Jak jíst ústřice

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak jíst ústřice

    Jak vybrat ústřice

    Nákup ústřic není úplně snadný. Musíme vědět, kam na ně. A také jak vypadají ty ústřice, které jsou čerstvé, živé, prostě v pořádku. Ústřice je nutné kupovat ve specializovaných prodejnách. A od výlovu by do jejich spotřeby nemělo uplynout více než 14 dní.

    Ústřice je totiž stále živá. Ve své schránce si drží mořskou vodu, má v ní správné mikroklima k životu. Proto musí být ústřice zavřené nebo jen mírně pootevřené. Měly by také být lesklé a vlhké. A když vezmete dvě ústřice a poklepete s nimi o sebe navzájem, musí znít plný zvuk. Nesmíte slyšet duté tóny.

    Ústřice prostě musí mít ve schránce vodu, plno vody. A pokud byla před poklepáním mírně pootevřená, musí se zavřít. Jedině díky vodě vevnitř v lastuře totiž vydrží živá, tedy čerstvá a nezávadná.

    Jestliže ústřice splňují tyto dvě podmínky (jsou zavřené a při poklepu neduní), můžete je koupit. Čerstvost ústřic pak můžete ověřit i doma, před konzumací, čichem i zrakem. Ústřice musí být vodnatá, nikoliv oschlá. A musí vonět mořem, nikoliv zapáchat počínajícím rozkladem.

    Ústřice mají nejméně tuku a nejvyšší kvalitu během chladnějšího období roku. V létě, kdy se rozmnožují, jsou velmi tučné. Obecně jsou ústřice cholesterolovou bombou, takže s jejich konzumací opatrně. Na druhou stranu dodají spousty jódu, vitamíny řady A a B, sodík, hořčík, vápník, železo či fosfor.

  2. Jak připravit ústřice

    Ústřice se v podstatě nijak neupravují, jen se otevřou a vysrknou. Předtím se mohou pokapat citronem nebo vinagre, což je ocet speciálně určený pro ústřice. Ale fajnšmekři jedí ústřice bez jakýchkoliv doplňků, protože podle jejich slov je pouze takto možné pocítit opravdovou chuť ústřice.

    První voda, co je v ústřici, se obvykle vylévá, někdo ji však má rád a vysrkne ústřici i s touto vodou. Jak se ale do ústřice dostat? Rozhodně ne násilím, jen jemnými pohyby nožem.

  3. Jak otevřít ústřice?

    Ústřici si vložíte do dlaně, kde už držíte i utěrku nebo látkový ubrousek (po otevření vyteče trocha vody). Ústřici si umístíte do dlaně tak, aby plošší strana byla nahoře a aby hrot ústřice směřoval k zápěstí.

    Pak najdete štěrbinu a špičkou nože do ní opatrně zajedete. Poté opatrným, pomalým a krouživým pohybem nože vyprovokujete ústřici k tomu, aby pustila sevření a pustila vás s nožem dovnitř. Pokud byste byli příliš „hrr“ a použili příliš hrubou sílu, ústřice se sevře a dovnitř vás jen tak nepustí.

    Jakmile jste se dostali nožem dovnitř, pod horní lasturu, je nutné rychlým pohybem odříznout sval od lastury. Tím bude horní „víčko“ uvolněné a ústřici otevřete. Jen je nutné pohlídat, aby odkrojení svalu od horní lastury bylo dokonalé a vy si ji otevřením lastury neroztrhli.

    Pak většinou vylijete první vodu, No a posléze zajedete nožem pod sval ústřice a odříznete jej od dolní lastury. Hotovo, teď už můžete jen vysrknout.

  4. Jak jíst ústřice

    Ústřice se jedí buď přímo z lastury, ze které byly předtím vyříznuty, nebo se servírují do speciálních mističek ve tvaru lastury, a to tehdy, když je plánujete ještě doplnit citronem či vinagre.

    Přímo z lastury se ústřice jen vysrkne, takže k tomu nepotřebujete ani speciální příbor a ani zvláštní dovednosti. Jakmile je ústřice servírovaná do misky, většinou ji napíchnete dřevěným napichovátkem určeným pro konzumaci ústřic.

    Jakmile se vám dostane ústřice do úst, tak ji jen chvíli vychutnávejte – bez kousání. A pak polkněte. Ústřice z různých moří mají různou chuť. Některé jsou slanější, jiné mají kovový tón chuti, další jsou zase mírně nasládlé. Pokud ústřice zakapete citronem či s vinegre, o tyto nuance se připravíte.

    Na druhou stranu nutno dodat, že použitím citronu nebo vinegre navodíte v ústřici a její vodě kyselé prostředí, které zlikviduje případné nežádoucí mikroorganismy. Díky tomu budete mít vždy jistotu, že ústřice vám neublíží.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.