí by většinu času by měly být rostliny avokáda zasazeny v květináčích a mělo by se s nimi hýbat kvůli měnícímu se počasí. Nemají totiž rády přímé slunce a nesnesou teplotu klesající pod 7 stupňů Celsia.
    8. Pokud dříve než kořeny vyraší vrchní listnatá část, semeno zasaďte do květináče rovnou, aby vrchní třetina vyčnívala ze zeminy. V tuhle chvíli avokádu postačí už běžná pokojová teplota.
      Avokádo může mít půdu o téměř jakékoliv úrovni pH. Měla by ale obsahovat málo soli a dobře se odvodňovat (na dno květináče položte nejprve kameny jako drenáž, až poté zasypejte substrátem). Půda nemusí být zpočátku hnojena, aspoň dokud keř nebude minimálně 1 rok starý. Od té chvíle lze používat hnojivo 1-2x ročně.
    9. Květináč vyberte cca 20-25 cm velký, naplňte ho obohacenou půdou zhruba 2 cm pod okraj. Nejlepší je pro něj 50/50 směs ornice a kokosového vlákna. Uhlaďte hlínu a jemně ji udusejte. Jakmile je substrát takto připravený, vykopejte pro avokádovou rostlinku úzkou díru, ale dostatečně hlubokou na kořeny a pecku avokáda (nejdřív vyjměte párátka). Kořeny se snažte nepoškodit, avokádo nemá hrubé zacházení rádo. Opatrně zahrabte avokádovou pecku do hlíny tak, aby horní polovina semene byla nad povrchem půdy. Hlínu kolem pecky jemně udusejte.Jestliže volíte hydroponickou variantu pěstování, použijte keramzit.
    10. Aby se avokádo příliš nevytahovalo do výšky, můžete ho na vrchu pravidelně zaštipovat. Vytvoří pak košatější korunku a rozvětví se. Zastřihávání je ale potřebné i kvůli kvetení. V domácích podmínkách vypěstujeme stromek maximálně dvoumetrový, můžete ale vytvořit i bonsai.
    11. Plody nese za 4 – 8 let, ale klidně až za 15 let, nebo taky nikdy. V našich podmínkách je to totiž výjimečné. Díky své vzácné vlastnosti dokáže stromek plodit podlouhlé ovoce i bez opylení (ale bez pecek). Dozrávání avokád může být klidně až 8 měsíců!

    Kdo chce vyzkoušet i jiný postup, lze pecku špičkou nahoru a plochou stranou dolů zatlačit do lehkého substrátu (2/3 pecky by měly ale zůstat nad zemí). Zalévejte ji a je šance, že taky vyroste

  7. Jak pečovat o avokádo?

    Avokádo je na péči celkem nenáročné. Stačí mu pokojová teplota a 1-2x týdně zalít shora do květináče. Nejradši má vodu o pH 6-7,5, nebo dešťovou, ale bude rádo i za odstátou vodu z kohoutku. Dbejte na to, aby mu nestála voda v misce, jinak vám začnou hnědnout listy. V zimě zalévání trochu omezte.

    Pokud ho chcete mít přes léto venku, nevystavujte ho přímému slunci a dávejte pozor na to, aby teplota nikdy neklesla pod 7 stupňů.

    Rostlinku přesazujte do většího květináče pokaždé, jakmile dostatečně povyroste. Při tom vždy dávejte pozor, abyste neporušili kořenový systém. Po obvodu přisypte substrát a až po zalévání slehne, přisypte další.

    Skůdci

    Můžete se setkat například s mšicemi, mají totiž avokádové listy opravdu rády. Takže když se jimi vaše avokádo nakazí, zbavte se jich. Všechny je nejprve smyjte například ve sprše a ty, které vydržely, posbírejte ručně. Až budou všechny pryč, posprejujte rostlinku vodou s malinkou dávkou mycího prostředku (opravdu stačí pár kapek) a čajovou lžičkou nimbového oleje. Mšice se nebudou chtít vracet. Kontrolujte stromek každý týden znovu a pokud bude potřeba, proces zopakujte.

