Jak se správně drží sklenice s vínem

Lapetka
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak se správně drží sklenice s vínem

    Jak se správně drží sklenice s vínem

    V tomto hovoří etiketa poměrně jasně. Sklenice s vínem se drží za stopku. Důvody jsou dva – jeden estetický a jeden praktický. Na ten estetický už spousta z nás jistě přišla sama – naleštěná sklenička se velmi rychle „upatlá“, což nevypadá příliš hezky, ani vábně – a to si sklenice vína rozhodně nezaslouží.

    Tím praktickým důvodem je pak to, že držením za stopku neovlivňujete teplotu vína. Platí pravidlo, že čím chladnější nápoj je ve skleničce nalitý, tím níže byste měli skleničku za stopku držet. Šumivá vína, která se servírují nejchladnější, byste tak měli držet na stopce úplně nejníže, bílá vína někde uprostřed a červená v horní části stopky u skleničky, tedy pod dnem skleničky.

  2. Jak podávat víno

    Jak jsme zmínili v boxíku výše, nejvyšší teplotu při podávání mají červená vína – ta se servírují při teplotě okolo 12-18°C. Při té nižší hranici lehčí červená vína, 16-18°C pak mohou mít těžší, vyzrálá červená vína. Červené víno můžete otevřít klidně i 30-60 minut před jeho podáváním, a nalévat byste jej pak měli do kulatých, buclatých sklenic, kde má víno větší přístup kyslíku a má tak šanci se rozvinout v chuti i vůni.

    Bílá vína byste měli podávat při teplotě 7-11°C. Ve spodní polovině tohoto rozmezí vína sladká, v té horní pak bílá suchá vína. Bílé víno podávejte do menších, užších sklenic – díky tomuto tvaru (i velikosti a tím pádem častějšímu dolévání) zůstane víno déle svěží a v ideální teplotě.

    Nejvychlazenější podávejte šumivá vína – jejich teplota při servírování by měla být okolo 4-8°C. Tato vína se podávají v tzv. flétnách, tedy velmi úzkých, vysokých skleničkách – samozřejmě také na stopce. Pokud chcete podávat šumivé víno s ovocem, je možné ho naopak nalít do širokých, mělkých skleniček s vysokou stopkou, známých jako šampaňský pohár.

  3. Jak skladovat víno

    Pokud se nebudeme bavit o speciálních chladničkách na víno, pak je úplně nejvhodnějším způsobem skladování tmavý a poměrně studený sklep, ale dobře poslouží i chladnička.

    Víno byste v žádném případě neměli mít vystavené ve vitrínce obývacího pokoje, a to ani, pokud jste si koupili nebo dostali darem některý ze stojanů na vína. Jestliže je to stojan na jedno víno, můžete do něj na chvíli víno odložit, než rozlejete hostům, pokud se do něj vejde vín více, patří do temna a chladu sklepa.

    Pokud je víno vybaveno korkovou zátkou, měla by láhev ležet, aby korek nevyschnul. Poslední dobou se láhve zátkují šroubovacím uzávěrem – nebojte se, nijak to vínu neškodí.

    S výjimkou těch archivních jsou vína určená k přímé spotřebě – nějakou dobu samozřejmě vydrží, ale dlouho byste s jejich otevřením neměli otálet. Po otevření byste víno měli spotřebovat tentýž den – v lednici sice den nebo dva vydrží, ale jeho kvalita se bude vytrácet.

  4. Jak otevřít víno

    Nejprve nožíkem odstraňte horní část fólie, která zakrývá zátku – některé láhve už jsou zazátkovány tak, že stačí potáhnout za připravený, před-natrhnutý koneček a vrchní část fólie velmi jednoduše oddělíte. Pokud to na vaší láhvi není, použijte nožík – u těch profesionálnějších vývrtek je jejich součástí.

    Zbytek fólie nechejte na láhvi a naopak si dejte pozor, abyste z láhve opravdu odstranili z fólie vše, co by mohlo přijít do styku s vínem při jeho nalévání. Pokud chcete působit jako opravdoví profíci, můžete ústí láhve otřít, ideálně bílým, látkovým ubrouskem.

    Poté opatrně, abyste nepoškodili a nerozdrobili korek, zavrtejte do středu zátky vývrtku. Dejte si pozor, abyste korek neprovrtali skrz. Poté začněte opatrně zátku vytahovat. Jakmile je skoro venku, můžete vývrtku odšroubovat a zátku vytáhnout rukou. Zvukové efekty, které vydává korek, když se z láhve příliš rychle vytáhne, nejsou žádoucí. Po otevření můžete hrdlo láhve ještě jednou otřít.

    Pokud podáváte víno červené, můžete jej přelít do skleněné, speciálně k tomu určené karafy, tzv. dekantéru, ve kterém se víno provzdušní. Díky tomu se zvýrazní jeho chuť i vůně. U starších vín slouží přelití do dekantéru navíc k oddělení sedliny.

    Nezapomeňte, že i když ochutnáte jen skleničku vína, měli byste si pohlídat, za jak dlouho můžete sednout za volant – přečtěte si něco o tom, jak se alkohol v krvi odbourává.

    Víno býví i součástí míchaných nápojů s ledem. Podívejte se, jak si můžete nechat led vyrobit.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.