Jak naložit papriky

Marie Stejskalová
Publikováno 1. září 2023
  1. Jak naložit papriky

    Jak naložit papriky?

    Připravíme si dostatečné množství paprik, které chceme naložit. Papriky zbavíme semínek i stopky a omyjeme. Pokrájíme je na kusy dle naší libosti – čtvrtky, poloviny, proužky… Nutností to ale není. Kdo chce, nechá zkrátka očištěné a omyté papriky vcelku.

    Máme-li rádi papriky tak akorát na skus (možno lehce křupavé), je vhodné je před samotným nakládáním NEvařit (v leckterém receptu totiž najdeme, že papriky nejprve krátce povaříme v osolené vodě, což je vlastně v pořádku, pokud nám měkké naložené papriky nevadí).

    Na nálev budeme potřebovat:

    • 1 l vody
    • 250 ml octa
    • 30 – 40 g soli
    • 120 g cukru
    • hořčičné semínko
    • bobkový list
    • nové koření

    Do vody přidáme sůl a cukr a jakmile se začne vařit, přilijeme ocet. Až dojde k opětovnému varu, vypneme plotnu a hrnec necháme na ní.

    Koření je lepší přidat do každé sklenice zvlášť (není to ovšem podmínkou, lze ho svařit s nálevem). To potom napěchujeme papriky a do každé sklenice přidáme kousek bobkového listu, 2 kuličky nového koření a čtvrt až půl lžičky hořčičného semínka.

    Předem si musíme připravit vhodné sklenice a víčka, neboť naložené papriky je nutné ještě zavařit. Papriky pěchujeme do čistých a suchých sklenic, přidáme koření, zalijeme nálevem a zavíčkujeme. Paprikám stačí 20 – 25 minut při teplotě 85 stupňů Celsia.

    Výborným doplňkem je naložené papriky podávat k rizotu (Jak uvařit rizoto). Využít je ovšem můžeme i v případě grilovačky (nejenom letní), kdy nám skvěle doplní podávané maso – Jak grilovat.

  2. Jak naložit papriky v oleji?

    Papriky v oleji nakládáme naprosto stejně, jako je popsáno v prvním boxíku. Rozdíl bude samozřejmě při použití oleje. Sáhnout můžeme po klasickém stolním oleji.

    Jak naložit paprikyPřed tím, než začneme pěchovat papriky do sklenic, do každé sklenice přidáme 1 polévkovou lžíci oleje. Následně postupujeme úplně stejně.

    Správné pořadí tedy je olej, papriky, koření, nálev a víčko. Zavařujeme na 85 stupňů Celsia, dle velikosti sklenic 20 – 25 minut.

    Naložené papriky v oleji budou jemnější než bez něho, ale dobu trvanlivosti naložených paprik olej trochu zkracuje.

  3. Jak naložit pálivé papriky?

    Při nakládání pálivých paprik lze také postupovat stejně, jako při klasickém nakládání paprik. Čiliž zvolíme postup z prvního boxíku (i se stejným nálevem a kořením). Rozdílem u pálivých paprik pak bude přidání dalších druhů zeleniny.

    Do připravených sklenic vložíme pálivé papriky (též je možno krájet je na kolečka), do každé sklenice zvlášť pak 2 kolečka cibule, pár kousků (koleček) očištěné mrkve, stroužek česneku a kolečko oloupaného křenu.

    Vše zalijeme ještě horkým nálevem a zavíčkujeme. Sterilovat lze v kratším čase (zhruba 10 – 15 minut) nebo můžeme vyzkoušet pouze otočit sklenice, ovšem zalité horkým nálevem, dnem vzhůru a nechat je tak až do jejich úplného vychladnutí.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak naložit


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás