Jak se správně dělá grog

Martina Opravilová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak se správně dělá grog

    Co je třeba k přípravě grogu

    Jedním z velkých pozitiv grogu je také fakt, že k jeho přípravě příliš mnoho surovin nepotřebujete. Při přípravě klasického grogu si vystačíme jen s rumem (ideálně kvalitním), horkou vodou, trochou cukru a citronem. Z těchto 4 surovin vykouzlíte během chvilky skvělý nápoj, který v chladných zimních dnech perfektně zahřeje. Jen to sami vyzkoušejte!

    Před konzumací grogu však (kvůli obsahu alkoholu) zvažte, zda nebudete potřebovat sednout za volant. Nezapomínejte, že alkohol v krvi přeci jen nějakou dobu vydrží. Neriskujte bezpečí své ani jiných lidí!

  2. Jaké existují druhy grogu

    Pravdou také je, že není grog jako grog. Ten klasický se skládá především z rumu a vody. Existuje však řada dalších druhů tohoto horkého alkoholického nápoje. Pojďme si nyní představit ty nejznámější.

    Klasický grog

    Jak už bylo zmíněno, pravý grog se skládá z rumu, horké vody, citronu a trochy cukru. První zmínka o něm pochází již z 18. století.

    Grog z griotky

    V tomto případě se jedná o variantu, kterou ocení především jemnější pohlaví. Jak název napovídá, jednu z hlavních surovin zde tvoří griotka. Nápoj má oproti klasické variantě sladší chuť, zároveň také nižší obsah alkoholu.

    Příprava grogu z griotky je totožná s přípravou klasického grogu (viz níže). Nepoužijeme však velký panák rumu, ale pouze malý panák společně s větším panákem griotky.

    Grog z ginu

    Trochu netradiční variantou je grog z ginu. Pro jeho přípravu budeme potřebovat kromě ginu a horké vody také 2 hřebíčky, trochu šťávy z citrónu, cukr a kousek skořice.

    Drobně se také liší způsob přípravy. Všechny suroviny vložíme do hrnce, který pomalu přivedeme k varu. Směs chvíli povaříme. Na závěr grog přecedíme a můžeme jej podávat!

    Grog s čajem

    Představit si musíme také grog s čajem. Rozdíl mezi klasickým grogem a tímto druhem je především v tom, že zde pro zalévání rumu nepoužijeme vodu, ale čaj.

    A jak takový grog připravit? Nejdříve si uvaříme čaj (ideálně pak černý), který osladíme 2 kostkami cukru. Do jiné nádoby poté vložíme plátek citrónu, přidáme panák rumu a vše následně čajem zalijeme.

  3. Jak se správně dělá grog

    Nyní se podívejme na to, jak správně pravý grog připravit.

    Dostatek pozornosti věnujte výběru rumu – kvalitní rum je pro vynikající chuť grogu naprosto stěžejní.

    Příprava tohoto nápoje začíná nalitím 0,04 cl rumu do nádoby. Následně přidáme 2 kostky cukru (doporučujeme použít ten třtinový) a vše zalijeme horkou vodou. Směs zamícháme. Grog podáváme ve sklenicích ozdobených plátkem citrónu.

    Vzhledem k tomu, že budete při přípravě pracovat s horkou vodou, je třeba dobře zvolit nádobu, do které ji budete lít.

    Pokud se chcete vyhnout alkoholu, můžete se v chladných dnech zahřát jinými nápoji. Skvěle poslouží například zázvorový čaj. Nebo také dobrá káva! Podívejte se, jak připravit 24 různých kávových nápojů!


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak se správně


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás