Jak dlouho vařit zázvor

Markéta Dyjaková
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak dlouho vařit zázvor

    Proč jíst zázvor

    Zázvor patří mezi koření, které nám častokrát pomůže ke zdraví místo léků. Do této skupiny patří také medvědí česnek, skořice, tymián nebo kurkuma. Zázvor je metr a půl dlouhá rostlina, u které se využívá hlavně oddenek, který v sobě skrývá nejvíce účinných a zdraví prospěšných látek. Oddenek je většinou žluté nebo okrové barvy, může být i černý. Platí, že čím menší oddenek, tím šťavnatější kousek.

    Konzumujeme ho čerstvý, sušený nebo kandovaný. Vždy v omezeném množství. Doporučuje se nepřekračovat denní dávku 4 až 5 gramů, jinak může i u zdravého člověka dojít k nevolnostem a k pálení žáhy.

    U nemocných lidí užívajících předepsané léky a u diabetiků se doporučuje konzumovat pouze po konzultaci s lékařem. V kombinaci s léky může být i nebezpečný a zhoršovat zdravotní stav.

    Zázvor se používá v mnoha odvětvích. Využívá se v přírodním a alternativním léčitelství místo léků, k relaxaci nebo jako koření v čínské nebo indické kuchyni.

  2. Jak dlouho vařit zázvor

    Zázvorový čaj má na naše zdraví až blahodárné účinky. Obzvlášť v období chřipek a nachlazení. Naše tělo se bude cítit lépe hned po prvním šálku tohoto zázračného čaje.

    Připravíme si ho z kousku čerstvého zázvorového kořene, medu a citronu. Úžasná je i zimní varianta se skořicí a hřebíčkem. Jeden velký šálek čaje připravíme z jedné čajové lžičky oloupaného a nastrouhaného zázvoru. Zázvor 10 až 15 minut povaříme ve 2 až 3 dcl vody s citronem a s celým kouskem skořice nebo s hřebíčkem. Zázvor můžeme vařit i delší čas. Právě díky vaření z něj získáme maximum zdravých látek.

    Uvařený čaj ochutíme lžičkou medu a šťávou z citronu dle chuti. Zázvorový čaj se doporučuje pít při pokojové teplotě. Medem a citronem dochucujeme čaj až při pokojové teplotě, abychom neztratili zdraví prospěšné látky v nich obsažené. Citronem dochutíme jen v malém množství, neboť větší množství citronové šťávy může mít za následek neutralizaci prospěšných látek.

  3. Jak pomáhá zázvor v těhotenství

    Jak dlouho vařit zázvorZázvor je oblíbeným pomocníkem také v těhotenství. Pomáhá při ranních nevolnostech, pálení žáhy či nechutenství, což je pro těhotné ženy důležité. Pokud těhotné ženy nemají chuť k jídlu a málo jedí, jejich tělo nepřijme dostatečné množství vitamínů a minerálů, tolik potřebných pro plod.

    Pravidelná konzumace zázvoru, jak v sušené formě, kandovaný nebo jako šálek čaje pomáhá posilovat imunitu. V těhotenství se doporučuje užívat menší množství než 1 gram sušeného nebo 4 gramy čerstvého zázvoru denně.

    Při nedodržení doporučených denních dávek by větší množství zázvoru mohlo ohrozit plod a v nejhorším případě by mohlo dojít k potratu. Na to je vždy nutné mysle, i u ostatních bylin a přípravků užívaných v těhotenství!

  4. Je zázvor zdravý

    Zázvor obsahuje mnoho bioaktivních látek, které mají pro naše tělo obrovský přínos. Mezi nejznámější patří gingerol a shogaol. Jsou to rostlinné polyfenoly, které mají pozitivní účinek na naše zdraví, jako třeba v případě různých druhů pepře nebo chilli papriček.

    Ovlivňují náš metabolismus a podporují naši imunitu. Jeho největším přínosem jsou i jeho protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Pomáhá dokonce při senné rýmě a snižuje příznaky některých alergií. Účinky zázvoru jsou i preventivní a můžeme jej konzumovat dlouhodobě.

  5. Jaké jsou účinky zázvoru na hubnutí

    Zázvor je velmi oblíbeným doplňkem stravy při redukční dietě, tedy při hubnutí. Jeho účinné látky nám pomáhají zahřívat organismus a tím pádem zrychlovat metabolismus. Díky tomu přijatou potravu rychleji spalujeme a měníme ji na energii. Pravidelná konzumace zázvoru v opatrné míře nám pomáhá při redukci váhy.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.