Jak jíst fíky

Marie Janáčová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak jíst fíky

    Jak jíst čerstvé fíky?

    Máte dvě možnosti, jak čerstvé fíky získat, buď si je utrhnete přímo ze stromu na dovolené ve sluncem zalitých destinacích nebo si je koupíte v obchodě.

    Jak jíst fíkyNabídka čerstvých fíků v českých obchodech není nijak závratná, ale čas od času se ke koupi někde objeví. Před tím, než fíky přinesete na pokladnu, ujistěte se, že jsou fíky zralé. Fíky mají mnoho odrůd, barva se tedy může lišit, některé jsou zelené, jiné fialové nebo hnědé, zralost ale poznáte především na omak. Fíky musí být měkké. Tvrdé fíky nejsou zralé, nekupujte je.

    Dále si dávejte pozor, aby fíky nebyly nijak poškozené, jelikož je jejich slupka tenká a náchylná na zranění, dívejte si, zda v ní nejsou trhliny a není výrazně potlučená. Dávejte si pozor taky na plíseň, hnilobu nebo zápach.

    Čerstvé fíky spotřebujte do 2-3 dnů. Skladujte je v chladnu, nejlépe v lednici. Jelikož se jedná o výrazně měkké ovoce, rychleji se kazí.

    Čerstvé fíky se dají konzumovat dvěma způsoby. Prvním způsobem je sníst fíky celé i se slupkou. V takovém případě fíky důkladně umyjte čistou vodou, odtrhněte stopku a snězte je vcelku. Slupka je tenká a nasládlá. Takto vcelku je vhodné fíky jíst např. právě na dovolené, kde si je utrhnete ze stromu.

    Z obchodu je můžete vcelku konzumovat také, ovšem je zde už jisté riziko chemických postřiků a různých bakterií. Proto je vždy důkladně myjte a prohlížejte jejich povrch už v obchodě. Před konzumací je taky vhodné odstranit zkrystalizovaný sirup (cukr), který z fíků vytéká, ne vždy je ale přítomný.

    Pokud vám slupka při jídle vadí nebo nechutná, snězte z čerstvých fíků pouze dužinu. Zde postupujte stejně jako třeba u kiwi, rozkrojte fík napůl a sladkou dužinu vyberte lžičkou.

  2. Jak jíst sušené fíky?

    Na rozdíl od čerstvých fíků koupíte fíky sušené v každém obchodě. Fíky se suší i se slupkou, takže je jíte vcelku. Sušené fíky jsou výborné jen tak samotné nebo se dají využít do nejrůznějších receptů. Před konzumací odtrhněte stopku, která většinou na sušených fících zůstává. Je dřevnatá, nechutnala by vám.

    Sušené fíky můžete přes noc namočit do džusu, vrátí se jim šťavnatost. Potom je můžeme jíst samotné nebo je jinak zpracovat.

    Fíky se hodí do studené kuchyně, můžete je přidávat do salátů, do smoothie nebo jogurtů, ale můžete z nich taky péct. Výborně se hodí jako doplněk do muffinů, sušenek, koláčů, buchet. V současnosti se fíky využívají také často při raw receptech, kde se z nich vytváří nepečený základ pro různé dezerty nebo z nich vytvoříte třeba báječné sladké tyčinky (na způsob müsli tyčinek).

    Po rozmixování získávají fíky ideální konzistenci pro tvorbu těchto pochoutek, dají se tvarovat. Skvěle se sušené fíky hodí jako přídavek i do ovesných kaší nebo právě do müsli.

  3. Jak vytvořit raw fíkové tyčinky?

    Jak jíst fíkyPřichystejte si sušené fíky a datle, mandle a kešu oříšky. Mandle a kešu přes noc namočte do vody, fíky a datle hodinu před zpracováním taky. Datle zbavte pecek a fíky stopek, potom je v poměru 1,5:1 společně rozmixujte.

    Až je směs dostatečně rozmixovaná, přidejte k ní trochu ořechů a mixujte dále. S ořechy to nepřežeňte, příliš ořechů může způsobit suché “těsto”. Raději jich dejte trochu, poté ochutnejte a případně dosypte a domixujte. Směs by měla být konzistenčně tvarovatelná a hutná. Měly by se z ní dát tvarovat kuličky apod.

    Z hotové rozmixované směsi libovolně vytvářejte vaše oblíbené tvary, můžete tvořit právě kuličky, válečky nebo hranaté tyčinky.

  4. Jak připravit fíky se sýrem?

    Fíky se nejčastěji konzumují samotné, skvěle se ale hodí i k jiným surovinám do různých pokrmů. Známá kombinace jsou fíky se sýrem. Výborně chutná k fíkům např. kozí sýr, jak připravit tuto kombinaci?

    Nachystejte si 2 čerstvé fíky, 120 g kozího sýru, 2 krajíce chleba, med, olivový olej, karamelizované ořechy a polníček či baby špenát.

    Z chlebů vykrojte kolečka bez kůrky velikosti jednohubek a zakapejte je olivovým olejem. Na každé chlebové kolečko dejte kousek kozího sýru a navrch kousek fíku. Takto naservírované jednohubky vložte do trouby rozehřáté na 200 stupňů a pečte je cca 5 minut, až získají opečený zlatavý okraj a sýr změkne.

    Po vytažení z trouby pokapejte každou jednohubku medem a posypejte nasekanými karamelizovanými ořechy. Podávejte je s polníčkem, baby špenátem nebo jiným mladým salátem.

  5. Jak jíst kaktusové fíky?

    Kaktusové (indické) fíky připomínají svým vzhledem klasické fíky, jedná se však o plody kaktusu rodu opuncie, konkrétně opuncie fíkové.

    Plody této rostliny před konzumací oloupeme jako banán a sníme vnitřek nebo je překrojíme napůl a vyjídáme vnitřek jako třeba u kiwi. Slupka se u tohoto ovoce na rozdíl od klasických fíků nejí. Kaktusové fíky se jí syrové, tepelně se neupravují. Dužina je sladká a má v sobě mnoho zrníček, které se konzumují společně s ní. Toto ovoce chutná trochu jako sladké hrušky.

    Můžeme je jíst jak samotné, tak je přidat do různých ovocných salátů nebo z nich udělat lahodné smoothie.


DK
Danuše Kovářová 16.09.2018 – 15:02

V naší zemi jsou k dostání fíky.Poprvé jsem je jedla v Baku,kde nám je v kbelíku přinesli. Můžete mi sdělit, jak je konzumovat.Děkuji

Odpovědět

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.