Jak jíst sushi

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak jíst sushi

    Co je sushi, sashimi

    Sushi je sváteční japonské jídlo, které se přednostně konzumuje v restauracích, protože jeho smyslem je umožnit vám zapomenout na všechny starosti, pobavit se s přáteli, vychutnávat úžasné delikatesy, které japonská kuchyně nabízí. Sushi existuje několik druhů, přičemž nejznámější jsou tyto:

    Maki sushi

    Maki sushi je to, co si pod pojmem sushi představíme nejčastěji: kousek rolky, ve které je náplň, okolo ní rýže a okolo rýže mořská řasa nori. Co se náplně týká, nejčastěji se volí losos, suzuki, tuňák, kaviár, avokádo, okurka, paprika. Ale i mnoho dalších vynikajících, často syrových dobrot (případně jejich kombinace).

    Nigiri sushi

    Nigiri je to sushi, kde chybí mořská řasa, kde je váleček z rýže a přes něj položen plátek lososa, tuňáka, suzuki, krevety (tepelně upravené) nebo nějaké zeleniny. Často bývá váleček rýže potřen tenoučkou vrstvou wasabi. Ale není to nutné.

    Temaki sushi

    Temaji sushi je tvořeno kornoutem z mořské řasy nori, v němž je rýže a další složka – většinou zase ryba, kaviár nebo zelenina.

    Uramaki sushi

    V tomto typu sushi se potkáme suroviny v opačném pořadí, než je tomu u maki sushi. Tady je totiž řasou nori obalen už střed, který tvoří ryba, kaviár nebo zelenina (případně jejich kombinace). Teprve okolo řasy je rýže. A povrch rýže se ještě obalí kaviárem nebo bylinkami nebo třeba sezamem. Tento druh sushi najdeme i pod názvem California sushi.

    Sashimi

    Sashimi jsou pouze plátky ryby nebo mořských plodů. Jsou syrové a nakrájené specifickým způsobem určeným právě pro sashimi a nigiri sushi.

  2. Jak vybrat sushi

    Výběr sushi není zrovna snadný. Pokud totiž natrefíte na zpracovatele, který nemá se sushi nebo sashimi zrovna dlouhodobý vztah a zkušenosti, může být výsledek spíš odrazující. Nejnáročnější je totiž příprava rýže, která nesmí být ani jako broky, ale ani jako rozkydlá rýžová kaše. Rýže na sushi se připravuje několik hodin a vyžaduje i vyvážený mix chutí, kterými ji kuchař během přípravy doplní.

    V současnosti najdeme sushi i jako běžnou nabídku v chlaďácích supermarketů. Jak vám chutná, to si musíte vyzkoušet sami. Pokud ale chcete konzumovat vynikající sushi, je potřeba zajít do sushi baru, kde jsou lidé, co si s jeho přípravou správně poradí.

  3. Jak připravit sushi

    Příprava sushi doma je poměrně náročná. Ne sice nemožná, ale bez předchozího sledování někoho, kdo to se sushi umí, je úspěch málo pravděpodobný. Proto si najděte videa mistrů sushi. Nebo zajděte do sushi baru, kde je kuchaři vidět pod ruce. Anebo navštivte kurz přípravy sushi.

    Jak jíst sushiNa základ sushi, tedy na rýži je potřeba si koupit rýži na sushi, která je kulatá a velmi lepivá. Sushi rýže se nesmí sypat. Takže třeba z basmati rýže se vám sushi nikdy nepodaří připravit. Vedle sushi rýže musíte mít ještě vodu, rýžový ocet, sůl a cukr.

    A než se vůbec pustíte do přípravy rýže, měli byste si připravit suroviny, které budete do sushi přikládat. Někdy totiž nejvíce času zabere právě krájení zeleniny a masa.

    Nejprve si propláchněte rýži, několikrát. Pak dejte rýži do hrnce a nalijte na ni tolik vody, aby voda přesahovala rýži na sushi o 1 cm. Pak dejte rýži vařit, přikryjte pokličkou. Ano, sůl vynecháte. Během varu rýži promíchejte, ale jen jednou nebo dvakrát.

    Až se odpaří voda, měla by rýže být měkká. Pokud není, přidejte ještě malinko vody a ještě vařte. Až bude rýže měkká, odstavte ji a nechte pomalu chladnout, cirka deset minut. Mezitím si budete připravovat nálev na sushi rýži.

    Na tento nálev (a ke kilu rýže) budete potřebovat:

    • 60 ml rýžového octa
    • 40 g cukru
    • 10 g soli

    Anebo můžete pořídit hotový nálev – pod názvem sushi ocet. Jakmile je nálev hotový, dejte jej k rýži. Ale postupně a pokud možno po celém povrchu. Pak opatrně promíchejte, aby z rýže nebyla kaše. Pak nechte směs dalších 20 minut chladnout. Vyhněte se kovovým nádobám, kov totiž s octem zreaguje a vznikne nepříjemná železitá příchuť.

    Jakmile rýže hotová, můžete se pustit do přípravy do různých druhů sushi. Ale opakujeme, že nejlepší způsob, jak se naučit pracovat se surovinami na sushi, je shlédnutí videa nebo přímo živého kuchaře v sushi baru.

  4. Jak jíst sushi

    Na sushi rozhodně nechoďte s hůlkami. Výjimkou jsou situace, kdy nemáte možnost si umýt ruce, takže potřebujete jíst nějakým nástrojem – v tomto případě jsou hůlky omluvitelné. Jinak ale jezte sushi jedině rukama. A nikdy vidličkou nebo příborem.

    Sushi má být připraveno tak, aby se v ústech hned rozpadlo, hned vám dopřálo chuťový zážitek plné šíře. Proto by se po uchopení hůlkami mohlo hned rozsypat.

    Sushi si z jedné strany mázněte maličkým množstvím wasabi (o velikosti zrníčka červené čočky). A z druhé strany jej do jedné pětiny, maximálně do jedné čtvrtiny ponořte do sójové omáčky. A vložte do úst.

    Nigiri sushi vkládejte do úst jakoby vzhůru nohama – aby na jazyk přišla ryba či zelenina, která je položená na rýži. Pro ten účel, aby bylo snazší nigiri sushi otočit, se často převazuje mašličkou z nori řasy. Kousnutí nejdříve do ryby, a pak teprve do rýže má podle Japonců přinést ohňostroj z chuti ryby a rýže, doplněné wasabi i sójovou omáčkou.

    Protože každé sushi je trochu jiné a vždy si budeme chtít dopřát více druhů, použijeme mezi sousty kandovaný zázvor. Ten pomůže ukončit chuť předchozího kousku a naladit nás na chuť kousku následujícího.

    Ke konzumaci sushi se perfektně hodí lehké víno, ale i některé destiláty. Sushi je společenským jídlem určeným jako zpestření společných chvil s rodinou nebo s přáteli. A pozor, jde o jídlo velmi syté, přestože to na první pohled vůbec nevypadá. Proto je sushi nabízeno v malých porcích, přičemž si přiobjednáváte postupně.

    Fenoménem je running sushi, tedy mističky se sushi, které jezdí na páse okolo vás. A vy si vyberete, na které zrovna máte chuť. Platí se jednorázové vstupné a pak jen konzumace nápojů. Ohromnou výhodou sushi je jeho minimální tučnost, tedy snadná stravitelnost. Ale pozor na glykemický index – díky rýži je poměrně vysoký.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.