Jak uvařit fazole

Marie Janáčová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit fazole

    Jak uvařit fazole?

    Suché fazole přeberte a odstraňte všechny nevzhledné kousky. Pečlivě zkontrolujte, zda mezi fazolemi nejsou kamínky, tráva apod. Fazole properte pod proudem tekoucí vody v cedníku. Poté fazole dejte do velkého hrnce s vodou, přikryjte pokličkou a nechte je přes noc máčet v lednici. Dosáhnete pak ideální konzistence při vaření a navíc z fazolí vyplavíte nadýmavé látky. Fazole se přes noc zvětší až dvojnásobně. Další den po máčení fazole propláchněte v cedníku důkladně vodou.

    Fazole vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly všechny ponořené. Přidat můžete lžíci oleje, který zabrání přetečení vody a pěnění. Fazole vařením opět nabudou na objemu, proto hlídejte, zda jsou všechny ponořené a případně dolívejte vodu. Fazole vařte na menší nebo střední plamen, dokud nejsou měkké, vaření může trvat až 2 hodiny. Pokud jsou ale dostatečně namočené předem, budou uvařené rychleji. Záleží také na druhu fazolí, malé bílé a černé fazole uvaříte zhruba za hodinu, kdežto červené, mramorované a velké bílé uvaříte za hodinu a půl až dvě hodiny.

    Fazole nesmí být rozbředlé, proto je zkoušejte vidličkou. Nesmí být ani tuhé a tvrdé. Jakmile jsou hotové, sceďte je a můžete je používat dále. Ideálně se hodí do polévek, salátů, rizot, mexických receptů nebo si třeba můžete připravit pravou anglickou snídani.

  2. Jak uvařit fazole z konzervy?

    Fazole v konzervě jsou již uvařené, proto nevyžadují žádné další složité tepelné úpravy, stačí je pouze ohřát. Koupit můžete buď fazole v čistém nálevu nebo v rajčatové (příp. chilli) omáčce. Tyto fazole ohřejte i s omáčkou a přidejte do jídla, ideálně se hodí právě na různé mexické směsi.

    Obecně je ale lepší používat fazole suché, které si uvaříte sami a omáčku připravit domácí. Omáčka z konzerv bývá často plná cukru a ochucovadel, které při domácí přípravě můžete s klidem vynechat.

  3. Jak uvařit fazole mungo?

    Fazole mungo jsou druh luštěniny, která pochází z Indie, je velmi vhodná ke klíčení a právě naklíčené fazolky se často využívají v asijské kuchyni.

    Pokud zakoupíte suché fazole mungo, nakládejte s nimi jako s ostatními fazolemi. Propláchněte je a nechte je alespoň 4 hodiny před vařením namáčet (můžete ale i déle). Poté je stejně jako klasické fazole uvařte do měkka, trvá to zhruba 45 minut. Fazole mungo ve vaší kuchyni najdou využití podobně jako klasické fazole, použijte je do polévek, salátů, do směsí atd. Můžete si je také jenom tak opražit a jíst jako pochutinu.

    Druhou možností, jak konzumovat mungo, jsou naklíčené výhonky. Tyto naklíčené fazolky by se neměly dlouze tepelně upravovat, protože pak ztrácí své zdraví prospěšné látky. Ideálně je konzumujte v syrovém stavu, skvěle se hodí do různých salátů a receptů na asijský zůsob. Pokud je nechcete jíst syrové, krátce je blanšírujte. Blanšírování znamená krátké ponoření do horké vody (spaření) a následné rychlé ochlazení.

  4. Jak uvařit fazole v tlakovém hrnci?

    Pokud zapomenete fazole předem namočit, vyzkoušejte tlakový hrnec. V papiňáku je totiž můžete rychle uvařit i bez předmáčení. Menší fazole uvaříte v papiňáku za 20-25 minut, velké fazole za 30-34 minut. Pokud máte fazole předem namočené, bude vám stačit čas zhruba poloviční. Časy varu se ale mohou lišit v závislosti na konkrétním druhu tlakového hrnce a dle toho, jak chcete s fazolemi dále nakládat (jak moc měkké mají být).

  5. Jak uvařit fazole na kyselo?

    Fazole se dají připravit různými způsoby, v každé domácnosti na ně najdete jiný recept. Oblíbený způsob úpravy jsou fazole na kyselo, vyzkoušejte je, netradiční nakyslá chuť fazolí vás dostane. I fazole na kyselo se mohou připravit vícero způsoby, a tak jsme pro vás vybrali dva zajímavé recepty, které rozhodně stojí za vyzkoušení.

    Fazole se špekem

    Budete potřebovat lžíci vepřového sádla, 100 g vaší oblíbené klobásky, 30 g špeku, 500 g uvařených červených fazolí, 50 ml octa, pepř, sůl.

    Na sádle opečte kolečka klobásky a na kostičky nakrájený špek. Následně přidejte fazole a vše společně osmažte. Osolte a opepřete a na závěr do pánve přidejte cca 4 cl octa a zhruba 2 minuty ještě smažte. Po naservírování polijte fazole zbylým octem z pánve a podávejte jídlo s čerstvým chlebem.

    Krémové fazole na kyselo

    Připravte si 500 g bílých fazolí, 1 cibuli, vývar, olej, sůl, pepř, ocet, mouka, bylinky dle chuti.

    Cibulku si nakrájejte na jemno a osmažte, přidejte k ní uvařené fazole a podlijte je vývarem. Připravte si jíšku na zahuštění a vmíchejte ji do směsi. Povařte směs s jíškou asi 10-15 minut, dokud nebude mít správou konzistenci. V případě potřeby rozřeďte vodou nebo ještě přidejte jíšku. Přidejte trošku octu, soli a pepře dle chuti. Někdo rád kyselejší, jiný to s octem nepřehání. Na závěr přidáme trochu bylinek pro lepší trávení (petrželka, tymián, bazalka apod.), Fazole podáváme s opečenou klobáskou a chlebem.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.