Jak jíst krevety

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak jíst krevety

    Jak vybrat krevety

    Krevety vybíráme podle toho, k jakému účelu je budeme chtít použít. Můžeme koupit krevety čerstvé, mražené nebo předvařené. Krevety loupané i neloupaní, malé, střední, velké nebo dokonce obří. Obecně platí, že čím větší kreveta, tím lepší výsledná chuť. Ale například v rizotu se vám budou více hodit krevety malé. Do salátu oceníte krevety větší. A na grilování třeba ty největší, které budou hlavním chodem a ozdobou vašeho grilovacího menu.

    Jak jíst krevetyKrevety mohou být lovené nebo i uměle chované. K dostání jsou mořské i sladkovodní, ale převažují ty mořské. Neloupané krevety (většinou ty čerstvé) je nutné nejprve oloupat. Syrová kreveta má našedlou barvu a je téměř průhledná. Jakmile je maso dostatečně tepelně upraveno, zneprůhlední, zbělá. Opět je to podobné jako v případě masa kuřecího.

    Krevety lze koupit čerstvé nebo mražené, dokonce i předvařené. Čerstvé je nutné vyndat z krunýře a odstranit jim i střívko. Postupujeme tak, že nejprve odstraníme krunýř, který se dá i šikovně naříznout. Pak podélně nařízneme celou krevetu a vyndáme dlouhé tmavé střívko. Ze syrové krevety se střívko vyndává snadněji než v případě krevet tepelně upravených.

    Pokud chceme mít krevety jako ozdobu našeho menu, tedy ty větší, které dáme například na sushi nebo nahoru na pokrm, sloupneme krunýř, ale bez ocásku. Za ocásek se pak kreveta drží při konzumaci. A tělíčko se z ocásku opatrně vykousne.

    Krevety mražené bývají většinou již připraveny pro konečnou tepelnou úpravu. Předvařené krevety jsou také připraveny pro snadnou doúpravu a konzumaci. Stačí je vyndat z lednice, nechat chvilku při pokojové teplotě a pak s nimi dál pracovat.

  2. Jak připravit krevety

    Pokud chcete zachovat intenzivnější chuť krevet, nevyhazujte krunýře, ale dejte je vařit do vody s krevetami. Když budete krevety opékat, grilovat nebo smažit, krunýře můžete vyvařit samostatně na základ krevetové polévky.

    Jak připravit krevety na pánvi

    Snadná a rychlá příprava krevet je na pánvi. Je to stejné jako s kuřecím masem, ale s tím rozdílem, že na rozehřátou pánev můžeme dát krevety pouze v jedné vrstvě. Tím se zajistí dokonalé propečení a bezpečnost vašeho pokrmu.

    Z každé strany pečte krevety asi 2 – 3 minuty, podle jejich velikosti. Můžete je během restování ochutit, ale nutné to rozhodně není – když použijete krevetu do hlavního jídla nebo do salátu. Pokud chcete krevety servírovat zvlášť, tak je osolte a ochuťte bylinkami nebo rybí omáčkou, případně podle preferovaného receptu.

    Než krevety z pánve sundáte, přesvědčte se pomocí překrojení jedné z nich, že jsou opravdu hotové.

    Jak připravit krevety na grilu

    Způsob přípravy krevet na grilu je zcela na vás. Můžete je opékat jen tak, na roštu. Nebo ne podtácku. Anebo je napíchněte na grilovací jehly a opékejte takto. Jen se ujistěte, že jsou kolem krevet dostatečně velké mezery, aby teplo z grilu mohlo propéct komplet celý obsah jehly.

    A jak na propichování krevet? Jehla by měla krevetou projít nadvakrát. Skrz ocásek a pak skrz nejsilnější místo těla kousek za hlavou. Mezi krevety můžete napíchat cokoliv, co máte rádi. Nebo je nechat na jehle samotné, ale ochuťte je solí a kořením nebo rybí omáčkou. Předtím je ještě potřete olejem.

    V případě grilování stačí 3 – 4 minuty z každé strany. U menších kousků to bude méně. Ale vždy se přesvědčte o tom, že je veškerá hmota propečená. Propečené krevety jsou bílé a růžové. Nikdy šedavé – šedavá je barva syrového masa krevet.

    Jak připravit krevety na sushi

    Na sushi se nejvíce hodí krevety vařené, podílně naříznuté. Pak na sushi položíme buď jen polovinu krevety, nebo krevetu celou, ale podélně rozříznutou napůl. Doba varu krevet by měla být 2 – 3 minuty, ale zase je nutné upravit čas přípravy podle velikosti krevet. Vaříme v mírně osolené vodě, které máme jen tolik, aby byly všechny krevety ponořené. Víc není třeba.

    Krevety na sushi je nejlépe uvařit. A to v mírně osolené vodě. Vařit dávejte krevety vyloupané a zbavené střívka, viz popis v boxíku jedna. Doba varu je asi 2 minuty – dokud krevety nezrůžoví. Vody k vaření stačí málo, jen tak, aby byly všechny klevety ponořené.

    Důležité je, aby se krevety během varu promíchávaly. Horká voda se musí dostat na všechny krevety, ze všech stran, aby byla veškerá hmota provařená. Ihned po ukončení varu krevety zchlaďte. Díky prudkému zchlazení neztratí svou krásnou barvu. Tímto jsou krevety do sushi připraveny.

    Jak připravit předvařené krevety

    Předvařené krevety jsou růžové a vlastně již hotové. Takže jejich příprava je neskutečně snadná: stačí je pouze prohřát a smíchat s hotovým pokrmem. Žádné komplikace, ke konečné přípravě předvařených krevet stačí jen jedna či dvě minuty.

  3. Jak jíst krevety

    Krevety konzumujeme podle toho, jak jsme si je připravili nebo podle toho, jaký pokrm jsme si z nich objednali. V rizotu nebo salátech, v kung pao anebo v polévce máme krevety již tak, se jedí, Tedy je jen nabereme na lžíci či příbor a jíme.

    Jiné je to s krevetami, kterým byly ponechány ocásky. Jedná se o velké druhy krevet, které zdobí celé jídlo. V takovém případě je chytneme za ocásek a postupně odkusujeme. Nebo vykousneme najednou z ocásku, který pak jen položíme na připravený talířek. Stejné je to s krevetami obalovanými, co se servírují jako vynikající předkrm.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.