  8. Avokádo v kuchyni

    Často se servíruje jen rozpůlené, ochucené solí a citronovou šťávou. Pokud se chystáte ho použít k další přípravě, vydlabejte ho lžící. Dužina se výborně hodí do salátů. Skvělé jsou i pomazánky, například se sýrem neb vajíčkem. Nepřipravujte avokádo zasyrova ale příliš dopředu, protože oxiduje a hnědne. Avokádo lze ale podávat i jako přílohu, moc dobře chutná v kombinaci s kuřecím masem. Dokáže ale zjemnit i ostrost pálivých jídel, což se týká zejména mexické kuchyně. Je využíváno ale i v sushi.

    Guacamole

    Nejznámější je asi guacamole, tedy pokrm, který avokádo proslavil. To pravé se připravuje z avokáda, cibule, česneku, citronové šťávy a kůry, čerstvého koriandru a omáčky taco. Přidat můžete i na drobno nakrájená rajčata. Variací je ale hodně. V misce všechno promícháte a voilà! Hotovo. Podává se s nachos nebo zeleninou jako dip, nebo ho můžete použít i jako pomazánku.

    Avokádový olej

    Avokádo samotné je nejen velmi výživné, ale olej z něj může velmi zvýšit nutriční hodnotu ostatních zeleninových potravin třeba v salátu. Navíc pomáhá proti únavě a celkově zlepšuje imunitu. Seženete ho ve velkých obchodních řetězcích nebo ve specializovaných obchodech se zdravou výživou.

    Pecka z avokáda

    Podle posledních studií se do jídla dá využít i pecka, což se určitě leckde dočtete. Dle výzkumů totiž až 70 % antioxidantů celého avokáda obsahuje právě jeho jádro. Navíc má silné protizánětlivé účinky a další antibakteriální a antivirotické vlastnosti.

    I přes veškeré výhody je konzumace ale trochu problematická. Stejně, jako jádra meruněk nebo broskví, obsahuje trošku amygdalinu. Je to kyanid, který může být při vysokých dávkách toxický. Proto se konzumace pecek nedoporučuje těhotným a kojícím ženám, malým dětem a obecně lidem s jakýmikoliv zdravotními komplikacemi.

    Pokud byste se rozhodli semena avokáda využít, nejprve ho rozdrťte na menší kousky třeba paličkou na maso a poté v mixéru rozemelte na prášek. Ten můžete po troškách přidávat téměř do čehokoliv, ale pozor, je mírně nahořklé.


D
Dana 07.07.2019 – 11:04

Dobrý den prosim o radu vypěstovali jsme avokado z pecky.Krásné vyrostlo, mělo 4 zelené listy, najednou jsou listy skvrnite, hnede.Dočetla jsem se se ze je to zálivkou, přemokřene. Moc nezalivam ,ale pro jistotu jsem celý květináč vysypala a půda byla v pořádku i kořeny.Tak teď nevím co s tím .Děkuji za vaši radu

Odpovědět

J
Johana 19.09.2019 – 10:27

Dobrý den, prosím,poradíte mi jaké hnojivo je pro avokádo nejlepší? ( mám 4 roky starou,cca 1,5m vysokou rostlinu). Děkuji J.Šidlová

Odpovědět

N
Nikola 18.05.2020 – 19:30

Dobrý den, avokádo mám přes rok a krásně mi rostlo, nyní jsem se dočetla že by se měli zaštipovat atak jsem poslední dvě patra listů zaštípla. Během dvou týdnů spodní listy uschly i uštíplá část a vypadá to že rostlina umírá. Zaštípla jsem avokádo špatně? Případně jak ho zachráním. Děkuji

Odpovědět

M
Markéta 19.05.2020 – 08:57

Avokádo roste pěkně, ale vždy po třech listech, na kterých se po asi dvou týdnech objevují hnědé skvrny. Avokádo zalévám jen zřídka a vždy jen trochu. Navíc v květináči nemůže stát voda. Proč to tak je, případně jak docílím toho, aby listy zůstaly zelené? A ještě prosím o radu, jak správně zastřihávat avokádo, protože nevím, co můžu zastřihnout, a co ne, aby se mi nestalo to, co se stalo Nikole. Rostlinka je ještě mladá, deset měsíců, má tři patra listů a je 20 cm vysoká. Děkuji M. Nedomová

Odpovědět

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.