Jak jíst granátové jablko
-
Jak naporcovat granátové jablko
Granátové jablko má velmi tuhou slupku a velmi měkoučký, šťavnatý a hlavně vynikající obsah plný vitamínů a osvěžující šťávy. Granátové jablko je uvnitř tvořeno množstvím malých peciček či semínek, okolo nichž je porostlá dužnina. Vše je jakoby naskládáno na sobě a celek má kulovitý tvar. Na několika místech jsou silnější a tuhé slupky, které vnitřní prostor granátového jablka jakoby vyztužují.
Postup pomocí dvou polovin
Dostat se do granátového jablka můžeme v podstatě dvěma způsoby. První z nich více destrukční, kdy v polovině granátového jablka napříč a okolo celého obvodu prořízneme slupku. Ale jen slupku, nožem se hlouběji nepouštíme.
Pak jablko rozloupneme, polovinu si položíme na dlaň, semínky dolů. Prsty máme rozevřené a do jablka začneme bouchat například vařečkou nebo stěrkou. Semínka vevnitř nijak zvlášť nedrží, takže se nechají snadno vyklepnout. Jen tím, že je vytloukáme z celé poloviny, jich spoustu těmi nárazy porušíme a připravíme se o dost šťávy.
Oloupat jako pomeranč
Druhý způsob je podobný, jen má propracovanější postup ve prospěch zachování jednotlivých granátků. Slupku tentokráte nařízneme v horní čtvrtině, v podstatě jakoby granátovému jablku sundáme čepičku. A pak nařezáváme slupku podélně dolů, tvoříme měsíčky, jak jsme zvyklí třeba u loupání pomeranče. Zatímco pomeranč takto oloupeme po povrchu, granátové jablko se nám rozdělí celé. Vnitřní struktura není pevná a drží na slupce, nikoliv na středu, jako pomeranč.
Ve výsledku máme rozložené granátové jablko s granátky z vnitřní strany slupky. Opatrně sundáme vnitřní slupičky, které mezi granátky jsou. A pak už jen granátky snadno vyloupneme lžičkou nebo prsty. Tedy tohle je postup, pokud máme kvalitní, velké a dobře vyzrálé granátové jablko.
Když však koupíme odpad, což je v ČR nejčastější zboží ze subtropů či tropů, tak je v granátovém jablku více slupek než granátků. A musíme zase přistoupit k vytloukání vařečkou či stěrkou. Vytloukat můžeme do misky s vodou, aby malé kousky vnitřní slupky, které také vytlučeme, plavaly po povrchu a šly dobře sebrat sítkem.
-
Jak jíst granátové jablko
Granátové jablko, jakmile jej vyloupneme, případně vytlučeme, můžeme jíst vyloženě jakkoliv. Vynikající je jen tak, bez sebemenší úpravy. Prostě lžičkou z misky přímo do pusy. Ale je i spousta receptů, jak si s granátovým jablkem pohrát a co jím oživit a ozvláštnit.
S mléčnými výrobky
Granátové jablko je vynikající například v tiramisu nebo ve tvarohovém koláči, kam jej přimícháte právě do tvarohové náplně. Stejné je to, pokud doma připravujete domácí pribinák, tedy smícháte tvaroh, cukr, smetanu a žloutek. K tomu granátové jablko. A nikdo neodolá.
Zelenina a luštěniny
Granátové jablko je výborným doplňkem salátů, jak ovocných, tak zeleninových. Výborné je i v kuskusu se zeleninou nebo v salátu těstovinovém. Rýžové nákypy získají díky granátovému jablku zcela nový chuťový rozměr. Stejné je to s pomazánkami, přičemž ty luštěninové lákají k experimentování s granátovým jablkem nejvíce. Hummus nebo pomazánka z fazolí, čočky a dalších luštěnin vám s granátovým jablkem vyloženě chuťově rozkvete!
Moučníky i nápoje
Granátové jablko využijete samozřejmě i v pečení běžných moučníků nebo při přípravě osvěžujících raw sladkých záležitostí. Ale použijte ho i do nápojů. Můžete ho přidat do koktejlů se sektem, do cideru, do domácí limonády.
Rychlé osvěžení
Když chcete rychlé osvěžení jogurtu, přisypte do něj granátové jablko. Stejné je to s dekoracemi sladkých i slaných jídel. Díky své sladkokyselé chuti umí být granátové jablko vynikajícím chuťovým společníkem pro maso, ovoce, zeleninu i mléčné výrobky.
-
Jak skladovat granátové jablko
Granátové jablko díky své slupce vydrží dlouho čerstvé. Stačí ho mít doma uchované v suchu. Rozhodně jej nedávejte do lednice, mnohem lépe mu bude ve spíži nebo i na kuchyňské lince. Slupka bude postupně schnout, což nevadí, vnitřní obsah totiž tímhle procesem sládne. Jen pozor, jablko nesmí vyschnout celé. Spotřebujte jej vždy během několika týdnů.
Již vyloupané granátové jablko skladuje v misce a v lednici. Ale spotřebujte do několika dnů. Nenechávejte však granátky ve vodě, vylouhovala by se do ní jejich šťáva. Granátové jablko je ale vždy nejlépe hned sníst nebo použít na přípravu pokrmu.
velmi užitečné skvělý článek určitě doporučuji
Odpovědět