Jak dlouho vařit artyčok

Veronika Chmelařová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak dlouho vařit artyčok | Dreamstime.com

    Proč jíst artyčok

    Artyčok našel své pevné místo zejména ve středomořské kuchyni. V prostoru Sicílie se pěstuje již od 15. století, odkud se postupně rozšířil dál a dnes je pěstování artyčoku doménou Španělska, Francie a Itálie.

    Jde o rostlinu podobnou bodláku, u níž se dvakrát do roka (na jaře a na podzim) sklízejí pupence podobné květu. Sklizeň musí proběhnout vždy těsně před rozkvetením pupenců, které by jinak delším zráním zhořkly a ztratily svou delikátní, lehce hořkosladkou chuť.

    Pupence a jejich listy mívají zelené, bílé či fialové zbarvení. Posledně zmiňovaná fialová barva je typická zejména pro plody podzimní sklizně, která trvá až do listopadu, a podzimní artyčoky se pak často dostávají i do našich obchodů.

    Stojí za to do jejich koupě investovat (cena jedné hlavice artyčoku se pohybuje kolem 30,- Kč), neboť tyto lahodné bodláky ozvláštní vaši kuchyni svou lahodnou chutí a zároveň pomohou vašemu zdraví.

    Látky obsažené v artyčoku snižují hladinu cholesterolu v krvi a zlepšují funkci jater a tím pádem i celkový proces trávení. Pozitivně působí také na cukr v těle a mají výrazné detoxikační účinky.

    Všechny zdravotní benefity artyčoku získáte jeho přímou konzumací, nebo prostřednictvím nejrůznějších sirupů či tablet, které je možné zakoupit bez problémů v lékárnách.

    Při koupi čerstvého artyčoku vybírejte plod, který má sytou barvu, na dotek je pevný a při stisknutí lehce křupne. Takový artyčok je skutečně čerstvý a nabídne vám správnou kombinaci chuti a vitamínů.

    Čerstvý artyčok vám v ledničce vydrží zhruba tři týdny, ideálně zabalený ve fólii. Posléze začne ztrácet svou chuť i vlastnosti a jeho další úprava by neměla smysl. Po uvaření se doporučuje zbytky artyčoku neskladovat a naopak jej hned zkonzumovat celý.

  2. Jak dlouho vařit artyčok

    Základní úpravou artyčoku je vaření ve vodě, čímž jej můžete plně zpracovat, nebo si takto artyčok předpřipravit pro další tepelnou úpravu.

    Celý proces vaření i s očištěním artyčoku vám zabere přibližně hodinu. Začněte odkrojením stonku od pupence artyčoku a odstraněním všech ztvrdlých listů, či jejich nahnědlých špiček. Takto očištěný artyčok omyjte ve vodě a potřete citrónovou šťávou, aby nezhnědl.

    Nyní můžete dát artyčok vařit do vroucí osolené vody a to zhruba na dobu 40-60 minut, záleží na velikosti pupence. Jakmile budete schopní zcela bez problémů odtrhnout jeho horní listy, je artyčok uvařený doměkka.

    Chcete-li však artyčok ještě dále tepelně upravovat, například pečením, vařte jej pouze 20-25 minut. Následně jej můžete nakrájet na menší kousky, případně jej zbavit středu a naplnit nejrůznějšími nádivkami.

    Nemáte čas na vaření artyčoku? Využijte jeho sterilovanou verzi v lehce nakyslém, olejovitém nálevu, kterou dnes běžně seženete v obchodech. Sterilovaný artyčok má výraznou chuť a je připraven k okamžitému použití do salátů, těstovin, jako příloha k rybě či masu i jako lákavá přísada na pizzu.

  3. Jak připravit dušené plněné artyčoky

    Nadívané artyčoky jsou jedním z klasických receptů pracujících s touto středomořskou zeleninou. Kombinuje přípravu vařením a dušením a přináší vám ve výsledku mimořádně chutný a zdravý oběd či večeři.

    Pro přípravu 4 porcí plněných artyčoků budete potřebovat

    • 8 ks větších artyčoků
    • 500 g mletého hovězího masa
    • 1 větší cibuli
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 1 lžíci olivového oleje
    • 2 lžíce tuku
    • 2 lžíce piniových semínek
    • petrželovou nať
    • sůl, pepř
    • šťávu ze dvou citrónů

    Postup přípravy plněných artyčoků

    Všechny artyčoky omyjte, odřízněte jejich stopky a odstraňte zvadlé či nahnědlé listy. V místech řezu artyčoky potřete citrónovou šťávou a dejte je na 20 minut vařit do osolené vody. Poloměkké je z vody vytáhněte a vyřízněte jejich středovou část tak, aby vznikl prostor pro plnění masem.

    Cibuli nakrájejte nadrobno a na olivovém oleji ji opékejte dozlatova. Přidejte piniová semínka, dále pražte a po chvíli ke směsi přimíchejte nakrájené středy artyčoků a mleté maso. Osolte, opepřete, přidejte nasekanou petrželovou nať a vše společně opečte.

    Touto směsí plňte předvařené artyčoky až po okraj. Rozložte je na hlubokou pánev, podlijte vodou s citrónovou šťávou a trochou soli a duste pod pokličkou asi půl hodiny do změknutí. Kontrolujte a případně dolévejte vodou.

    Jakmile jsou artyčoky měkké, odeberte výpek, který zahustíte jíškou a provaříte na omáčku. Hotové artyčoky nandejte na talíř, přelijte omáčkou a můžete servírovat. Dobrou chuť.

    Hledáte další recepty s artyčoky? Máme pro vás spoustu dalších tipů, jak je připravit nebo jinak uvařit. Stačí si jen vybrat.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.